USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Сидіть удома», – Євген Комаровський про прогулянки, провітрювання і миття рук у тазику

10 Квітня 2020 22:58
Відомий український педіатр Євген Комаровський розповів, чим займається під час карантину, а також відповів на питання, які найбільше хвилюють його підписників.

Лікар поділився своїми думками щодо заборони прогулянок у скверах, парках, лісах, перебування на дитячих і спортивних майданчиках, наголосив на важливості провітрювати помешкання, а також доступно пояснив, що таке колективний імунітет та чи можна мити руки в тазику.

Інформаційне агентство Волинські Новини пропонує своїм читачам ознайомитися з рекомендаціями авторитетного педіатра.

Як у боротьбі з вірусом допоможе заборона на відвідування парків, лісів, дитячих і спортивних майданчиків?

Давайте відразу розділимо парки, ліси і дитячі та спортивні майданчики. Місця, де є щось, до чого торкалися інші особи, – це потенційне джерело ризику. Сподіваюся, що це зрозуміло. Якщо на спортивному майданчику гралася одна дитина, торкалася гойдалки, кашляла, а потім на цей майданчик прийшли ви, то, звісно, контактним шляхом ви можете заразитися коронавірусом. У парках теж є небезпечні місця, наприклад лавки.

Отож, прогулянки – це ефективно і безпечно, це прекрасний спосіб, аби не збожеволіти. Прогулянки дозволяють дітям витрачати енергію, після чого, хоча б уночі, вони можуть спокійно спати. Урешті прогулянки – це вітамін D, якого ми не отримували всю зиму. Прогулянки, під час яких ви не підходите до інших людей, допустимі, однак не ті, коли ви контактуєте з іншими особами. Цих інших осіб теж потрібно розділяти. Якщо в одній квартирі проживають чотири члени родини, то зрозуміло: те, що вони спілкуються на вулиці, на свіжому повітрі, не несе для них ніякого ризику.

Інше питання полягає в тому, що ваша влада, незалежно від того, в якій країні ви проживаєте, може керуватися наступним: ось ідуть дві особи, а звідки ми знаємо, що вони дійсно проживають в одній квартирі й, можливо, навіть разом сплять, може, вони щойно зустрілися, обійнялися й зараз активно обмінюються коронавірусом? Не дивно, що влада, яка вам не довіряє, просто забороняє це.

Читайте також: COVID-19: інструкція із самопорятунку від Євгена Комаровського

Із епідеміологічного погляду, позиції логіки і здорового глузду я дуже позитивно ставлюся до того, що батьки гуляють із дітьми, при цьому не підходячи до інших осіб і не торкаючись предметів загального користування. Тобто обійняти конкретну березу можна, а от конкретну гойдалку – ні.

Робіть правильні висновки, але я вас прошу: звертайте увагу на те, що Комаровський – не законодавець. Я можу керуватися виключно логікою і здоровим глуздом. А от те, можна вам гуляти чи ні і скільки треба заплатити за таку прогулянку, визначає влада конкретної країни. Тому, якщо вам заборонили гуляти, я можу сказати тільки одне: сидіть удома.

Чи переносять комарі COVID-19?

Комарі однозначно не переносять коронавірус. Медична наука не має жодної інформації про те, що коронавіруси переносяться комахами. Тому не переносяться. Жоден. Зокрема й COVID-19.

Читайте ще: Розповіли, чи можна підчепити коронавірус через укус комара
Рекомендовано часто провітрювати квартиру. Однак що робити людям, які мають сезонну алергію, наприклад на пилок?

Чи знали ви, що найбільша концентрація пилку після прогулянки залишається на вашому волоссі? Тому за правилами поведінки під час сезонної алергії варто носити головні убори або відразу після прогулянки прийняти душ. Окрім того, є різноманітні очищувачі повітря, які характеризуються різними ступенями потужності, системами очищення.

Зрозуміло, якщо увімкнути кондиціонер у режимі вентиляції та очищувач повітря, людина з алергією зможе спокійно спати.

Знову ж таки потрібно звертати увагу на те, що інтенсивність провітрювання важлива для тієї кімнати, де ви спите, тобто важливо спати в чистій, прохолодній, вологій кімнаті.

Окрім того, є ліки від сезонної алергії.

Ваші рекомендації хворим їсти морозиво і згущене молоко – це жарт? Хіба не білок – основне джерело енергії?

Якщо хворому дуже погано, в нього висока температура і він взагалі нічого не хоче їсти, то потрібно вживати рідке, те, що легко засвоюється, і солодке, щоби організм отримав енергію. Харчуватися при будь-якій гострій респіраторній вірусній інфекції потрібно за апетитом: хочете – їсте, не хочете – не їсте.

Але при тяжкому стані, з температурою протягом двох-трьох днів хворому потрібно або капати глюкозу, або їсти солодке. Іншого виходу немає.

А білок не має жодного відношення до енергообміну. Білок – це цегла, будівельний матеріал, амінокислоти, з яких організм вибудовує органи і тканини.

Людський організм завжди отримує енергію з глюкози, в деяких органах в обміні бере участь фруктоза. Якщо глюкози в організмі забагато, вона перетворюється в жир. Тоді жир може використовуватися як джерело енергії.

Що таке колективний імунітет і як він виробляється?

Давайте забудемо про коронавірус і розглянемо, до прикладу, кір. Вірус кору може розмножуватися лише в людському організмі. Імунітет до кору виробляється, якщо людина або перехворіла ним, або зробила щеплення. І якщо в усіх людей є імунітет до кору, то вірус зникає – хвороби як такої немає.

Якщо на Землі протягом кількох років не було виявлено жодного випадку натуральної віспи (вірус віспи теж живе тільки в організмі людини), це означає, що віспа зникла.

Якщо в людському середовищі 95% людей, стійких до конкретної інфекції, то циркуляція збудника припиняється. І завдяки тому, що 95% осіб мають імунітет до вірусу, 5% (це ті, кому не можна зробити щеплення, наприклад, через алергію, для кого хвороба несе смертельну загрозу) теж захищені. Тобто колективний імунітет захищає 5%, які захистити не можна. У цьому полягає суть колективного імунітету.

Якщо рано чи пізно ми всі стикнемося з коронавірусом, то він перестане циркулювати. Він просто не зможе передаватися від людини до людини. Наприклад, він потрапить до мене, а я маю імунітет і вже не зможу передати його далі особі, котра теж має імунітет.

Чи корисний холодний душ під час вірусних інфекцій і загалом?

Передусім хвороба змушує нас економити енергію, тому що ми не в змозі отримати її в достатній кількості з їжі. Ми менше рухаємося, але ми набагато більше тратимо енергії на температуру, задишку, активізацію обміну речовин, адже організм бореться з вірусом. І залазити в холодну воду, аби мерзнути і тратити енергію на підтримку температури тіла, недопустимо. Якщо ви захворіли, не потрібно приймати холодний душ.

Але якщо ви здорові і хочете прийняти холодний душ, адже після нього відчуваєте приплив сил, викид адреналіну, стаєте активними, бадьорими, це для вас спосіб прокинутися, покращити настрій, енергетику, – на здоров’я! Але коли дитину, що кричить і плаче, сунуть в ополонку, – це не має ніякого відношення до загартовування, скоріше – до психіатрії.

Якщо вдома немає проточної води, то чи ефективне миття рук у тазику?

У деяких країнах, наприклад у Великобританії, століттями не знали, що таке миття рук у проточній воді. У кожному британському готелі обов’язково є пробка, аби можна було набрати воду в раковину. Отож, виявляється, можна дуже багато років жити і мити руки виключно в тазику. Тому головне – щоби руки контактували з мильною водою протягом не менше 20 секунд.

До речі, в багатьох культурах не прийнято ополіскувати руки чистою водою після мильної.

Чи під каблучками на пальцях може залишатися вірус?

Справді, наявність каблучок зменшує ефективність миття рук. Під каблучками нерідко залишається бруд, який практично неможливо вимити. Тому якщо є можливість зняти каблучку з пальця, краще, дійсно, зняти.

Як ви проводите час на карантині, як часто гуляєте, спілкуєтеся з рідними чи друзями?

Я прокидаюся, сідаю за кермо, приїжджаю в клініку, де працюють тільки ті, хто має особистий транспорт чи мешкає поруч. Звичайно, всі скрізь миють руки, все дезінфікують, раз на тиждень проводиться тотальне прибирання офісу з дезінфекцією.

Як живу я? Працюю, записую програми, аналізую великий об’єм інформації, котра мені надходить. А раніше на вихідних я міг поїхати разом із друзями на відпочинок, наприклад на риболовлю.

Удома мешкаємо тільки я і дружина. Онуків бачимо лише по Skype, спілкуємося телефонами. І все. Чекаємо, коли все закінчиться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Підтримую Показати IP 10 Квітня 2020 23:05
Комаровський - один з небагатьох адекватних порадників!!!
Отакої Показати IP 11 Квітня 2020 08:25
Шоумен,родич кашпіровського.Там є ще такий пальчевський.Два брата акробата.
ототак до Отакої Показати IP 11 Квітня 2020 10:48
А ви хто? Чого у житті досягли, що вмієте?! Заздрісники! :)))
123 до ототак Показати IP 11 Квітня 2020 14:01
Людина сказала правду, а вас так вспучило. Чому?
олежик Показати IP 11 Квітня 2020 10:22
Комаровський косить капусту. Шоулікар країни)
Анонім Показати IP 12 Квітня 2020 00:05
Чітко, адекватно, без паніки та істерії "все пропало, шеф, все пропало". Немає брєдових ідей і конспірологічних теорій. Розраховано на розуміння для широких мас, але адекватно мислячих людей.
Отакої Показати IP 12 Квітня 2020 08:29
"Великий"епідеміолог нехай одягає костюм і в Олександрівську лікарню і покаже свій професіоналізм.Тільки він по "ящику"і надалі повчатиме всіх про все.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus