USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Футбольні «лапочки», або чому жінки ходять на футбол

11 Листопада 2011 12:17
Армія українських футбольних уболівальниць уже налічує 4 мільйони осіб. Причиною цього є гендерна рівність, передчуття Євро-2012 і чоловіки.

Про це інформує Кореспондент.net.

За даними дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, у 2011 році вболівальниками себе вважають 30% жителів України і третина з них жінки.

При цьому число прихильниць гри з м'ячем за останні кілька років стало, за оцінками експертів, як мінімум на 10% більше. І найбільш динамічне зростання показує середовище футбольних фанатів.

«Ходжу майже на всі домашні матчі, а якщо не виходить, обов'язково дивлюся вдома. Колишній хлопець прищепив любов до футболу», – зізнається 17-річна вболівальниця Марія Морозова.
До бойфренда у Морозової прихильність минула, а от до футболу – ні. Напередодні майбутнього Євро-2012 цим видом спорту сьогодні цікавляться всі – і дівчата теж, - переконана дівчина.

У грандів вітчизняного чемпіонату – Динамо (Київ) і Шахтар (Донецьк) – жіноча доля фан-клубів тепер обчислюється не десятками, а багатьма сотнями людей. Донецький клуб і одеський Чорноморець навіть мають окремі жіночі фан-ліги.

Експерти пов'язують збільшення захоплення жінок футболом із всюдисущою емансипацією, і з тим, що український спорт номер один напередодні Євро-2012 стає ще популярнішим. Не останню роль у підвищенні привабливості футболу в очах дамської публіки зіграло будівництво нових, більш комфортних і безпечних стадіонів, які стають не просто спортивними об'єктами, а місцями світських тусовок.

«Прекрасне тягнеться до прекрасного», – афористично каже Олександр Денисов, директор телеканалу Футбол. Він переконаний, що сьогодні в Україні як ніколи футбол дивитися модно, а те, що модно, завжди приваблює дівчат.

Півроку тому на офіційному сайті футбольного клубу Шахтар з'явилося оголошення-заклик: «Дорогі пані, ви активно вболіваєте за команду Шахтар? Тоді ваш громадянський обов'язок бути з командою!» Відгуку від слабкої статі гірники чекали недовго.
«Ми всі прийшли в призначений час і місце – у Fan Cafe Донбас Арени, познайомилися і відразу почали ділитися своїми ідеями з приводу майбутнього матчу Шахтар – Волинь. Обмінялися контактами. Створили в соціальних мережах групи для швидкого і легкого обміну інформацією. І пішло-поїхало», – згадує початок створення жіночої фан-ліги Шахтаря Тамріко Тодуа, одна з її активісток.
Прекрасна половина цього фанатського корпусу сьогодні налічує 700 осіб різного віку, сімейного та соціального становища і захоплень з різних регіонів країни. Найактивніших серед них – близько трьох десятків. Вони прагнуть потрапити на всі домашні та виїзні матчі клубу, займаються підготовкою фанатського спорядження, малюють плакати і розтяжки, готові в будь-який час дня і ночі сперечатися про пенальті й обговорювати різні схеми оборони та захисту.
Багато вболівальниць пояснюють свою пристрасть особливою ейфорією під час матчів на стадіоні.
З чисто жіночими мотивами пов'язує дамську пристрасть до чоловічої грі популярна українська телеведуча Лідія Таран, в минулому – автор спортивних програм. На її думку, якщо чоловік захоплюється футболом – це майже 100%-ва гарантія, що і його жінка запише себе у вболівальниці.

Артем Франков, головний редактор журналу Футбол, виділяє ще одну категорію фанаток – молодь, якій «подобається енергійна чоловіча гра, так звані Артеми Мілевські, Алессандро дель П'єро та інші лапочки».

До того ж ці «лапочки» задають тон не тільки у футболі, а й на подіумі, демонструючи вбрання від-кутюр, а також в рекламі і на обкладинках глянцевих журналів, – все це приваблює навіть тих представниць прекрасної статі, яким до цього часу було байдуже до «безглуздого» штурхання м'яча на полі.

Для багатьох українок захоплення футболом стає тимчасовим хобі, вважають експерти, яке проходить з віком або зміною партнера, який захоплюється не футболом, а, приміром, боксом. Утім трапляються винятки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus