USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Фізичне навантаження і поради психолога. Комаровський – про те, як відновитися після COVID-19

27 Січня 2021 07:00
Найкраще впоратися з посткоронавірусним синдромом допоможуть фізичні навантаження, дихальна гімнастика, консультації зі спеціалістами, зокрема з психологом, а також підтримка та розуміння близьких.

Про це український педіатр Євген Комаровський розповів на своєму YouTube-каналі.

Як наголосив, посткоронавірусний синдром може тривати навіть місяцями.

«Коронавірус ніби минув, а от забути його ніяк не виходить. Цей процес медики назвали посткоронавірусом. Медицина приходить до розуміння того, що навіть коли закінчується етап боротьби імунної системи з вірусом, тобто активного вірусу в організмі вже немає, вірус не розмножується, людина не заразна, але здоров’я немає. Тому що, коли вірус активно розмножувався, в організмі відбулися дуже серйозні зміни, навіть не стільки зі сторони легень, скільки зі сторони практично всіх інших внутрішніх органів. І скільки потрібно часу, аби все прийшло в норму? Поки на це запитання немає відповіді», – розказав лікар.

Натомість відомо і підтверджено те, що вірус вражає судини, нервову тканину, клітини головного мозку, тканини нирок, печінки, серця тощо, внаслідок чого порушується кровопостачання до органів, «тобто виникає низка проблем, пов’язаних з мікротромбами, запальними процесами». Як підкреслив, судини та нервові клітини після коронавірусу можуть відновлюватися місяцями.

Євген Комаровський зауважив, що прояви постковіду можна умовно розділити на три групи: «Перша – це симптоми зі сторони органів дихання (кашель, задишка, відчуття браку кисню і т. д.). Далі симптом, на який скаржаться практично всі, – відчуття слабкості, абсолютні небажання та неготовність щось робити, брак сил. Цей симптом дуже хвилюючий, тому що велика слабкість є причиною серйозних соціальних конфліктів, передусім у родині… Третя група – симптоми, які ілюструють ураження нервової системи (психічні розлади, порушення сну, порушення нюху і смаку, порушення пам’яті тощо)».

Педіатр звернув увагу, що єдиної чарівної таблетки від усіх проблем не існує, та закликав близьких тих осіб, котрі перенесли COVID-19, бути до них дуже уважними, адже 2/3 пацієнтів мають психічні розлади, а 20% з них – суїцидальні потяги. «Ви повинні бути поряд, допомагати, організувати консультацію спеціаліста, зокрема психолога і психіатра», – сказав Комаровський.

Він відзначив, що найпростіше – дати рекомендації щодо відновлення органів дихання. Насамперед потрібно підтримувати оптимальні параметри температури та вологості повітря у приміщенні, забезпечити вентиляцію повітря, не допускати пересихання слизових оболонок і дефіциту рідини в організмі, влаштовувати прогулянки на свіжому повітрі. Також багатьом може допомогти дихальна гімнастика. Вправи можна знайти в інтернеті. Головне – виконувати їх у чистій прохолодній (20 градусів) кімнаті.

«Враховуючи загальну слабкість, найбільша небезпека – виключення фізичних навантажень. От наприклад, вам дуже зле, сильна слабкість, немає сил підняти руку, ногу, і найбільша небезпека для вас у перспективі відновлення, якщо ви нічого не робитимете. Ви повинні створювати для себе якісь варіанти фізичних навантажень, коли потрібно буде пройтися, присісти, повернутися, щось взяти, щось зробити, просто підняти й опустити ногу, руку... Пам’ятайте про те, що навантаження бувають статичні і динамічні. Динамічні навантаження в цій ситуації набагато кращі, їх і потрібно виконувати. Тобто стояти в планці – не найкраща ідея. А от прогулянки, велотренажер, катання на велосипеді – це дуже добре не тільки для ваших м’язів, а й для нервової системи. Я щиро рекомендую під час підбору комплексу вправ звертатися за допомогою до професіоналів, спеціалістів із лікувальної фізкультури, тренерів», – порекомендував лікар і додав, що люди з постковідом потребують таких навантажень як мінімум 30 хвилин на день.

Щодо психічних розладів, то, як наголосив Комаровський, потрібно впевнитися, що вони пов’язані саме з посткоронавірусом, адже «попередні захворювання нервової системи нікуди не зникли».

«Будь-які сумніви – однозначний привід звернутися до лікаря, який повинен сказати, що це постковід, а не інші неврологічні хвороби, – зазначив він. – Для відновлення нервової системи, як переконують лікарі з усього світу, потрібні, знову ж таки, фізичні навантаження. А кожен день, протягом якого ви просто лежите, нікуди не ходите, тільки погіршує ваш стан, збільшує виразність депресії, психічних розладів, погіршення пам’яті тощо. Також йдеться про фізичне навантаження, під час якого людина повинна орієнтуватися на місцевості, тобто не просто йти рівною доріжкою, а долати нерівну поверхню, наприклад, у лісі, парку між деревами. Тоді працюють і вестибулярний апарат, і система орієнтування на місцевості. Якщо ж у людини спостерігаються порушення пам’яті, здорового глузду, мислення, то потрібно вигадувати їй завдання, навіть найпростіші, наприклад написати 50 слів на одну літеру, вивчити вірш, допомогти дитині зробити домашнє завдання, повторити іноземні слова».

Насамкінець Євген Комаровський вкотре акцентував, що людині з постковідом дуже тяжко вирішити свої проблеми наодинці, тому потрібно допомагати одне одному.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus