USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Генпрокуратура назвала винних у кривавому штурмі Майдану

10 Жовтня 2015 08:00
Завершивши слідство, Генеральна прокуратура України встановила організаторів штурму Майдану, в результаті якого загинули десятки протестувальників 18-19 лютого 2014 року. Екс-очільника ГУСБУ вже взяли під варту, інших підозрюваних оголошено в розшук.

Про це йдеться у повідомленні ГПУ.

«Слідством встановлено, що підготовку до можливого застосування сил і засобів АТО безпідставно організовано з січня 2014 року. Безпосередній план силового розгону учасників мітингу, розроблений на виконання злочинної вказівки екс-керівництва держави спільно колишніми очільниками МВС України та СБУ, передбачав повну зачистку від мітингувальників Майдану Незалежності, прилеглих вулиць та проведення силової фази АТО в будівлі Федерації профспілок України. У свою чергу залучені «тітушки» після витіснення протестувальників до Михайлівської площі мали розсіювати їх і розганяти», - повідомляє генпрокуратура.

У відомстві зазначають, що за таких обставин організатори чітко усвідомлювали, що вказані наміри призведуть до великої кількості постраждалих і жертв, але свідомо йшли на це. Умисно та грубо порушуючи вимоги Закону України "Про боротьбу із тероризмом", кожен з очільників органів внутрішніх справ і СБУ почав організовувати підлеглі йому органи, а також "тітушок" для досягнення злочинної мети, формально створюючи видимість організації та проведення АТО.

Для забезпечення проведення злочинних дій було припинено роботу київського метрополітену, організовано блокування трансляції окремих телевізійних каналів, а також відключення центру столиці від електромережі.

У результаті скоординованих злочинних дій керівників МВС України, СБУ та інших осіб приблизно з 19 години 18 лютого до 6 години 19 лютого 2014 року співробітниками органів внутрішніх справ та СБУ незаконно здійснено спробу силового розгону мітингувальників, у результаті чого внаслідок надмірного застосування фізичної сили, спеціальних засобів, спецтехніки і прихованого застосування вогнепальної зброї вбито 10 осіб та 64 особам заподіяно тілесні ушкодження. Пожежа, що виникла внаслідок проведення силової фази АТО в будівлі Федерації профспілок, забрала життя двох осіб та завдала значні матеріальні збитки. Під час виконання своєї ролі у злочинному плані «тітушками» вбито одну особу та заподіяно тілесні ушкодження ще 8. Постраждали у незаконній операції й правоохоронці, серед яких загинуло 5 осіб, а 10 отримали тілесні ушкодження.

Незважаючи на знищення з метою приховування злочинних дій документів, відеоматеріалів, інших відомостей, що стосувалися спецоперації з розгону мітингувальників, слідчим вдалося реконструювати хронологію подій та зібрати достатні докази для підозри колишніх високопосадовців у організації та здійсненні силового розгону мітингувальників за вищеописаних обставин.

«За результатами повідомлено про підозру колишнім президенту України Януковичу В.Ф., керівникам МВС України Захарченку В.Ю., Ратушняку В.І., очільникам СБУ Якименку О.Г., Тоцькому В.В., начальнику ГУСБУ в місті Києві та Київській області, екс-керівникам ГУМВС України в м. Києві Мазану В.Б. та Федчуку П.М.

Як повідомлялося, слідство стосовно колишнього начальника ГУСБУ завершене, він перебуває під вартою та знайомиться з матеріалами розслідування. Інших підозрюваних оголошено в розшук.

Притягнено до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів стосовно протестувальників під час цих подій також «тітушки» та їхні організатори. Зокрема, повідомлено про підозру 12 особам. Триває судовий розгляд щодо 4 осіб, 8 оголошено в розшук», - йдеться у повідомленні ГПУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
волинянка Показати IP 10 Жовтня 2015 09:12
То потрібно було два роки, щоб перед виборами подати у розшук!
Анатоль_ до волинянка Показати IP 10 Жовтня 2015 13:37
Два роки потрібно було щоб ціни та комунальні тарифи для українців виросли у 3 рази)))))
не пацик Показати IP 10 Жовтня 2015 09:52
щось дуже скоро ?
Вася Показати IP 10 Жовтня 2015 10:53
А типу когось іншого би підозрювали,крім Янека і компашки?А хто насправді це робив,"вилізе" не раніше закінчення каденції теперішньої влади
Василь Показати IP 10 Жовтня 2015 11:55
Я один не можу зрозуміти що вони написали чи інші просто не вчитуються?
Анонім Показати IP 10 Жовтня 2015 12:13
Самая брехлывая нынешняе власть
Хлоп Показати IP 10 Жовтня 2015 13:46
Ця влада, як і будь-яка попередня, робить "гучні заяви" тільки перед важливими політичними подіями.
Анонім до Хлоп Показати IP 10 Жовтня 2015 15:31
тільки попередня не вбивала людей.
НОНА Показати IP 10 Жовтня 2015 16:44
Ця влада, як і попередня тільки бреше. Хто міг віддавати наказ про розгін майдана? Тільки керівництво МВС. А вони нам зараз про це кажуть. Нехай скажуть хто спровокував стрільбу по людям на майдані? Кого вивозив зі зброєю з майдану Пашинський? Хто підпалив будинок порфспілок? Хто дав команду виводити людей з майдану до Верховної Ради? Прийшов час не "стрілочників" призначати, а по справжньому зясувати ситуацію і правду сказати всій Україні.
Анонім до НОНА Показати IP 10 Жовтня 2015 17:55
Час прийде тоді, коли нинішня влада буде сидіти в кутузці. Чи ти дійсно віриш в те, що нинішня влада зацікалена сказати тобі правду?
ПАТРІОТ ДО АНОНІМ І Показати IP 10 Жовтня 2015 22:58
БОРОТЬБА ТІЛЬКИ ПОЧИНАЄТЬСЯ ,ЗИМА НЕ ЗУПИНИТЬ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus