USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Медсестра 51 ОМБ: там потрібно побільше медиків, щоб рятувати хлопців

14 Вересня 2014 11:20
Кажуть, у війни не жіноче обличчя. Кров, бруд, смерть мало асоціюються з красою, грацією, ніжністю. Якщо чесно, складно уявити тендітну молоду жінку Надію Папченко, яка лікувалася у Луцькому госпіталі, у вогняному пеклі Донбасу, - пише "Вісник+К".

Надія все життя прожила у Луцьку, навчалася у школі №1. Потім вступила до медколеджу. Обрати фах допомогли доля і сімейні традиції.

- Медицину люблю з дитинства, - каже Надя. - Сама з династії лікарів. Мій дідусь Анатолій Порфирович Ціхоцький усе життя працював хірургом в обласній клінічній лікарні. Двоє дядьків також лікарі. Я пішла їхніми стопами, тим більше, що ще й народилася на день медика.

У мирний час Надя працювала фельдшером у 51-й механізованій бригаді. Вона - сержант медичної служби. Робота була не складною: вела документацію медичної роти, виписувала медикаменти, надавала невідкладну допомогу. Під час війни довелося опанувати фах операційної сестри.

А на війні Надія з квітня. Спочатку з першим батальйоном своєї бригади поїхала на полігон у Рівне, потім у Миколаїв. А вже з червня - на Донбас. Базувалися у Маріуполі, Оленівці.

Саме під цим невеликим селищем і довелося сповна відчути, що таке пекло на землі. Кожної ночі волинян обстрілювали з «Градів».

- Жили ми серед поля у палатках, - розказує про свої фронтові будні Надія. - Найстрашніше було пережити першу ніч. Тоді ще не знали, що таке «Гради». Потім навчилися по звуку відрізняти, куди летить снаряд. А зразу було страшно. Десь близько дев'ятої години вечора надягаєш на себе бронежилет вагою близько 8 кілограмів, залазиш в окоп, сидиш там і молиш Бога, щоб на ранок вийти звідтіля живою. І так щоночі протягом місяця.

Надія хлопців зі свого батальйону згадує з вдячністю: розуміли, як їй важко, давали зайвий раз перепочити, самі навіть їсти готували.

- Я ж усе життя в місті прожила, - каже Надія. - А тут спартанські умови: миття у польовому душі, прання у тазиках. Нічого, призвичаїлась. Це не найстрашніше.

Найстрашніше, каже, коли вбивають. А ще коли привозять поранених молодих хлопців, які назавжди залишаться інвалідами.

- Працювала у складі бригади з двох лікарів та анестезіолога. Ми надавали допомогу в основному легкопораненим. У полі стояла розгорнута автоперев'язувальна, там оперували. «Тяжких» від нас одразу забирали. Одного разу лише довелося терміново зшивати судини хлопцеві, якому під час обстрілу відірвало ногу. Слава Богу, з ним усе гаразд.

Надія каже, що медиків на війні могло бути й побільше: поранені б швидше отримували допомогу.

Щодо медикаментів, то їх вистачало. Багато привозили волонтери. Допомагали з Луцького госпіталю, особливо зі стерильним матеріалом. Адже у польових умовах дуже важко було дотримуватися саме режиму стерильності. Інструменти доводилося обробляти спеціальними хімічними розчинами. Решта було одноразовим.

Після місячного перебування у цілковитій нервовій напрузі у молодої жінки загострилася хронічна хвороба, тому вона й лікувалася у госпіталі. Про те, щоб якимось чином уникнути подальшої служби, навіть не думає: підлікується і знову на фронт.

- Там треба більше і більше людей. Війна затягується. Багато поранених. Потрібне підсилення, - каже фронтова медсестра.

Надія заміжня. Побралися з чоловіком вісім місяців тому. Не встигли, як-то кажуть, нажитися, а тут випробування війною. Уже майже півроку, як їх з чоловіком розкидали по різних частинах Донбасу. Коханий Надії теж військовий. Зараз на фронті. Молода жінка дуже хоче, щоб війна якнайшвидше скінчилася: тоді можна і про діток подумати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus