USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Через кредит уряду для Ахметова українці більше платитимуть за електрику

2 Листопада 2017 14:06
Для ДП «Енергоринок» виділять 2 мільярди на погашення боргів перед тепловою генерацією, яка на 75% належать компанії «ДТЕК» найбагатшої людини України Ріната Ахметова. При тому, що група «ДТЕК» винна «Енергоринку» на 5,1 млрд грн більше, аніж той їй. Відповідно до попередніх розрахунків, це призведе до збільшення ціни електроенергії на 2018 рік від 3 до 4%.

18 жовтня на засіданні КМУ прийняли Розпорядження «Про заходи щодо стабілізації роботи енергогенеруючих компаній теплових електростанцій», яке передбачає отримання кредитів ДП«Енергоринок» у сумі 2 млрд грн для погашення заборгованостей перед тепловою генерацією. 75% теплової генерації належить компанії «ДТЕК» олігарха Рината Ахметова, на яку припадає близько 1,5 млрд грн із вказаної суми.

Це рішення принципово відрізняється від схожих, що приймалися раніше. Адже раніше «Енергоринок» брав кредити та видавав аванси тепловій генерації (за продукцію майбутніх періодів). Після поверненнях цих авансів «Енергоринок» погашав свої кредити перед банками.

Цього разу Розпорядженням передбачено, що кредитні кошти направляються на погашення існуючої заборгованості перед тепловою генерацією. Натомість інші учасники ринку (державні «Укренерго», «Укргідроенерго», «Енергоатом») не отримають нічого. Хоча борг «Енергоринку», наприклад, перед тим же «Енергоатомом» складає 12,5 млрд грн.

Джерелом погашення для «Енергоринку» буде збільшений на 2 млрд грн його ж кошторис. При тому, що «Енергоринок», де-факто, не веде самостійної господарської діяльності, а є калькулятором. Він отримує кошти від дистрибуції та розподіляє їх між генерацією.

Кошторис ДП «Енергоринок» є однією із складових оптово-роздрібної ціни (ОРЦ) електроенергії. Тому включення туди 2 млрд грн означає зростання на відповідну суму ціни електроенергії на 2018 рік (+3%..+4%) і буде мати наслідком відповідне зростання тарифів для кінцевих споживачів.

Чи справедливо, щоб споживачі покривали борги деяких учасників ринку?

Як зазначалось вище, ДП «Енергоринок» є просто калькулятором. Його борг перед генерацією означає, що є аналогічний борг перед ДП. Одними з найбільших боржників ДП є обленерго групи ДТЕК Ахметова. Також ДП «Енергоринок» має вже видані аванси на теплову генерацію, зокрема на компанії групи ДТЕК. Деталі - нижче.

Отже, група ДТЕК винна «Енергоринку» на 5,1 млрд грн більше, аніж той їй. Тому таке одностороннє погашення боргу за рахунок росту тарифів для споживачів є несправедливим та необґрунтованим.

В галузі немає дефіциту коштів. Складна ситуація штучно створюється для тиску і шантажу

Пояснювальна записка до Розпорядження містить інформацію, що «система працює у вкрай складних умовах», «відсутні реальні джерела покриття витрат ГК ТЕС на закупівлю вугілля». Це неправда.

Біля 95% вугілля закуповується або з українських шахт або із близького зарубіжжя, його ринкова ціна (зврахуванням якості) є суттєво нижчою, аніж ціна Роттердам+.

Але з квітня 2016 року при розрахунку ціни електроенергії все вугілля враховується по формулі Роттердам+, що спричинило стрімке зростання тарифів ТЕС. Дороге вугілля, що імпортується з ПАР або США складає лише біля 5% від загальних поставок вугілля.

Таке зростання тарифу ніяк не корелює із формуванням запасів вугілля для стабільного проходження осінньо-зимового періоду. Навпаки, незважаючи на суттєве зростання тарифу ТЕС (понад інфляцію), запаси на складах кожен рік стають нижчими, а цього року - рекордно низькі. Це типова тактика тиску з боку компанії, яка займає домінуюче становище на ринку, - таким чином вимагає підвищення тарифу та додаткових платежів.

Найбільше зниження складів спостерігається у компанії ДТЕК, зокрема по газовій групі (Г), яку компанія ДТЕК сама ж і видобуває (їй належить 75% видобування вугілля в Україні). При такому рості тарифів причина незабезпечення складів вугілля може бути лише одна – шантаж, щоб добитися додаткових преференцій.

Що думає ринок про «вкрай складні умови» та «відсутність джерел покриття витрат ТЕС»

Найкращий індикатор фінансового стану компаній галузі – ринок, бо він унеможливлює суб’єктивізм та політичні спекуляції:

1. Чистий прибуток Центренерго за 6 місяців 2017 року склав 2,9 млрд грн, що на 105% більше, аніж за 6 міс. 2016 року. Акції Центренерго з початку 2016р виросли на 150% (майже вдвічі більше, аніж індекс Української Біржі). Це - оцінка інвесторів діючого тарифу та фінансового стану компанії.

2. Українська біржа має недолік – низька ліквідність. Але ринок єврооблігацій має високу ліквідність. Єврооблігації ДТЕКу у жовтні 2015 року торгувалися по 45% від номіналу, а у жовтні 2017 року по 103% від номіналу. Ріст +130%. Це оцінка інвесторів щодо фінансового стану компанії та потреби у додатковій підтримці за рахунок споживачів.

3. У серпні 2017р пов’язана із ДТЕК компанія придбала на аукціонах міноритарні пакети акцій 4-х енергетичних активів на загальну суму 2,9 млрд грн. А восени ДТЕК оголосила про викуп міноритарних пакетів акцій у акціонерів компаній Західенерго, Дніпроенерго, Дніпрообленерго. Тобто на покупку акцій фінансові ресурси є, а для закупівлі вугілля, щоб країна спокійно, стабільно та надійно пройшла ОЗП «вкрай складні умови» та «відсутність джерел покриття витрат ТЕС».

Всі ці фактори свідчать, що отримання тепловою генерацією додаткових 2 млрд грн за рахунок підвищення тарифів для споживачів: а) є несправедливим, б) не обґрунтоване об'єктивними потребами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Николай Показати IP 19 Листопада 2017 16:27
Короче, Ахметов должен Ахметову, а народ - раскошеливайся. На кой ляд такая приватизация? Что она дала, кроме задутых, непрозрачных, коррупционных тарифов, заоблачных зряплат горе-менеджерам и дворцов олигархам? И это называется "эффективные собственники"...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus