USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Фірми «поділили» селян і землю

17 Травня 2012 14:30
Специфічна ситуація виникла у селі Ясенівка Рожищенського району Волині. Тут дві агрофірми практично «поділили» сфери впливу разом із людьми.

Про це повідомляє газета Волинь-нова.

Свого часу в Ясенівці Рожищенського району було сильне господарство «Колос». Там утримували 1600 голів худоби (мали племінний статус), вирощували насіння картоплі. Як пригадує колишня голова колгоспу Ангеліна Марчук, господарство займало по тваринництву навіть третє місце в області. Люди мали роботу і звикли до такого собі «колгоспного комунізму», коли, наприклад, за символічну суму парою коней можна було собі зорати город чи привезти трактором дрова. Проте кілька років тому господарство почало занепадати. Відтак створили нове – «Лан-Волинь», в яке минулого року прийшов інвестор із Казахстану.

«Ми розвиваємо тваринництво, викупили все розпайоване майно. Нині утримуємо 160 м'ясних корів, 120 молочних, усього 680 голів ВРХ. Замовили 480 нетелей із Німеччини. Тепер закупили 51 голову ВРХ у Ковельському районі. Є плани збільшити поголів'я до чотирьох тисяч голів, але за один рік це не зробиш», - розповів директор ТзОВ «Лан-Волинь» Леонід Верезій.

Селяни ж критично оцінюють стан господарства. До нинішнього керівництва у ясенівців накопичилося чимало претензій. Минулого року за оренду паю видавали по 150 кілограмів жита. Причому, як запевняють ясенівці, й те було протухле та зі сміттям. А потім стали видавати спред та сир.

«У селі всі люди тримають корів. Для чого тримати своїх дві корови і брати за пай не натуральне масло і сир? Хоча люди брали, бо вибору не було. Але з усіма ТзоВ «Лан-Волинь» не розрахувалося, бо мотивують тим, що до вересня вони мають час. Але якщо розібратися, то ще до 1 січня повинні були розрахуватися», - каже Ясенівський сільський голова Петро Поліщук.

Але договорів оренди селяни на руках не мають. Вони стверджують, що їм пропонували підписувати чисті бланки, без вписаних туди умов оренди.

«Договори укладали чисті, ніхто нічого не знав. Казали «підписуйся» і люди попідписувалися. А що там було? Чистий бланк», - розповіла Ангеліна Марчук.

Попри твердження Леоніда Верезія, що розрахувалися з усіма орендодавцями, знайшлися такі, яким за минулий рік не заплатили. Деяким стареньким жінкам доводилося з Вітоніжа по кілька разів їздити підводою в Немир за тою орендною платою.

Скаржаться люди і на те, що годі допроситися трактора, щоб виорати город. Селяни ладні платити, але сільгосппідприємство, за їхніми словами, не має дизпалива. Є й претензії щодо заробітної плати. Причому, за офіційною інформацією, «Лан-Волинь» — одне із сільгосппідприємств Рожищенського району, де заробітна плата минулого року була нижча мінімальної. Все вищезазначене, очевидно, і стало причиною небажання селян здавати в оренду паї.

«Договори оренди укладені по сертифікатах, бо в людей зовсім не було актів. Згідно з реєстрацією вони дійсні до вересня 2012 року. Але з початку року 70% людей отримали держакти на землю і виникло питання переукладення договорів», - розповів сільський голова Петро Поліщук.

Взимку були організовані збори селян, на яких чотири інвестори (ТзОВ «Лан-Волинь», агропромислова група «Пан Курчак» та ще дві фірми) представили свої, так би мовити, «програми дій». Все йшло ніби добре. Подумавши, частина селян вирішила віддавати паї в оренду АПГ «Пан Курчак». З'ясувалося, що ясенівці в курсі справ, як господарює ця структура. Притому знають, що робиться не тільки в сусідньому селі Вітоніж, але й в Горохівському районі, де АПГ «Пан Курчак» також орендує землю.

Здавалося б, нічого дивного, що селяни вибрали іншого інвестора. Адже мають право самі обирати, кому ж віддавати землю в оренду. Але невдовзі з'ясувалося, що не все так просто. Селяни висувають припущення, що невідомий «хтось» натиснув на фірму «Пан Курчак» і не пускає її в Ясенівку. До певної міри це знайшло підтвердження у коментарях керівників обох підприємств та сільського голови.

«Люди з Вітоніжа віддали нам землю в оренду. Навіть ті, що вийшли й почали самі господарювати. Ми з усіма укладаємо договори, офіційно реєструємо їх, вже готові дати людям авансові платежі зерном ячменю. Платимо оренду у розмірі 3 відсотки від нормативної грошової оцінки та ще 0,5 відсотка в бюджет сільської ради. Нікому раніше не було до тієї землі діла. Та щойно ми прийшли і запропонували взяти її в оренду, як з усіх боків кинулися нам навперейми. Напрошується ряд питань... АПГ «Пан Курчак» розвиває тваринництво. Нам земля насамперед потрібна для вирощування кормів для наших тваринницьких ферм, а не для зернових. Були до нас, скажемо так, закиди, але треба віддати належне голові Рожищенської райдержадміністрації. Він із розумінням поставився, після призначення швидко вникнув у суть справи. Маю на увазі ситуацію з невитребуваними паями. Ми готові приступити до обробітку земель Вітоніжа, бо вже закінчуємо реєстрацію договорів. Мешканці Ясенівки зверталися кілька разів. Ми зможемо з ними вести мову восени, коли буде результат роботи нинішніх орендаторів. Почекаємо і побачимо: дотримають вони слова чи ні, а тоді люди зроблять висновки. У Ясенівці частина селян хоче йти до нас. А деякі – ні. Ми не будемо «рвати» ті землі, нехай залишаються консолідовані масиви», - розповів президент АПГ «Пан Курчак» Анатолій Аршулік.

Своєю чергою, Леонід Верезій запевняє: «Ми проводили збори, людей був повний зал, але крім Патійчука й Ангеліни Марчук жоден не сказав, що йде до «Пана Курчака» Ми зробили опитування в Ясенівці та Вітоніжі. Там є люди, які хочуть віддати землю в оренду нам, а є – «Пану Курчаку». Ми з Анатолієм Аршуліком прийняли рішення не рвати землю. Домовилися, що вони орендують паї Вітоніжа, а я – Ясенівки».


А сільський голова додав: «Люди вирішили, що хочуть до «Пана Курчака». Оскільки приміщення викупило ТзоВ «Лан-Волинь», значить на рівні району й області вирішили, що «Пан Курчак» бере вітонізькі паї, а ясенівці здають паї у «Лан-Волинь». Але ж люди не хочуть... По вівторках представник господарства «Лан-Волинь» приїжджає в сільраду укладати договори, але протягом двох місяців лише десяток чоловік виявили таке бажання. Решта чекають, коли землі забере «Пан Курчак». Якби ситуація зрушилася з місця, то селяни хотіли б укладати договори з «Курчаком». Ситуація така, що ніби і незаконного нічого немає, але разом з тим питання не вирішене».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Senator Показати IP 17 Травня 2012 15:12
чия земля? Мартиняка. Хто депутат? Мартиняк. Треба людям слідкувати, щобне прокинутися в нязівстві Мартиняка.
777 до Senator Показати IP 29 Травня 2012 15:40
наклеп
шуруп Показати IP 18 Травня 2012 08:37
Аршулік будучі начуправління с/господарства був прикормленим Мартинюком і сидів на його подачках.Підступна і підла людина.Зрадить заради власної вигоди.Через це був звільненний з посади і пішов до "Курчака" відробляти гріхи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus