USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92

Гнідавське болото у Луцьку: від шляхетських володінь до заказника

29 Жовтня 2022 12:48
Не кожне місто може похвалитися тим, що у його межах лежить природний заказник. Луцьк належить саме до таких.

Частина містян щодня проїздить через заказник і навіть не задумується про це. Звісно, йдеться про Гнідавське болото.

Йдемо туди пішки через Старе місто. Міст через Стир відділяє міську суєту від царства природи.

Колись ця місцина лежала за межами Луцька. Через болото простягалася Гнідавська дамба (нині це однойменна вулиця).

На початку ХХ століття міська влада активно роздавала навколишні землі в оренду. У Державному архіві Волинської області збереглися документи про ділянки міської землі, віддані у 1913 році за договорами в оренду на певний термін.

Дворянка Марія Старчевська мала при Гнідавській дамбі 15 ділянок лугового сінокосу, за які щорічно платила 247 рублів. Міщанин Рапопорт за одну ділянку вносив у міську казну 16 рублів 50 копійок. За таку ж суму спадкоємці купця Фрішберга орендували 1905 квадратних сажнів (близько 0,86 га). Селянин Петро Махорчук мав десятину (1,09 га) лугового сінокосу біля Гнідавської дамби.

Нині від тих сінокосів не лишилося і сліду.

– Гнідавське болото – це загальнозоологічний заказник площею 116 га. З них 53 гектари – у межах Луцька, а решта – у Боратинській сільській раді. Заповідник створений для охорони заболоченої заплави річки Стир та природного болота, де живуть та розмножуються багато видів риб, земноводних, плазунів, птахів та звірів. Деякі з них занесені у Червону книгу України, – розповіла завідувачка відділу природи Волинського краєзнавчого музею Тетяна Тищенко.

А птахів тут справді чимало. Щоразу, постоявши трохи на мосту, можна помітити пернатих, зокрема й хижих. Останній раз вдалося помітити, як зграя сорок ганяла сокола.

Сірувато-рудий хижак мусив втікати від галасух, а ті не вгамовувалися і все кружляли навколо, аж поки сокіл не полетів геть.

Тож поспостерігати за птахами у Луцьку можна не виходячи з міста.

Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
123 Показати IP 29 Жовтня 2022 13:06
Запах неймовірний від тої краси
дідо Показати IP 29 Жовтня 2022 13:37
Можна багатоповерховими бомжатниками забудувати на саях...Егоїст чи Яровиця забудує...
Іван до дідо Показати IP 29 Жовтня 2022 14:53
Нехай Яровиця разом з Егоїстом іде нах. Разом з тобою і твоєю пропозицією. Місто повинне бути зеленим і мати хоча б що-небудь з первозданної природи. З цим погодиться найчерствіший скептик, крім, звичайно, дописувача дідо. Вже давно в світі постало питання, хто стане тим рятівником, який прийде в храм природи, перекине лавку мінял і випестує новий дух нового господаря природи, який перестане її нищити. Такі люди потрібні і Волині - неповторному краю по красі природи. Подивіться на Гнідавський заказник! Зверніть увагу на фестиваль осінніх фарб! Хіба є щось красивіше на світі!? В цивілізованому світі болота захищені Рамсарською Конвенцією. А тепер уявіть, що болото забудоване силікатною цеглою "під розшивку"... Дідо, який бачить все не далі носка сового порваного, кирзового чобота, варто зняти з себе червоні труси і помахувати ними в заклику перетворити Гнідавське болото в купу цегли.
Сергій до Іван Показати IP 31 Жовтня 2022 12:32
Іване, я впевнений, що користувач з нікнеймом "дідо" поділяє вашу точку зору. Я теж її підтримую. Але про всяк випадок подивіться у Вікіпедії термін "сарказм".
Гнідавський волоцюга Показати IP 29 Жовтня 2022 13:54
В назві статті більше інформації, ніж в самій статті, які ні про що.
Спасайте Луцьк ! Показати IP 29 Жовтня 2022 15:33
Там вже у свій час недомер Шиба почав продавати землю, а Козюра з компанією почав тулити, як горбатого до стіни забудову, завозити на прибережну зону будівельне сміття - скоро будуть не водно-болотні угіддя, а бетонно-асфальтове гетто !
Хімка Показати IP 30 Жовтня 2022 09:20
А мені наравиться

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus