USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Фотографія – це мистецтво бачити»: творчий звіт волинських фотохудожників

28 Лютого 2019 20:14
Більш як 100 нових робіт представили на звітній виставці майстри художньої світлини Волинського осередку Національної спілки фотохудожників України.

Масштабна презентація розгорнулася у Великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ 26 лютого і стала місцем зацікавленої комунікації професіоналів і шанувальників цього яскравого жанру візуального мистецтва.
Доробок колег-фотохудожників представив знаний волинський фотомиcтець, очільник Волинської організації НСФХУ Євгеній Боярчук: «На виставці експонуються роботи дев’яти членів нашого осередку та фотоклубу «Луцьк». Фотографії різножанрові: кожен автор надав серію світлин, що об’єднані однією темою або ідеєю. Експозиція сформована з матеріалів, підготовлених спілчанами протягом 2018 року. Ми плідно попрацювали минулого року: в нас були пленери і виїзди по Волині, Україні».

Він подякував голові ВО НСХУ Володимиру Марчуку за надання галерейної зали, а також Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» за сприяння в організації виставки та видання фотокаталогу.

«Фотографія – це мистецтво бачити, а з використанням художніх засобів народжується твір, – вважає фотохудожник Володимир Стахів, – З кожною виставкою приходить все більше людей, і це приємно. Ми пробуємо розвивати фотографію, піднімати рівень спілки, запрошуємо нових учасників».
Серед тих, хто поряд із відомими спілчанами взяв участь у збірній виставці, є також член фотоклубу «Луцьк» Олександр Федюк, перспективні фотографи Алла Василенко і Олег Стащук.
Спеціально на цю подію із Рівного прибули учасники одного з найвідоміших об’єднань українських професійних фотохудожників – фотоклубу «Час»: Сергій Бусленко, Петро Подолець, Тарас Лесів і Володимир Захарук. Луцьк і Рівне пов’язують багаторічні дружні й фахові контакти, які дозволяють кожному авторові зорієнтуватися відносно високих професійних зразків колег-конкурентів у фотосправі.
Голова фотоклубу «Час» Сергій Бусленко тепло привітав волинян: «Ми дуже раді за колег! І це чудова нагода приїхати, поспілкуватися. Радіємо, що з’являються нові члени колективу і показують непогані роботи. Я виділив для себе декілька робіт на виставці, серед яких дуже колоритне весілля (серія «Весільний шатер») Євгенія Боярчука».
Увагу титулованих рівненчан, численних гостей події привернули виразні фотороботи Любомира Безручка, архітектурна серія «Метаморфози 33» Володимира Стахіва, неповторні карпатські пейзажі «Прогулянки Карпатами» і морозно-крижана краса серії «Зима» Ігоря Денесюка.

У вишуканих фотонатюрмортах художниці Тетяни Наумович-Сензюк глядач відчув ґрунтовний академічний вишкіл, філігранне володіння кольором і композицією.

Глибоким психологізмом, увагою до найтонших душевних імпульсів людини пронизані фотопортрети Юрія Наумовича.

Серія Вадима Павлосюка називається «Делірій», тобто«марення» українською. Автор продемонстрував власне бачення непростого досвіду вразливої людини зрозуміти цей неідеальний світ.
На запрошення членів Волинського осередку фотохудожників участь у збірній виставці взяли нові автори, яким, без перебільшення, вдалося вразити своїми роботами майстрів моменту і шанувальників художнього фото. Серія «Повернення» Алли Василенко, в якій кожен глядач може розгледіти власну фабулу, притягує до себе погляд не лише проникливістю й глибиною сюжету, а й бездоганним композиційним рішенням.

Серія «Плантація 21 століття» Олега Стащука апелює до вдумливості глядача у спогляданні й демонструє вміння автора надати складній соціальній темі майстерного технічного втілення: молодий миcтець зафіксував цими світлинами умови своєї праці закордоном.

Андрій Новак представив серію-експеримент у техніці фотоколажу, в якій на один кадр знімається декілька сюжетів, і в результаті народжуються сюрреалістичні образи. Що побачить там глядач?
Звітну експозицію завершує тематичний блок серій світлин у жанрі ню, який традиційно є одним із найпривабливіших у фотомистецтві. У візуальному втіленні популярних луцьких фотохудожників Вадима Павлосюка і Олександра Федюка довершеність ліній жіночого тіла інтригує, заворожує і вражає. Але кожен транслює власну творчу індивідуальність у створенні образу, виборі технічних прийомів і загальному баченні краси. Олександр Федюк розповів, що ідеї більшості робіт приходять як експромт, імпровізація – це надає взаємодії фотомитця і його моделі тієї природності, без якої жанр ню неможливо уявити.
Гостям події презентували спеціально виданий до творчого звіту волинян фотокаталог.

«У нашому каталозі ми представили всіх авторів, – розповідає Володимир Стахів, – Так як кожен працює в своєму жанрі, напрямку, має індивідуальні погляди, то каталог вийшов різноплановий: тут можна побачити і документальні фотографії, портрет, натюрморт, пейзаж… Є люди, які працюють в студії – і тут ви побачите фото в стилю ню. Радує те, що існує спілка людей, які працюють у різних напрямах. І фотографія розвивається».

Перевагою формату щорічної звітної виставки, на його думку, є можливість продемонструвати загалу свої здобутки, поділитися ідеями, обговорити можливості співпраці. Для кожного фотохудожника це – необхідний підсумок творчої роботи за рік, аналіз власної еволюції або ж деградації.
Численні гості події, друзі, мистці, молодь, журналісти мали нагоду обмінятися враженнями про представлені твори, поспілкуватися з авторами, почути думку професіоналів фотосправи, отримати каталог. У подальших планах осередку – амбітні наміри проявити себе на нових виставках і арт-проектах національного і міжнародного рівнів, спілкування з однодумцями, залучення молодих сил до спілчанського життя. Отож, очікуємо на нові презентації волинян!
Звітна виставка Волинського осередку НСФХУ триватиме ще протягом 3 тижнів і пропонує багатство емоційного досвіду для поціновувачів художньої світлини. Запрошуємо відвідати експозицію і скласти власну думку про творчий звіт волинян.


Фото події надані фотохудожниками Любомиром Безручком, Олегом Бурлакою і Леонідом Максимовим

Більше про подію - на сайті Галереї мистецтв.

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
любитель Показати IP 1 Березня 2019 08:24
Цікаві фото
Сергій Показати IP 2 Березня 2019 10:39
Гурток

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus