USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Фонд Ігоря Палиці подарував малечі свято. ФОТО

10 Квітня 2012 18:03
Черговий етап благодійної акції «Подаруй дитині вишиванку» завершився у Луцьку. Його організатори – благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та художній салон-магазин «Волинський сувенір».

Стартувавши у грудні минулого року на свято Миколая, акція набуває все більшого розмаху і виходить за масштаби Луцька і навіть області.

Ідея подарувати вишиванки дітям, які обділені родинним теплом і материнською любов’ю не залишила байдужих. Волинські вишивальниці – і професійні, і аматори взялися до справи. На сьогодні уже підготовлено 170 сорочок для діток обласного центру.

Благодійники планують не лишити без вишитого подарунка жодного з 250 маленьких волинян, що зростають без маминої ласки. Тож акція триває.

До світлого Великодня 42 дітини, позбавлені батьківської опіки, були запрошені для отримання подарунку - вишиванки від вишивальниць. У Палаці культури міста Луцька відбулася урочиста зустріч організаторів акції, благодійників, майстринь народної вишивки з дітьми, які прибули для вручення вишиванок.

Працівники ательє «Кравчиня», де шиються сорочечки, розповідають: діти радіють майбутнім подарункам уже тоді, коли з них знімають мірки.

«Ви б бачили ті очі! – каже майстриня-вишивальниця з Луцька Тетяна Падалко. – Які вони вдячні! Як вони до нас горнуться!» Цього разу вишиванки у подарунок отримали вихованці Головненської, Люблинецької та Володимир-Волинської шкіл-інтернатів, Ківерцівського спеціального дошкільного дитячого будинку «Сонечко» а також дітки, яких виховують опікуни. Хрещеною мамою тих діток, яким дарує вишиванки, вважає себе Оксана Пузняк, член Національної спілки майстрів народної творчості України, адже вона вірить у магічну силу української вишивки і знає: вишиванки для діток, що зростають без материнської ласки, стануть для них справжнім оберегом.

Вишивальниці завжди з нетерпінням чекають зустрічі з тими дітками, яким вони вишивали. Кажуть, щоразу їх вражає, наскільки саме та вишиваночка личить саме тій дитині. Це і є справжня магія, наче обмін позитивною енергією. Можливо, саме це дає наснагу набайдужим волинянкам знову і знову братися за голку.

Вишивальниця Віра Рябко, член «Союзу українок», розповідає, що коли постало питання вишивати сорочку онукові чи сироті, вона не вагалася… І онук її зрозумів, адже для того хлопчика вишивати нікому. Напевно, шестирічний Валерчик Редькович відчув ту часточку материнського тепла, яку поміж хрестиками закладала для нього пані Віра, бо, кажуть, аж стрибав від радості, довідавшись про такий подарунок.

До акції долучилися бібліотеки. Розповсюдили інформацію поміж читачів і отримали нових учасників – по 4-5 вишиванок з бібліотеки! Взялися за голку і бібліотекарі. Заступник директора Луцької міської централізованої бібліотечної системи Ніна Бочарова каже: « Бібліотека – це аптека для душі. Тому ми з радістю прийняли цю акцію в свої зали. Таких щирих теплих слів я ніколи не чула від своїх читачів!»

Не дати хворобі затьмарити дитинство – таке завдання дорослих, які опікуються хворими дітками. Добрих людей багато і про це тепер знатимуть і Вадимчик Дергун з Ківерців, і Іванко Журба з Луцька. На долю яких випали серйозні випробування. У вишиванки для них майстрині Оксана Бойко та Тетяна Шахова від усієї душі вкладали побажання щасливого одужання і гарного майбутнього.

Лучанка Алла Войтович не лише сама вишиває сорочечки для дітей , а й залучила до участі в акції 15 знайомих! Розголос про акцію пішов за межі області і от уже висловили бажання вишивати для сиріт майстрині з Рівненщини.

Присутня на святковій зустрічі голова Волинської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії і культури Галина Марчук повідомила про те, що авторка ідеї благодійного руху Ілона Млинарська, директор салону-магазину «Волинський сувенір», удостоєна премії отця Дмитра Блажейовського за внесок у популяризацію національної вишивки та духовних цінностей і вручила відповідний сертифікат.

В рамках акції «Подаруй дитині вишиванку» благодійним фондом Ігоря Палиці «Новий Луцьк» організовано 25 майстер-класів з вишивання, які проводилися знаними майстрами української творчості, зустрічі з батьками, які мають бажання освоїти техніки української вишивки, книжкові виставки за сприяння бібліотек, виставки вишиванок, мистецькі заходи для дітей.

Директор фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Ніна Тарасенко назвала душею благодійної акції членів оргкомітету – людей відомих і шанованих в нашому краї. Серед них – майстри художньої вишивки Юрій Савка та Олександр Шум. До участі в акції долучилася родина Ігоря Палиці. Тетяна Йосипівна, мама засновника благодійного фонду, подарувала вишиванку для Сашка Пархомича з Луцька. «Я дякую Богу, що дав моєму сину натхнення і наснагу на таку велику справу! Спасибі усім, хто відгукнувся і вкладає у свої роботи душу і серце», - сказала вона.


Благодійну акцію «Подаруй дитині вишиванку» продовжено до Дня Незалежності. Організатори запрошують до участі усіх бажаючих: і професійних майстрів, і вишивальників-аматорів. І уже сьогодні можна з упевненістю сказати, що бажаючих буде чимало. Адже за словами Ігоря Палиці, «ми щоразу переконуємося: добро і милосердя – такі ж вроджені якості українців, як і відчуття прекрасного»




Заявки на участь в акції приймають за адресами у Луцьку: вул. Набережна, 4, готель «Світязь», тел.. 24-90-42, художній салон «Волинський сувенір» та вул. Електроапаратна,3, тел.. 78-55-23, благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
До ВН? Показати IP 10 Квітня 2012 18:39
Вам не надоїло??? (((
ДоДо ВН? Показати IP 10 Квітня 2012 19:15
А Вам?
Мазорчук Показати IP 10 Квітня 2012 22:23
Дійсно, вже набридло читати про цю показуху.... Дуже в депутати знов обратися хочеться...
SET Показати IP 11 Квітня 2012 08:08
журналісти теж люди, яким треба за щось жити, ось і кліпають замовні статті )))
виборець Показати IP 11 Квітня 2012 08:44
палиця їздить по волині подарунки роздає а з нового року ще ні разу не був на засідані верховної ради так казав микола томенко тоді запитання навіщо він йде в раду якщо навіть засідання не відвідує 10 закажу щоб за палицю не голосували
Атман Показати IP 12 Квітня 2012 08:16
Пан Палиця активно агутує за себе коханого. Накрав у нафтогазі бабла і тепер для повного щастя до смерті треба в РАді просидіти, підлягти під будь-яку владу, хоч під самого чорта, НЕнавиджу таких свинопасів, з грязі в князі, через таких скоробагатьків в українці думають, що всі багаті саме такі і всі нечесні.
Наталья Показати IP 25 Липня 2012 11:21
Неправда мені ніколи ніхто не допомагав матеріально моїй дитині,він єдиний це зробив,і не треба про нього таке говорити!!!!він чудова людина який любить діточок,і я за нього буду голосувати!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus