USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Гнилі овочі та мишачий послід: шокувальні результати перевірок їдалень у школах та дитсадках

28 Червня 2021 08:27
Мишачий послід. Таргани. Мурахи. Гнилі овочі. Уявити, що саме такий вигляд мають кухні садочків і шкіл, де готують їжу дітям, – важко навіть у страшному сні.

Але ще важче було передбачити реакцію місцевої влади на перевірку, яку журналісти розпочали ще місяць тому: разом з активістами та інспекторами Держспоживслужби, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Чотири міста: Херсон, Миколаїв, Черкаси, Чернівці, десятки харчоблоків. Охайних і, м’яко кажучи, не дуже. Це місця, де готують усе, що потім потрапляє до рота і в шлунки дітей у садках і школах. Та під час перевірок журналісти з Громадською організацією «Контроль захисту прав споживачів» просили ще й зразки молока, сиру, масла і сметани для лабораторних експертиз.

Те, що відповідальні за харчоблоки будуть захищатись – сумнівів не було. Але що хтось із чиновників вимагатиме здати на експертизу мишачі фекалії – як це сталось у Херсоні – вперше.

Херсон

Спершу про Херсон. У цьому місті побачили те, від чого кожна мама чи тато вкриваються холодним потом. Бо під загрозою їхні діти. Але смачно облизується кухонна мафія, яка буквально захопила кухні шкіл і садків. І в повній антисанітарії згодовує малечі продукти з послідом щурів, мишей і тарганів. Що в перекладі епідеміологів означає сальмонельоз, лептоспіроз і ще 40 видів небезпечних хвороб.

А ще побачили, який вигляд має те, що мають їсти діти: гнила морква, неприпустимі упаковки харчових продуктів та мишачі фекалії.

Чиновники одразу відреагували. Але не почали рятувати ситуацію.

Виконувач обов’язків міського голови Херсона привів цілий натовп журналістів до школи №4, щоби рятувати себе. Каже перевіряльники не ті й знято не так.

«Хтось там щось відзняв, якісь люди зайшли до харчоблоку незрозумілі. Я можу це двояко коментувати», – зазначив він.

Незрозумілі люди – це інспектори Держспоживслужби Херсона, які з офіційною позаплановою перевіркою проводили ревізію харчоблоків шкіл ще наприкінці травня. Їх єдиних туди пускали. Та й то не відразу. Хоча всюди вони показували посвідчення. І скрізь зачитували наказ про перевірку, під яким усі – і директори, і кухарі, і власники компаній, що відповідають за харчоблоки, ставили свої підписи.

Чому був такий спротив інспекторам для проходу на херсонські кухні тепер зрозуміло – там чекав шок: хліб, якому 8 діб, гнилі овочі (місячної давності). Решта продуктів узагалі без маркування. Тобто що, коли й звідки привезли і як довго воно тут лежить, треба здогадуватися.

Але найбридкіша знахідка, від запаху якої сльозяться очі, – продукти забруднені мишачими фекаліями.

Адвокат компанії «Базістрог», яка й годує дітей цим у 47-ми школах Херсона, дивиться і бачить своїми очима цю гидоту разом з інспектором і кухарем. Мовчить. Але за кілька днів він і виконувач обов’язків міського голови Херсона вже знаходять потрібні слова.

«Це можуть бути крупи, але як можна зробити висновок, що це послід. Я не можу зрозуміти», – зазначив адвокат ТОВ «Базісторг» Віктор Вуйко.

«Де вони є ці таргани чи миші? Якщо це дійсно те, на що вони посилаються, треба було провести лабораторні дослідження», – заявив в.о. міського голови Херсона Сергій Циганок.

На думку цих людей – щурячий послід, сморід, таргани і гнилі овочі без лабораторних досліджень слід вважати цілком смачними й корисними. А тотальну антисанітарію на дитячих кухнях випадковим збігом обставин.

Чернівці

У Чернівцях перевіряли 5 кухонь дитсадків. Теж далекі від ідеалу умови. Сушка для компоту в морозилці з кров’ю від м’яса. У лотках побиті яйця, які треба негайно прибрати – бо сальмонела – бактерія дуже підступна і небезпечна. Молоко чомусь лежить у шафі.

Але в буковинській столиці зробили одну дуже важливу річ. Чітко прописали з постачальниками і виробниками молочки правила гри. Якщо продукція не якісна, не свіжа або фальсифікована – тендерну угоду одразу ж розривають. На перевірку продуктів навіть окремо виділили гроші з бюджету.

Але ж чи подіяло? Бо сметану, яку знайшли в садках, робить підприємство, що вже попадалося на фальсифікаті масла.

Тим часом у Херсоні на шкільних харчоблоках усе прибрали і розпочали ремонти. А от розривати угоду з ТОВ «Базісторг», що переміг тендери в більшості шкіл, постачає товари за завищеними цінами і розвів на кухнях антисанітарію, місцеві чиновники підстав не бачать. Навіть після побаченого і навіть попри те, що компанія працює без обов’язкового експлуатаційного дозволу.

Тим часом документи із проханням усунути від харчування дітей ТОВ «Базісторг» надіслала Держспоживслужба. В усі владні кабінети. Ще місяць тому. Всі вони – без відповіді і жодної реакції.

Держспоживслужба за фактом перевірок усім порушникам вручила припис на усунення недоліків, якщо цей злочин проти дітей узагалі можна назвати так скромно. Зі свого боку – обіцяють штрафи.

«Штрафи варіюються від 18 тисяч гривень до 240 тис гривень в залежності від тяжкості тих чи інших порушень», – зазначає голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислава Магалецька.

А от чому херсонська міська влада замість вирішувати проблему, взялася захищати ТОВ «Базісторг», нині з’ясовують у Міністерстві освіти.

Результати перевірки

11 зразків молочних продуктів, серед яких і молоко, і сир, і сметана. І ось тут гарні новини. 10 з 11-ти зразків чисті. Дітям привозять справжні масло, молоко і сир.

Але в одному зразку сиру, який взяли в Миколаєві, 98% немолочних жирів. Тобто там молоко, якщо і є, то кілька крапель. А так суцільні замінники.

Твердий сир виробника «Миколаївмолпром», якого вже ловили на фальсифікації масла. Та воно й далі на плаву і з повним чиновницьким благословенням годує дітей підробками.

Залишається сподіватися, що миколаївське управління освіти вирішить це питання до початку нового шкільного року. Так само – й херсонське.

В Міністерстві освіти підтвердили, що батьки теж мають право заходити на харчоблоки. Необхідно підготувати рукавички, халати і шапочки, і не забувати все фіксувати на камеру і зі свідками.

Також слід зазначити, що якщо продукти закупити навіть у не найдешевшому супермаркеті Києва, то вони обійдуться вдвічі дешевше, ніж якби їх привіз ТОВ «Базісторг». От наприклад, кілограм філе куриного – 110 гривень, але школам привозять по 173 гривні, олія – ціна магазина 50 гривень за літр, «Базісторг» бере 100 гривень за пляшечку. А десяток яєць продають школі за 50 гривень. Тобто одне яєчко – 5 гривень.

За такі чеки годують лиш у столичних ресторанах.

А отже ті , хто захопив дитячі кухні, просто так не відступлять.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
скептик Показати IP 28 Червня 2021 10:47
COSA NOSTRA
Василь Показати IP 28 Червня 2021 15:09
Це наша реальність,яку потрібно міняти.І міняти досить жорстко.Починати з чиновників,виганяти,судити.Інакше діти змалку вже будуть в полоні брехні і корупції.І не потрібно говорити про Європу і НАТО,а просто робити,як потрібно і пропонують люди.Інакше втратимо Україну в таких дитсадках,на таможнях,в судах і т.д.Про яку Європу можна говорити з такими депутатами,з накивцями Кивою,суддями Вер.суду без честі,-це світове посміховисько на чолі з блазнем.
Народна прокуратура Показати IP 28 Червня 2021 15:58
До Василь. Ну звичайно, звичайно. Але хіба це судді з депутатами поставляють такі продукти у садочки? Хіба це вони розвели антисанітарію? Як гарно всі навчились призначати винними когось, а своїм ганебним діям завжди знаходити виправдання. А щодо висловлювання адвоката ТОВ «Базісторг» Віктора Вуйка «це можуть бути крупи, але як можна зробити висновок, що це послід. Я не можу зрозуміти», слід було запропонувати йому з'їсти цю "крупу", найкращий тест для тих, хто звик безвідповідально ляпати язиком

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus