USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Газова зрівнялівка: чи готові українці до цінового шоку

12 Травня 2016 14:48
Доки українці смакували паскою, урядовці підготували їм ціновий сюрприз. А саме – урівняли для майже всіх ціну на газ. Якщо раніше була різниця в тому, скільки платити залежно від пори року, об’ємів спожитого газу, статусу споживача, то нині встановлено одну ціну в 6879 гривень за тисяч метрів кубічних з урахуванням податків і супутніх витрат.

Пересічного українця, який і досі обмежував себе в багатьох задоволеннях, сума вражає. Точніше, вразить із початком опалювального сезону. А поки що відчутними будуть витрати на гарячу воду, які зростуть уже з травня. Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини №15 від 12 травня 2016 року.

У ПІДНЯТТІ ЦІНИ НА ГАЗ – КІЛЬКА «АЛЕ»

Звісно, підняття ціни колись-таки мало статися. Адже держава мусила щорічно покривати різницю в ціні за газ, створюючи таким чином дірку в бюджеті. І заможний, і бідний споживач платив одну-єдину пільгову ціну, що не відповідала вартості імпортного газу, який ми використовуємо. Ось тому Міжнародний валютний фонд, який надає Україні кредити для реформ та розвитку, висунув вимоги встановити реальну ціну. Тим паче, що маючи дешеві джерела енергії, споживачі використовують їх неекономно. Це неправильно не лише економічно, а й екологічно. Така політика соціалізму не призводить ні до чого доброго, окрім банкрутств підприємств теплоенергетики. Але є кілька але, що розвертають добрі наміри в інше русло.

Підняття ціни на газ стало першим кроком команди нового прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. До слова, саме того Гройсмана, який представляє команду президента Порошенка, що критикувала попереднього очільника уряду Арсенія Яценюка саме за підвищення тарифів.

Новий транш МВФ, який нині різким підняттям ціни намагається забезпечити команда Гройсмана, мав би піти на реформи. У тому числі – боротьбу з корупцією, офшорами, тіньовим бізнесом. Утім те, чи станеться це, – під великим питанням. Хіба представники влади боротимуться із собою? Бо ж Україна вже отримала чималу допомогу, а віз і нині там, адже і сам глава держави замішаний в офшорних скандалах, а відповідальність за корупційні діяння – радше випадок, а не правило. Тобто ціну на політичні дивіденди перед МВФ мають сплатити українці. На плечі пересічних громадян перекладають розплату за корупцію чиновників державного «Нафтогазу» й ділків приватних облгазів.

КОРУПЦІЙНІ РИЗИКИ

За благими, здавалося б, намірами ховається кілька корупційних пасток. Ціну на газ підняли не усім. Пільгову квоту (3913 грн за тис. кубометрів газу) залишили для релігійних організацій. Однак чи не логічно було б надавати субсидію для таких споживачів? Адже там, де є різні ціни на один товар, і виникають спекуляції та корупція. Наприклад, липові релігійні організації.

Замість того щоб поступово піднімати ціну і проводити супутні реформи в сфері теплокомуненерго, влада вдається до радикальних кроків. Проблема збільшується для тих споживачів, які не мають лічильників газу та тепла. Не варто забувати й про випадання платежів від державних організацій, які стабільно є основними боржниками.

РЯТУВАЛЬНИЙ ЖИЛЕТ СУБСИДІЙ

Згладити ситуацію вдасться зав¬дяки системі субсидій, запевняють в уряді.

«Система субсидій буде такою ефективною, що від цих змін ті, хто не має високого доходу, будуть захищені державою адресно», – цитує Гройсмана «Українська правда».

Втім цей крок є тим же соціалізмом, який ризикує увійти в систему. Бо платити реальну ціну за газ може платоспроможне населення, яке буде таким тільки тоді, коли в країні знову ж таки радикально зменшиться рівень корупції, коли олігархи не йтимуть у політику задля задоволення своїх бізнес-інтересів. У іншому випадку система субсидію¬вання просвердлює нову дірку в державній казні, а владі дає привід для збільшення податків, що своєю чергою стимулює тіньову економіку, бо бізнес просто не може стільки віддавати. Та й затримки з виплат субсидій нині вже є.

ВЛАСНИЙ ГАЗ – НЕ ДЛЯ НАС?

Глава уряду зауважив, мовляв, має надію, що заявлена ціна буде остаточною для життя держави. Втім що дає підстави так стверджувати, якщо це – ціна імпортного газу? Гривнева ціна для населення виявляється залежною, як мінімум, від курсу долара.

Забувають в уряді і про ціну газу власного, українського, видобутку. Вона – дешевша. За різними оцінками, вартість блакитного палива з урахуванням всіх «накруток» становить близько 3 тис. грн за 1 тис. кубометрів. Загалом у 2015 році в Україні виробили 19,9 млрд куб. м газу, а частка «Укргазвидобування» склала 14,5 млрд куб. м. А згідно зі статистикою «Нафтогазу», населення, теплогенерувальні та бюджетні організацій використали 18,9 млрд куб. м.

Тому встановлювати тарифи для населення потрібно було б, виходячи з вартості газу вітчизняного видобутку. До того ж, відповідно до закону, весь газ внутрішнього видобутку має йти на потреби населення і ЖКГ, хоча цей закон уже давно не виконується повною мірою.

Якщо цього не відбувається, то вітчизняне блакитне паливо або використовують у промислових цілях, що вигідно тим, хто «годується» нав¬коло «Нафтогазу», або населення отримує вітчизняний газ, втім за ціною імпортного.

***

Газова тема – болюча для українців із часів здобуття Незалежності й нею часто спекулюють. Бо ж ціна питання надто велика. Для тих, хто наживається на блакитному паливі, – це мільярдні прибутки. Для тих, хто отримує і справно платить комунальні платежі, – фінансова ноша, яка стає все більш обтяжливою. Криза неплатежів, яка загрожує Україні, може призвести навіть до виселень із помешкань.

Безумовно, українці не мають іншого виходу, як шлях реформ. Енергоресурси не можуть коштувати копійки. Утім реформи мають бути системні та докорінні, аби в подальшому отримати бажаний результат.

А вибірковість загрожує соціальним вибухом, масовою трудовою еміграцією та зростанням злочинності. Таке зубожіння людей викликане цілеспрямованою політикою влади в цьому напрямку. А травневі свята й загострення ситуації на сході – намагання відволікти українців від карколомних рішень. І кожен ковток солодких обіцянок, якими годує громадян влада, загрожує стати справжньою отрутою, протидіяти якій може бути запізно.

Дарина ГОГОДЗА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
лучани Показати IP 12 Травня 2016 15:05
Це совкова традиція платити набагато менше за вітчизняні товари. Ціна має бути ринкова, а не популістично штучна.
Анонім до лучани Показати IP 12 Травня 2016 15:31
...при цьому заробітна плата,пенсії,матеріальна поміч...повинні відповідати европейським стандартам для всіх мешканців України...
Вова до лучани Показати IP 12 Травня 2016 15:32
Згоден, але можливо б і зарплатні наші мали б бути ринковими? а то ціни ринкові, а зарплати базарні?
лучанка до лучани Показати IP 12 Травня 2016 16:14
лучани у множині... не підписуйся за всіх лучан, а пиши конкретно за себе і порівняй заробітну плату і наші платежі за комунальні послуги з Європою чи США, а тоді будеш розповідати казки про "совкову традицію" платити набагато менше за вітчизняні товари, зрозумів, дідо, чи хто там ти - анонімний мільйонер, якому не важлива ціна на газ?
Анонім Показати IP 12 Травня 2016 15:43
Я плачу повну ціну за комунальні послуги. І розумію, що гроші, заплачені мною йдуть на субсидії комусь. Так, я згодна платити за бабцю, яка отримує мінімальну пенсію і їй грошей вистачає лише на ліки і їжу. Але я не згодна платити за перекупку з Старого ринку, яка , не платить податки, а сину купила авто і будує собі хату. І не згодна платити за тих , хто не в змозі утримувати чотирикімнатну квартиру, а в меншу переїзджати не хоче.
Ірина Показати IP 12 Травня 2016 15:56
А газ український де? Продають його нам по ринкових цінах.Це справедливо.Чи вони його назад продають Росії. Обводять нас вокруг пальця,як лохів і дураків.Самі багатіють, а нас довели до зубоєіння.Працюємо за копійки і стоїмо з протягнутою рукою по субсидії.А чого нашу працю цінюють, копійками, а свою мільярдами, крадуть також мільярдами. Дострбаються видно вони скоро,скоро
Українець Показати IP 12 Травня 2016 16:10
..... ЧИ ГОТОВІ УКРАЇНЦІ ДО ЦІНОВОГО ШОКУ ? Відповідь проста - бідні нещасні Українці до всього готові : до сміхотворних зарплат, яких затримують по кілька місяців і за яких і трьох днів нормально не проживеш, до догоговизни медпрепаратів та медобслуговування, до безкарності і продажності наших суддів, до тотальної корупції мужновладців та ще багато до чого Україці готові бо нація ми така ........
Українка до Українець Показати IP 12 Травня 2016 17:01
Ви прямо в точку!
Zarobitchanyn Показати IP 12 Травня 2016 16:14
коментар було видалено
вумник Показати IP 12 Травня 2016 16:38
Юга-прокурор все порешає :)
це точно до вумник Показати IP 12 Травня 2016 17:14
як говорила його дружина - "хорошие сапоги - надо брать...", от юга і буде брати, як брали пшонки, махніцьки, яреми, шокіни і т.д....
Марта Показати IP 12 Травня 2016 17:30
Я з чоловіком отримую в місяць офіційно приблизно 10 тис.грн., живемо у квартирі 80 кв.м.Субсиію нам не нараховують.Знаю родини , які живуть у 2-3х поверхових будинках , все подвіря заставлено машинами , а доходів в них не має.Смішно !!! Держава в нас "гуманна" і "справедлива" таким ще й субсидію нараховує , а кінці опалювального сезону ще й заборгованність має перед таким домогосподарствами .
До марти до Марта Показати IP 12 Травня 2016 21:53
Ти иди попахай за границею и побачиш які солодкі ці гроші?не знаеш то мовчи и сиди на свої 10 тис і жди шо комуналка скоро буде 10 тис!сильно розумна то тобі і не дають субсидію!
Анонім Показати IP 12 Травня 2016 18:12
Слава майдану,слава всім хто його робив,в планах США забагато тут люду живе,15-20 мільонів вони рахують достатньо і щоб здорових,решту в утиль.
Аналітик Показати IP 12 Травня 2016 19:05
Субсидії - це вдосконалена форма уряду у відмиванні бюджетних грошей . Збільшіть зарплати і пенсії людям , щоб мали змогу платити без подачок !!! Чи тями не вистачає ???
Аня до Аналітик Показати IP 12 Травня 2016 21:55
А вони збільшили депутатам зарплати суддям прокурорам а вас у ср.....ці мали!
СЛОВ'ЯНИ Показати IP 12 Травня 2016 21:54
Верніть нам ціни та долар @Ника . . . Верніть нам його . . .
Zarobitchanyn Показати IP 12 Травня 2016 22:12
Де дешевий газ обіцяний кроликом? Який брехав на Яника, де він?
Швейк Показати IP 13 Травня 2016 08:32
В Норвегії ( де один з самих високих рівнів життя і газ іде на експорт) в будинках в зимку тримають 16 - мах 18 градусів ----- економлять і хочуть щоб дітям і внукам газу дісталось. В Україні прийнято було топити 20--22 і ходити в зимку по хаті в трусах ( як деякі мої знайомі) Тепер прийдеться одягати теплу кфту і штани.
Радник до Швейк Показати IP 13 Травня 2016 18:26
Шановний пийте зранку зеленку - вам допоможе !
до Марти Показати IP 13 Травня 2016 08:52
отримуєте 10 тис. це виходить з чоловіком по 5 в місяць! то ше нормально заробляєте, це добре. а дехто і того не має! так шо сиди і не пи...ди там!
Відповідачам Марти до до Марти Показати IP 13 Травня 2016 11:05
1) А вам нормально заробляти хто заважає? Немає необхідної клепки в голові, освіти, вмінь чи навичок? Можливо хтось на 2-х роботах працює, то має утримувати бєздарів, які не здатні більше 2-х тисяч заробити ? Субсидії - це зрівнялівка між тими хто може заробляти (причому офіційно) і тими хто не здатен (за винятком пенсіонерів) це зробити, або просто не хоче напрягатися ! 2) Якщо тяжка праця дає можливість побудувати будинок та купувати автомобілі, то це не значить, що комунальні послуги за вас повинні оплачувати інші.
Катя до до Марти Показати IP 13 Травня 2016 14:09
А в нас четверо Дві пенсії і дві зарплати і усі разом пенсіями і зарплатами маємо 7 тисяч.Ви ще номльно маєте.І живемо та й посадах працюємо на заводі, а які зарплати і пенсії
Perke Показати IP 13 Травня 2016 11:35
Мвф не вимагав підняти тарифи !!! Де це написано. ???. Автор перевір інфу !!! І від цього шо мвф не вимагав міняється ВСЕ !!!!
Россия. Показати IP 13 Травня 2016 11:37
Жаль вас братья очень жаль что так происходит. Пусть всё у вас будет всё хорошо. Будет мир богатство и порядок в стране.
до марти знову Показати IP 13 Травня 2016 13:31
дорогенька, субсидія це не зрівнялівка, і не ліпи! субсидія це добре продумана схема! здається клас, майже копійки платиш, а потім бац і винен державі енну кількість тисяч. це відмиваловка бабла. Головою подумай, потім пиши! на цих субсидіях заробляється купа бабла!
До "до марти знову" до до марти знову Показати IP 13 Травня 2016 15:34
Чим більший дохід домогосподарства на 1 особу - тим менша величина субсидії (в межах норм споживання). І навпаки. Схема продумана щоб нівелювати диференціацію в доходах. Вона недосконала, оскільки не стимулює отримувати більший дохід. Спершу подивись формулу (якщо в школі не штани протирав на уроках математики), а тоді пиши про "ліпи" !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus