USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Гендерна квота та місцеві вибори: хто на Волині ігнорує законодавство

13 Жовтня 2015 12:30
Більшість політичних сил, які висувають кандидатів до місцевих рад на Волині, не дотримуються принципу представництва у виборчих списках 30% осіб протилежної статі.

Про це йшлося під час прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА на тему: «Проміжна оцінка передвиборної ситуації на Волині за підсумками громадського спостереження» 13 жовтня у Луцьку.

Як розповіла координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Людмила Хомич, іноді під час розгляду однакових питань виборчі комісії ухвалюють протилежні рішення. Так, 29 вересня Волинська обласна виборча комісія зареєструвала кандидатів у депутати облради, внесених до списку обласної організації політичної партії Блок Петра Порошенка «Солідарність», попри те, що у списку партії було лише 12% жінок. А вже 1 жовтня ця ж комісія відмовила у реєстрації через недотримання гендерної квоти кандидатам від партії «Наш край», Аграрна партія, партії «Соціалісти» та «Громадянська позиція». Однак в результаті судових рішень кандидати від цих партій усе ж були зареєстровані.

Районні та міські виборчі комісії не зважали на недотримання гендерної квоти, і всі партії були зареєстровані. Хоча, згідно з результатами моніторингу ГМ ОПОРА, місцеві організації 23 політичних сил візьмуть участь у виборах депутатів місцевих рад, з них 14 політичних сил не дотримуються принципу гендерної квоти.

Наприклад, Блок Петра Порошенка «Солідарність» подав найбільше кандидатур, але в середньому у списках 13 з 21 місцевих осередків відсоток осіб протилежної статі становить від 12 до 29%. У трьох місцевих осередках партії Українське об’єднання патріотів - «УКРОП» відсоток осіб протилежно статі становить 28-29%. Також гендерної квоти не дотримано певними місцевими осередками (9 з 15 осередків Аграрної партії України (19-26% жінок), «Громадянська позиція» (17-24% жінок у окремих місцевих осередках)). Політична партія «Соціалісти» не дотрималася гендерної квоти щодо чоловіків (з 14 осіб у списку кандидатів до Волинської облради подано лише одного кандидата-чоловіка).

В усіх списках не дотримувалася гендерної квоти Радикальна партія Олега Ляшка, по одному списку не дотримано гендерної квоти у ВО «Свобода», Опозиційного блоку, УНП, громадського руху «Народний контроль», партії «Нова держава».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Вася Показати IP 13 Жовтня 2015 12:59
то все таки порушити закон мона. і все,що за це буде побурчить опора. ги ги димо..атія
303 Показати IP 13 Жовтня 2015 13:33
Гендерні квоти? Ще квоти на представників сексменьшинств введіть, бо там одні під....и, а нормальних гетеросексуалів там немає
Агро Показати IP 13 Жовтня 2015 14:27
Аграрна партія? А хто там аграрії? Одні облюд.и.
анонімус Показати IP 13 Жовтня 2015 17:18
квоти - це типу "ми настільки тупі що не можем пройти в ради самі тому вимагаємо халявних місць"
33-тій Показати IP 15 Жовтня 2015 09:46
Гендерна квота сама по собі дискримінує. Політика це такаж робота. Це управління людьми. Вибрати людину тільки через те що вона жінка це всеодно що плюнути її в лице визнавши не професіоналом і не рівнею за своїми здібностями чоловікам. Гендерну квоту ввели справжні жінкфоби, що вважають ніби жінка своїм розумом не може досягнути політичної вешини. Жінка сама має право займатися тим чим вона хоче. Це її вибір і тільки її. Ми не вводимо гендерну квоту на слюсарів, електриків таксистів. Так чому ввели її на політиків. Це також дискримінує чоловіків так як можливо саме той чоловік здатний виконати поставлене завдання але не матиме змоги через гендерну квоту.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus