USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Гімназисти і ліцеїсти хворіють частіше, – медики

15 Жовтня 2009 09:14

У таких навчальних закладах, як гімназії та ліцеї, у дітей частіше спостерігаються невротизація, підвищення артеріального тиску, зниження гостроти зору, порушення постави та інші функціональні розлади органів і систем. Про це повідомляють «Волинські новини».
Як повідомляється, про це на відкритті VІ Конгресу педіатрів України повідомив директор Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМН України, президент Асоціації педіатрів України Юрій Антипкін.  Так, з його слів, при вивченні фактичного навчального навантаження виявлено значне перевищення гігієнічного рівня тижневого навантаження – 5 годин на тиждень.  «Це пов\'язано з тим, що за навчальними планами в ліцеях та гімназіях передбачено збільшення кількості уроків. Сучасні вимоги до високого рівня знань школярів та їх мотивоване бажання здобути вищу освіту часто потребують додаткових занять, при цьому тривалість навчального дня сучасного школяра досягає 12 годин», - сказав лікар.  При цьому він переконаний, що такий ритм життя сучасних підлітків зумовлює виникнення хронічної втоми, несприятливий хід адаптаційних процесів і порушення фізичного розвитку, – пише Кореспондент. «Згідно з даними офіційної статистики, рівень соматичного здоров\'я, навіть у здорових підлітків, слід вважати незадовільним. Більше половини здорових дітей має низький рівень адаптаційних резервів організму», – сказав Антипкін.  Разом з тим він зазначив, що особливостями сучасного стану здоров\'я дітей підліткового віку є вплив на їх організм постійно діючих стресових перевантажень.  «Це призводить до порушення механізмів саморегулювання фізіологічних функцій, сприяючи розвитку психосоматичних розладів. При оцінці фізичного розвитку підлітків, за даними досліджень фахівців Інституту педіатрії акушерства та гінекології виявлено збільшення кількості дітей з дисгармонійний фізичним розвитком, яке спостерігається майже у 15% дітей, зокрема й у зв\'язку з дефіцитом маси тіла», –сказав лікар.  На його думку, харчовий раціон більшості дітей має в основному вуглеводну спрямованість і недостатнє вживання овочів і фруктів, тваринних білкових продуктів і жирів.  «Згідно з дослідженнями фахівців, тільки у кожної третьої дитини добовий режим відповідає віковим нормативам, а у більш як чверті вони грубо порушуються, і взагалі вони не снідають перед початком занять», – сказав Антипкін.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus