USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Головне – подарунки», – Дід Мороз із Луцька про Святого Миколая, корпоративи і різдвяне диво

24 Грудня 2019 19:04
«Дід Мороз – це загальний зимовий образ хорошого діда, який приносить дітям подарунки… Головне – подарунки. Саме тому діти й чекають свят», – переконаний Дід Мороз із Луцька з 30-річним стажем.

У щільному передноворічному графіку – з запланованими дитячими ранками, виставами та корпоративами – актор Волинського обласного академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка Ігор Зінчук віднайшов час, аби поспілкуватися з журналістами Інформаційного агентства Волинські Новини. Ми порозмовляли з ним у гримерці – поки ставили запитання й розпитували про особливості роботи казкового персонажа, актор гримувався і готувався до виходу на сцену.

Ігор Зінчук розповів про свою акторську кар’єру, курйози на корпоративах, радянський стереотип подарункового діда та віру в диво.

30 років у театрі

«Уже протягом 30 років я працюю в театрі. Також близько 30 років граю Діда Мороза, тому що фактура дозволяє.

У театрі граю різні ролі – і головні, і допоміжні, зокрема в масових виставах. Свого часу грав Шекспіра, а з нещодавніх п’єс – у «Суєті», «Приборканні норовливої», «Наталці Полтавці», – зазначив актор і додав, що любить класику та вважає, що класичні твори мають завжди бути в репертуарі театрів.
Дід Мороз чи Святий Миколай?

Як зауважив Ігор Зінчук, зараз потрібно відходити від радянського стереотипу подарункового діда: «Дід Мороз – це загальний зимовий образ хорошого діда, який приносить дітям подарунки. Однак історично ми маємо Святого Миколая, котрого в радянський період і замінив Дід Мороз. Тоді ніхто й не знав, хто такий Святий Миколай. Лише протягом останніх років почали відновлювати традиції».

Водночас актор звернув увагу на те, що дітям усе рівно від кого отримувати подарунок – від Святого Миколая, Діда Мороза чи Санта Клауса.

«Головне – подарунки. Саме тому діти й чекають свят», – переконаний він.
Актор пригадав, що минулого року в одній із вистав брали участь відразу три головних казкових персонажів: «Виходили всі разом – Дід Мороз, Святий Миколай і Санта Клаус. Так дітки не могли зрозуміти, що відбувається, хто роздаватиме кращі подарунки і до кого бігти».

Своєю чергою, на запитання про те, чи сам вірить у Святого Миколая, не задумуючись, відповів: «Я вірю в Бога, а в таких персонажів, як Дід Мороз чи Святий Миколай, не дуже, бо сам їх граю… Звісно, хочеться вірити в добро, диво, але я вже в такому віці…

Зараз стараюся робити диво для дітей. Я багатий дідусь – у мене четверо внуків. 19 грудня ми влаштували для них сюрприз – залишили подарунки біля каміна, сказавши, що це від Миколая. Менші ще вірять, а от старша внучка, котрій 10 років, знає, що це дідусь переодягається в Діда Мороза. Вона почала впізнавати мене за руками, голосом, очима. Діти все помічають».
Любов важливіша за подарунки

Ігор Зінчук поділився теж своїми міркуваннями про те, як можна продовжити віру дітей у Святого Миколая чи різдвяне диво загалом.

«Найперше – потрібно любити їх, тому що любов передається і відчувається дітьми, це головніше за подарунки. Часто, однак, дітям не вистачає батьківської теплоти, адже мама з татом постійно зайняті. Я відчув це, ставши дідом. Ми, батьки, не приділяємо достатньо уваги своїм дітям, наприклад, через роботу. Дійсно, не дарма кажуть, що внуків люблять більше, ніж дітей. В цьому я сам пересвідчився. На жаль, за зароблянням грошей, нам не вистачає часу для дітей, а час минає», – сказав актор.

Він додав, що потрібно теж оберігати дитячі цінності: «Якщо до дітей прийде п’яний Дід Мороз, який почне верзти казна-що, то чи полюблять вони його і чи повірять йому?»
У грудні не можу. У мене новорічні ранки

Передноворічний період – грошова пора для акторів, які працюють на дитячих ранках, корпоративах чи вітають дітей удома.

«Навіть анекдот є на цю тематику.

Телефонує режисер актору:

- Слухай, тут тебе затвердили на роль у голлівудському фільмі, будеш грати у Спілберга. Роль, правда, не головна, але теж важлива. Тисячі доларів не запропонуємо, але на 800 у день можеш розраховувати. Згоден?

- Так, звісно. Коли приїжджати?

- Зйомки розчинаються у грудні.

- Ой-ой-ой… У грудні я не можу. У мене новорічні ранки», – розповів Ігор Зінчук.

Як пригадав, його максимум – це два дитячих ранки і п’ять корпоративів за день.

«Це дуже виснажливо, тому останнім часом відмовляємося (від деяких замовлень), адже нерідко на корпоративах люди, коли підіп’ють, починають зривати бороду чи пригати на руки. Часто тяжко проводити і дитячі ранки, особливо масові, де близько 600 дітей», – зазначив актор.
Їсти в бороді незручно

За 30-річну кар’єру, звісно, не обійшлося й без казусів.

«Деякі дітки бояться Діда Мороза. Був у мене один такий випадок. Пішов я вітати свого похресника, коли той ще був маленьким. Заходжу в двері квартири – невеличкий коридорчик. Малий починає мене розглядати, переводить погляд знизу вгору, і піднімаючи очі, завалюється назад. Добре, що мама встигла притримати», – поділився Ігор Зінчук.
Пригадав теж ще один випадок, уже з корпоративу: «У далекому 2000-му проводили корпоратив у кафе на трасі між Рівним і Луцьком. Опісля нас мали відвезти до Луцька, однак нас так ніхто і не забрав. Телефонуємо, запитуємо, як дістатися додому. Нам відповідають: ночуйте там. А як ночуйте, якщо нам потрібно їхати? Розізлися, вийшли на трасу. Думаю, зловимо попутку і доїдемо. Однак ні одна машина не зупинилася. Ну думаю, Діду Морозу стануть. Дістаю з сумки костюм, одягаю. На Рівне машини їдуть, сигналять, на Луцьк – ні однієї автівки. Ідемо пішки. Світає. Скоро почнуть їздити автобуси. Тут нас помітила якась жінка, попросила, щоб ми зайшли до неї, аби привітати дітей, то ще заходили й вітали. Врешті дочекалися автобусу й так дісталися до Луцька».

Однак, як запевнив актор, найгірше було в той період, коли він ще курив. «Гримери сварилися, аби не палив цигарки в бороді, щоби вона не жовкла», – пояснив Ігор Зінчук і додав, сміючись, що в бороді зручно тільки пити.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Микола Показати IP 26 Грудня 2019 10:13
Порадували шкарпетки діда мороза на батареях
Той, хто вірить в чу Показати IP 26 Грудня 2019 13:34
То не Дідові! То колєгі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus