USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Сучасність класичних технік: виставка #ПРОГРАФІКУ в Галереї мистецтв

27 Серпня 2017 18:50
Традиційні жанри і техніки мистецтва не втрачають у часі своєї сили емоційного впливу на глядача, «звучать» дуже актуально і цікаво – саме у цьому переконує нас виставка станкової графіки #ПРОГРАФІКУ.

Презентація та зустріч з першими глядачами відбулася 25 серпня у Великій залі Галереї мистецтв Національної спілки художників України. У експозиції – близько 100 робіт 32 художників з різних куточків України: Львова, Ужгорода, Івано-Франківська, Дрогобича, Вінниці, Коломиї, Турійська, Луцька, а також з Румунії.
Голова Волинського осередку Національної спілки художників України Володимир Марчук представив організаторів цієї масштабної культурної події – мистецьку групу «10 платформа» в особах Вікторії Федини, Ірини Корчук, Наталії Сацик, Сергія Столярука.

Свого часу їх згуртували спільні роки студій у Львові, а платформа №10 на львівському автовокзалі була місцем зустрічі для поїздок додому – до Луцька. У цьому колі друзів-однодумців панує взаємна інспірація, генеруються цікаві ідеї та готуються неординарні мистецькі проекти. Головним своїм завданням це коло молодих волинських мистців бачить творення якісного українського арт-продукту у різних царинах мистецтва на Волині та за її межами.
Власне, презентована #ПРОГРАФІКУ стала одним із втілених проектів, який ретельно готувався протягом тривалого часу і є важливим етапом у діяльності гурту художників.

Тому перші слова вдячності організаторки, мисткині Наталії Сацик були адресовані учасникам, які надали свої роботи для проекту у Луцьку, а також вірним помічникам – колегам, викладачам, друзям і родинам.
Зі слів художниці Вікторії Федини, кожен із співорганізаторів цієї події був генератором ідей і натхненником для колег, тому такий гарний результат – плід спільної творчої праці.
Луцька художниця Ірина Корчук розповіла про задум виставки: «Метою проекту є популяризація естампної графіки, обмін досвідом між митцями з різних міст України, між «старою школою» естампу та новим свіжим поглядом на класичні техніки друку молодих художників. Своїм проектом ми хочемо показати, що традиційна станкова графіка є дуже сучасною і різною. Тому ми старалися підібрати твори цікавих авторів, які успішно у ній експериментують.

Естамп – твір друкованої графіки, це відбиток малюнка на папері, тканині з друкарської форми – кліше. На нашій виставці представлені майже всі класичні техніки естампу: це і офорт, акватинта та мецо-тинто, і лінорит та дереворит, і вибійка на тканині, а також шовкографія та монотипія, техніка сухої голки». Ірина продемонструвала зацікавленим гостям презентації, як виготовляється таке кліше і ознайомила з базовими прийомами роботи над ліноритом.
Організатори розповіли, що роботи були надані як молодими художниками, так і визнаними мистцями, які є відомими не лише в Україні, а й закордоном.

Особливе місце займають в експозиції офорти заслуженого художника України, лауреата премії імені Івана Труша, викладача Львівської національної академії мистецтв Богдана Пікулицького.

Приємним сюрпризом стали роботи народного художника України Михайла Дерегуса, Миколи Павлюка, члена спілки художників України Леоніда Хведчука, які доповнили виставку завдяки Володимиру Марчуку.

Серед «молодих імен» – румун українського походження Міхай Тимошенко, Андрій Крицун (Коломия), Тетяна Цюпка (Львів), Олександр Бриндіков (Львів), Оксана Йориш (Львів) та ін.
Глядачам пропонується надзвичайно насичена візуальна інформація у оригінальних авторських інтерпретаціях і способах візуалізації.

Од Гійє з Франції чудово спілкується українською мовою та радо висловила свій захват побаченим: «Дуже вдало використано можливості цього великого світлого залу, і роботи тут виглядають дуже презентабельно. Твори дуже різні, але вони гармонійно презентовані поряд, тому мені було добре їх сприймати. Мені особисто близькі роботи Наталії Сацик та Романа Гайдейчука. Я вважаю, це досконалі сучасні графічні твори».
Лучанин Юрій Т. виділив для себе багато цікавих робіт, які показують чудову академічну школу, надзвичайну майстерність і навіть комерційність. Він вважає, що вони є прекрасним зразком того, як змістовні і високопрофесійні графічні твори можуть і мати високу комерційну привабливість для тих людей, які хотіли б прикрасити ними своє життя та розуміються на мистецтві.

Поділилася своїм настроєм при перегляді експозиції лучанка Олена М.: «Ці роботи не залишили місця нещирим емоціям. Надзвичайно вдало підібрана колекція. Варто відвідати і роздивитися тонкі лінії, яскраві плями, загадкові мережива, з яких утворюються художні роботи, в яких немає нічого зайвого. Мене особливо зачепила львівська школа – її легко вгадати, їй притаманна надзвичайна прозорість, сюжетність. Зображені в особливій манері предмети та образи ніби пливуть у повітрі, з’являючись з туману та зникаючи у імлі. Це ніби уривки снів, частинки думок автора, які відгукуються тобі відлунням чогось давно знайомого, але забутого».

Запрошуємо шанувальників прекрасного відвідати виставку #ПРОГРАФІКА. Вона триватиме до 10 вересня у Галереї мистецтв ВО НСХУ на вул. Лесі Українки 24а, що працює з 11 до 18 год. (крім понеділка, вівторка). Вхід вільний.
Повний список учасників та робіт – на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr17/stankova_hrafika/

Фото робіт надані організаторами, фото події – Віктора Чухрая

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Я Показати IP 27 Серпня 2017 20:39
Люди милі,а зачіска то яка,хай мене ровер переїде...
Наталя Показати IP 27 Серпня 2017 21:35
Вітаю молодих і талановитих лучан з такою гарною виставкою. Було цікаво.
Микола Показати IP 28 Серпня 2017 08:20
Круто!!!!
Волинянин Показати IP 1 Вересня 2017 11:49
Талановита на Волині молодь

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus