USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Фітосанітарна безпека на Волині: хто за це відповідає?*

20 Вересня 2016 15:00
Кожен споживач зацікавлений у тому, аби сільгоспвиробники вирощували якісні овочі та фрукти. Тоді вони можуть бути впевнені, що з продуктами не придбають додатково ще й пестициди, чи «збагатять» свій організм на важкі метали. А виробники мають бути попереджені про можливі ризики ураження своїх посівів шкідниками та як з ними боротися. Контролювати використання пестицидів під час вирощування рослинної продукції, інформувати про фітосанітарний стан та боротися зі шкідливими організмами повинне управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в області.

Свого часу на Волині діяли дві державні установи: Державна інспекція з карантину рослин по Волинській області та Державна інспекція захисту рослин Волинської області. Згодом їх об’єднали у Державну фітосанітарну інспекцію. А віднедавна, в рамках оптимізації державних структур, службу, яка займається фітосанітарними заходами в краї, реформували у відповідне управління - ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.

Фітоконтроль на митниці й в районах

Як розповів заступник начальника управління фітосанітарної безпеки ГУ Держродспоживслужби у Волинській області Василь Лиходід, наразі управління складається з чотирьох відділів: відділ карантину рослин, відділ фітосанітарних заходів на митному кордоні, відділ контролю за обігом засобів захисту рослин, відділ прогнозування фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків.

В області працює 61 державний інспектор, функціонує 28 пунктів фітосанітарного контролю, з них - 9 здійснюють фітосанітарний контроль на кордоні з Польщею та Білорусією, 5 пунктів розташовані на внутрішніх митницях та ще 14 пунктів, які здійснюють контроль за дотриманням законодавства в сфері карантину та захисту рослин у районах.

Чим нині займається фітосанітарна служба?

«Відповідно до чинного законодавства в сфері карантину та захисту рослин, державні фітосанітарні інспектори обстежують сільськогосподарські, лісові угіддя та населені пункти на встановлення фітосанітарного стану, видають фітосанітарні та карантинні сертифікати на рослини та продукцію рослинного походження, проводять навчання та видачу відповідних допусків на право робіт, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами та агрохімікатами, проводять державний нагляд щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства, постійно здійснюють контроль за появою шкідників, хвороб та бур’янів з наступним складанням інформаційних повідомлень щодо фітосанітарного стану сільськогосподарських культур та прогнозів їх розвитку», - пояснює Василь Лиходід.

У першому півріччі 2016 року фітосанітари обстежили більше 40 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь. Під час обстеження у Маневицькому районі виявили карантинний бур’ян амброзію полинолисту на площі 1,18 гектара, а на території Іваничівського району - бактеріальне в’янення кукурудзи, площею 24 гектари. Щоб ці організми не поширилися далі, довелося запровадити карантинний режим. А в подальшому продукція, вирощена на цих полях, буде використовуватися тільки з дозволу служби.

З Туреччини намагалися ввезти томати з міллю

«Управління фітосанітарної безпеки також здійснює сертифікацію та контроль за експортом і імпортом продукції рослинного походження. Інспектори оглядають деревину, що експортується з України, видають фітосанітарні сертифікати, оглядають імпортні вантажі рослинного походження», - пояснює заступник начальника управління.

Якщо говорити про продукцію, яка переміщується через кордон, то продукцію перевіряють, чи немає в ній небезпечних карантинних організмів. Лише за півроку 2016-го року фітосанітари в пунктах пропуску затримали 27 транспортних засобів та повернули до країн-експортерів ще 42 вантажівки, які перевозили сумнівну продукцію.

Крім того, інспектори виявили вантажівку, якою на територію України намагалися ввезти 20 тонн помідорів з Туреччини, уражених південно-американською томатною міллю. Цей вантаж довелося знищити.

Щоб не було забагато пестицидів

«У допомогу сільгоспвиробникам, ми проводимо оцінку фітосанітарного стану агроценозів області. Обстежуючи посіви та спостерігаючи за рослинами в продовж вегетаційного періоду, інспектори спостерігають за поширенням та розвитком шкідливих організмів. Крім того, фітосанітари надають рекомендації, як з ними боротися. Цього року ми підготували електронне видання збірника: «Прогноз та повідомлення про строки проведення захисних заходів на вегетаційний період 2016 року». Державні інспектори постійно проводять контроль щодо внесення засобів захисту рослин в господарствах усіх форм власності Волинської області та обліковують обсяги їх застосування», - додає Василь Лиходід.

Так, саме фітосанітари перевіряють, чи правильно сільгоспвиробники застосовують засоби захисту рослин. Звичайно, відповідальність за це несуть, насамперед, виробники, які ризикують своєю репутацією та економікою.

Зокрема, на Волині сільгоспвиробники від шкідників та бур’янів обробили мільйон гектарів різними засобами захисту. На це використали близько 854,6 тонни пестицидів. Тому, щоб проконтролювати якість, державні інспектори відібрали зразки продукції рослинного походження на вміст залишків пестицидів, агрохімікатів та важких металів, та направили їх до Одеської прикордонної державної контрольно-токсикологічної лабораторії.

Якщо у продукції якогось виробника виявлять перевищений вміст пестицидів, то на нього чекає покарання аж до вилучення продукції, пояснюють в управлінні фітосанітарної безпеки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus