USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Голова ОДА розповів «кіборгам», як користувався аргументом про «хлопців з фронту»

30 Січня 2017 19:00
«Коли будете обирати, взяти хабар чи ні – згадайте загиблих бійців», - звертаються до влади захисники Донецького аеропорту і просять побратимів не дозволяти використовувати себе в чужих, приватних інтересах. Натомість голова ОДА розповідає, що не раз користувався аргументом «з вами поговорять хлопці з фронту», замість того, аби керуватися правовими нормами.

Щемлива зустріч і пафос з хвилиною мовчання… посеред промови

Поруч овальної зали Волинської ОДА – софіти, а в самій залі – більше двох десятків людей з медалями. Дехто з шевронами 80 аеромобільної бригади, дехто – з нашивками «кіборг». У владний кабінет 30 січня зібрали учасників оборони Донецького летовища.

Вони заходять до зали, обнімаються між собою. У когось – груди в орденах і перев’язана рука. У когось – цивільний одяг. Хтось приніс прапор 80-ки з девізом «Ніхто крім нас», і всі учасники зустрічі підписують стяг, певно – подарують.

По один бік круглого столу – кіборги, з іншого – теж вони і журналісти. А по центру – голова ОДА Володимир Гунчик. Майже 40 хвилин полум’яної пафосної промови очільника області присвячені подвигу людей, яких в народі назвали «кіборгами» за те, що 242 дні тримали оборону Донецького аеропорту. Мовляв, зібрали їх тут, аби вшанувати подвиг захисників летовища і пом’янути полеглих. І лише посеред промови – хвилина мовчання за загиблими. А далі - знов високі слова і запевнення про те, що їх історії мають стати доступними громадськості, їх світлини – мають бути в усіх школах, кожен волинянин має знати, що ходить на одній землі з героями. А ще – заклики гуртуватися, щоб вирішувати проблеми.

По тому для них, героїчних бійців, 2-хвилинний ролик з YouTube про Донецький аеропорт. А в залі здивування: про 80-ту аеромобільну бригаду там ані слова.
Слово взяв очільник обласної Спілки учасників АТО Вадим Ваврищук. Він переконує: багато проблем колишніх бійців – через відсутність роботи. А про дні оборони аеропорту розповідає: там він був 22 дні, зокрема і тоді, коли впала диспетчерська вежа. На його думку, тоді оборонці летовища втратили очі, тож саме тоді треба було виводити людей.
«Пам’ятайте про тих, хто загинув, обороняючи землю»

Віталій П’ясецький з Ковеля був поранений в битві за аеропорт. Розповідає: туди всі їхали добровольцями, за наказом нікого не посилали. Він пам’ятає слова одного бійця, який йшов на ротацію, коли Віталій тільки прибув: «Пощастить тому, хто виїде звідси 300-м». Йому пощастило. А чимало людей так і не вийшли з терміналу.

«В полон ніхто не здавався, коли п’ятачок, як ця кімната, був завалений тілами і пораненими, ніхто не кричав, що здається. Не кричав і тоді, як пустили газ. До останнього не було наказу виходити, і без наказу ніхто не покинув. Я це розповідаю не для того, щоб вразити подробицями. Більшість з нас живе цивільним життям, ми зрідка одягаємо форму. Але ви маєте пам’ятати цих хлопців, і коли перед вами стоятиме вибір: взяти хабар чи закрити якусь справу, пам’ятайте про хлопців, які загинули, про хлопців, які зараз в окопах. Не люблю, коли виділяють одних, тих, хто був в аеропорту. Таке враження, що забувають про тих, хто гнив у окопах в інших місцях. Тож пам’ятайте за тих, хто загинув, обороняючи землю», - звернувся він до всіх, у тому числі і чиновників, і представників ЗМІ. Військовий попросив не вестися на маніпуляції, коли іменем бійців АТО прикривають нечесні оборудки. А згодом додав: багато хто хоче в корисних цілях використати бійців, тож закликав «не бути податливою глиною в таких руках».
Яка влада відповідальна за місцеві біди

Пораненим вийшов з Донецького летовища і Юрій Степанюк з Володимира-Волинського, який воював у 95-ій бригаді. Йому болить інше: влада зовсім забула про людей.

«Уже півтора роки, як я повернувся з війни, а народу живеться все гірше. Влада веде себе як окупант. Складається враження, що ми втрапили під іншу окупацію: безробіття зростає, дороги на Волині - найгірші, бізнес закривається. А чиновники роблять вигляд, що щось робиться. Ми не за те воювали і дифірамбів в нашу честь ми не потребуємо. Ми хочемо, щоб влада пам’ятала: ми воювали за процвітаючу Україну, а не за злидні, коли батьки-пенсіонери ледь тягнуть лямку», - нарікає він.
У відповідь на це намісник президента скрушно киває головою: влада – це ж не тільки він чи столичні чиновники, це ж і сільський голова, це і місцеві депутати, які відмовляють бійцям у земельних ділянках.

«Атошників треба використовувати не тільки на виборах»

У відповідь до голови ОДА звернувся зі своїми проблеми інший «кіборг» Дмитро Крижук. Нині він – голова Хмелівської сільради Володимир-Волинського району, і йому особливо прикро, коли всі шишки падають на голову сільради. А ще півтора роки тому за голову цього кулеметника терористи обіцяли чималу нагороду.
Тепер у чоловіка – цивільні проблеми: в сільській школі немає автобусу, діти мусять на навчання добиратися рейсовим, та і той не завше їздить. А ще цієї зими «підкачала» дорожня служба: грейдер не міг виїхати і почистити дорогу, тож діти знову не могли потрапити до школи.

Райрада запропонувала співфінансування: 750 тисяч потрібно з сільського бюджету, а взяти таких грошей ніде. Тому говорити, що влада на місцях погана, і все списувати на неї - не варто.

Та голову ОДА такі скарги не пройняли: «Приходьте до мене, поп’ємо чаю в неофіційній обстановці, я розкажу про проблеми сільрад. Те, що можу порадити - пораджу, те, що можу допомогти - допоможу. До кінця року на Волинь маємо закупити 49 шкільних автобусів, якщо вашої школи немає – буде 50-та».

А ось щодо грейдера – інша справа: «І ви погані, що дороги не почищені, і я поганий. Я пропоную по-іншому. Коли були перші проблеми з перевізниками, коли вони висаджували родин загиблих, то ми запросили цих перевізників на зустріч, де були присутні і бійці. То вони за 5 хвилин вправили мізки цим перевізникам. Ваша сила в тому, що ви можете згуртуватися і змусити будь-якого чиновника реагувати на ваші зауваження. Моя сила в тому, що я можу до вас звернутися за підтримкою. Коли хтось хоче поскаржитися, що йому тяжко - то давайте запросимо кіборгів і запитаємо, чи було тяжко цим хлопцям. То чому ми боїмося використувати цей ресурс. Атошників треба використовувати не тільки на виборах, чи коли треба повпливати на щось нездорове і недобре. А ви, як сільський голова, і я, як голова ОДА, маємо робити все, щоб ці хлопці допомагали нам, у тому числі і в таких питаннях, коли хтось не хоче відреагувати на грейдер. Якщо у вас є бажання і знаєте, що хлопці вас підтримують, – використовуйте це. Я не раз це використовував у своїй роботі, коли деякі чиновники не реагували належно, я їм казав, що матимете діло з хлопцями, які прийшли з фронту, вони вам швидко розкажуть як це робиться. Так ми ставили на місце перевізників, які виганяли з маршруток родичів загиблих чи бійців, бізнесменів, які не хотіли платити, чиновників, які не видавали землю».
Подібні заяви здивували присутніх: невже на мирній Волині вони мають погрозами чи кулаками добиватися чесності і права? Подібне – з ситуацією навколо орендованих водойм. Один з бійців розказав, що поїхав відпочивати з родиною на озеро, а їм охоронець заборонив в’їзд.

«Ну я розібрався, там – хіба легкі тілесні. Але така ситуація скрізь, то що ж далі?», - шукає правди він у голови ОДА. Та той чи то серйозно, чи то напівжартом відповів: «Вам же порадили, що далі – середні або тяжкі тілесні», а на вислови про те, що влада погана, каже: «Ідіть у владу, допомагайте сільському голові».
Але й це не всі питання: хвилює бійців ще одна цивільна проблема краю – вирубка лісів і безкарність тих, кого впіймали за цим заняттям. Не йти ж з кулаками і зброєю на таких порушників. Але й на це відповіді у голови ОДА вони так і не отримали.

Так, за півтори години зустріч з кіборгами, які приїхали з різних куточків області, завершилася. Люди, які навчилися цінувати кожну мить життя, будучи свідками десятків смертей, були раді, що їм дали можливість апелювати до влади. Та от чи готова влада чути людей, яких зібрали в офіційній обстановці, а не за душевною розмовою – питання відкрите. Тим паче – коли замість того, щоб влада слухала їх, більше слухали вони.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
ВАСИЛЬ Показати IP 30 Січня 2017 19:26
«Уже півтора роки, як я повернувся з війни, а народу живеться все гірше. Влада веде себе як окупант. А чиновники роблять вигляд, що щось робиться. Ми не за те воювали" золоті слова кіборга про гунчика порошенка ,гройсмана, луценка і всіх інших паскуд які до корита долізли як ви всім обридли
51 омбр(розформ) Показати IP 30 Січня 2017 20:30
Степанюк шо був в районі аеропорта.Вони з бтро смотались з Дебальцево в грудні 2014 року,і тепер він міфи про аеропорт розказує........
Руслан Показати IP 30 Січня 2017 21:42
Так був. Особисто я, Курстак Валєра, Віталік та Андрій проводжали його в Словянську. Далі він поїхав в аеропорт, ми - в Дебальцево.
Лучанин Показати IP 30 Січня 2017 23:20
Неварто прикриватися а як віджали сиадіон на сороковому для "забудовника" . Прикриваючись тим що виділить квартири. Безліч будинків є вже збудованих в нього Чому стадіон забудували
До Руслана Показати IP 31 Січня 2017 09:51
Я його бачив у Володимері з грудня 2014 року по червень 2015 року то в частині ,то в городі ,він ще їздив на білому чобітку.В якому аеропорту він був....імено в цей період коли я його бачив.........
Руслан до До Руслана Показати IP 31 Січня 2017 16:51
Можу показати фото від 17.01.2015 зроблене в Слов"янськ-курорт, якщо тобі це про щось говорить.
Вася Показати IP 31 Січня 2017 10:09
Мужикі Ви молодці Але тримайтесь від влади на відстані Вони перші скажуть вам ми вас туди не посилали як було з Афганцями як забули ветеранів ВВВ Обєднайтесь між собою тоді ви сила Хай у вас в житі все складеться
Руслан до Вася Показати IP 31 Січня 2017 16:48
Можу показати фото від 17.01.2015
До Васі Показати IP 31 Січня 2017 12:50
Найшов ти за кого переживати ато це далеко далеко не Афган,в Афгані солдат строкової служби служив мінімум півторароку у важких кліматичних умовах із суворими законами Радянського Союзу.З цих піарщиків заробив посвідченя бо він був в зоні 1 день,1тиждень,1місяць або навіть не був його просто провели по документах .Тим більше не можна порівнювати з ветеранами ДСВ ,вони ніколи не кричали давай землю,давай посвідченя ,вези мене безкоштовно до Києва мабуть для них честь і совість і віра в БОГА не були порожніми словами на відміну від цих степанюків.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus