USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Благоустрій Луцька ми втримали в належному стані». Інтерв’ю з директором департаменту ЖКГ

20 Грудня 2022 12:41
«Зважаючи на загальну ситуацію в країні, вважаю, ми зі своєю роботою впоралися, тобто забезпечили комфортне проживання лучан. Але, звичайно, хотілося би зробити більше», – відзначає директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Микола Осіюк.

В інтерв’ю Інформаційному агентству Волинські Новини він розповів про відкладені капітальні ремонти вулиць і дворів, поточні ремонти доріг, утримання міста та сіл громади в зимовий період, відновлення будинків, які постраждали внаслідок ворожих ударів, а також про облаштування нових світлофорів, розв'язання проблеми підтоплення вулиць, очищення заплави Стиру, реконструкцію полігону в Брищі та інші плани.

Які напрямки роботи для департаменту ЖКГ були пріоритетними цього року? Як розпочинали рік і як довелося трансформовуватися? Від яких запланованих робіт мусили відмовитися?

Пріоритетними на початку року для нас були капітальні ремонти прибудинкових територій та вулиць (із заміною інженерних мереж, покриття, влаштуванням тротуарів, велосипедних доріжок тощо).

На жаль, довелося відмовитися від капітального ремонту вулиць. Лише частково на проспекті Волі виконали мінімальні роботи, щоби забезпечити зручний прохід пішоходів і проїзд транспорту. Було призупинено капітальні ремонти вулиці Дубнівської та інших. Так само й капітальні ремонти прибудинкових територій.

Призупинено роботи з заміни вуличного освітлення. Ми добре стартували з переведенням освітлення на світлодіодне, що дає можливість суттєво економити.

Натомість виконували тільки поточні роботи: ямковий ремонт, грейдування з підсипкою. Тобто це роботи для забезпечення належного утримання об’єктів інфраструктури вулично-шляхової мережі.

Нам також довелося передбачати роботи з облаштування блокпостів, якихось фортифікаційних споруд та інші нетипові для нас роботи у зв’язку з початком повномасштабного вторгнення.
Коли врешті буде можливість завершити ремонт на проспекті Волі?

До капітальних ремонтів вдасться повернутися тільки після закінчення воєнного стану, допоки діє постанова Кабміну про заборону здійснювати видатки на капітальні об’єкти.

Які поточні ремонти доріг усе-таки вдалося здійснити протягом року?

Загалом і в старостинських округах, і на території Луцька було відремонтовано близько ста вулиць. По всьому місту проводили ямковий ремонт великими «картами», відремонтували кільце біля Північного ринку (перехрестя проспектів Відродження, Соборності та вулиць Єршова, Гордіюк). Було відремонтовано багато вулиць у старостинських округах, наприклад, Миру в селі Липляни, Озерцівську в селі Небіжка, Селищну в Жидичині чи Тракторну в Озерці.

Яка ситуація з дорогами та дворами в місті? Скільки об’єктів потребують термінового ремонту? Де ситуація найкритичніша?

Фактично всі дороги на території Луцька ми асфальтували, тобто підготували до зимового періоду, провели ямковий ремонт, а також заготовили близько 150 тонн холодного асфальту, щоб виконувати асфальтування в зимовий період. У приєднаних селах проводили грейдування з підсипкою, облаштовували вулиці біля об’їздів. Загалом, вважаю, ситуація задовільна.

Звісно, є, наприклад, вулиця Жовтнева, яку потрібно було б доробити, так само, можливо, і вулиці в Іванчицях, Букові, інших селах. У незадовільному стані перебувають кілька вулиць Малоомелянівського масиву (район вулиці Львівської), мікрорайону Вересневе, району Балка. Усі ці вулиці є в переліку, затвердженому на сесії Луцької міської ради. Також у цьому переліку залишилося близько 50 дворів у різних мікрорайонах (і центр, і ЛПЗ, і 33-й, і 40-й, і Балка, і район вулиці Львівської та інші). Усі об’єкти є капітальними.

Як згадували, закупили холодний асфальт. Тобто будете ремонтувати дороги взимку?

Це спеціальний асфальт, який не потребує використання бітуму. Його можна застосовувати для аварійного ямкового ремонту (невеликі «карти» до п’яти метрів квадратних). Такі роботи в зимовий період у Луцькій громаді передбачено та за потреби їх виконуватимемо, як і щороку.
У принципі які роботи практично щодня відбуваються в громаді у сфері ЖКГ? Про що, можливо, не знають лучани?

Департамент постійно співпрацює з ДКП «Луцьктепло», КП «Луцькводоканал», житлово-комунальними підприємствами, управителями щодо організації робіт у системах водозабезпечення та водовідведення, здійснює контроль за роботою інших комунальних підприємств.

Сфера нашої діяльності – це прибирання вулиць, обслуговування світлофорних об’єктів, вуличних світильників, ремонти доріг і дворів, косіння, висаджування квітів, встановлення дитячих майданчиків, облаштування зупинок громадського транспорту, ремонт в’їзних знаків, ремонт дахів, обстеження підвалів, робота з ОСББ у рамках програм енергоефективності, очищення вулиць від снігу, облаштування пунктів незламності, укриттів і багато-багато іншого. Тобто це всі роботи, які виконуємо, починаючи від підземних мереж і закінчуючи дахами.

Зараз – у період воєнного часу – чи змінилися запити від лучан? На що найчастіше вони звертали увагу протягом року?

Спершу лучани за звичкою зверталися щодо ремонту дворів, капітального ремонту дахів, але згодом, оскільки всі видатки на капітальні об’єкти було призупинено, кількість таких звернень зменшилася.

Відколи почалося відключення світла, найбільше лучан турбує зупинка ліфтів. Щоби знову запустити роботу ліфта, диспетчер має подати заяву, потім аварійна бригада виїжджає і вмикає ліфт. Це створює певні незручності.

Зараз багато звернень надходить щодо відновлення електропостачання (ідеться про подання напруги в будинки). На жаль, ми не можемо на це вплинути, тому що «Волиньобленерго» – приватна компанія, яка не підпорядковується Луцькій міській раді.

Скільки ліфтів у багатоквартирних будинках Луцька потребують капітального ремонту?

Близько 130 ліфтів підлягають капітальному ремонту. На це потрібно близько десяти мільйонів гривень. Ці кошти в бюджеті громади на наступний рік передбачено. Експертну оцінку щодо багатьох ліфтів уже зроблено. Будемо намагатися проводити тендери й виконувати ці роботи.

Є проблема: багато ліфтів, особливо в багатоповерхівках радянської забудови, виготовлено в Білорусі, на «Могильовліфтмаші». Тому раніше всі запчастини ми закуповували там. Нині ж потрібно переходити на інші, шукати постачальників у Китаї чи Туреччині.
Які можливості мають ОСББ? Як ними скористатися?

Рішенням сесії було затверджено відшкодування відсоткових ставок і частини суми кредитів у рамках програми енергоефективності «Енергодім», але на сьогодні кредити ми відшкодуємо тільки кільком будинкам, принаймні зареєструємо в казначействі зобов’язання. Програму «Енергодім» призупинено на рівні держави. Що буде, поки важко сказати. Програма є, вона діє (як і програма відшкодування частини вартості капітальних ремонтів внутрішньобудинкових мереж, дахів), однак фінансування цих видатків Державною казначейською службою України призупинено.

ОСББ, звісно, можуть подавати заявки, але, мабуть, до завершення війни видатків на капітальні об’єкти в межах цих програм не буде.

На департамент ЖКГ поклали роботи з відновлення будинків, які постраждали внаслідок ракетних обстрілів у Луцьку. Скільки таких будинків було відремонтовано? Що зроблено і скільки коштів на це пішло?

Було обстежено 26 будинків. На сьогодні скрізь, де була така необхідність, відремонтовано дахи, тобто влаштовано покриття з шиферу. Зараз триває виготовлення вікон і їх встановлення. Плануємо до кінця тижня завершити. На всі роботи спрямовано 1,2 мільйона гривень.

Влітку нарешті було демонтовано радянський орден зі стели на меморіалі. Коли там з’явиться прапор чи тризуб?

Розглядаємо кілька варіантів. Поки остаточного рішення не ухвалено.

До слова, радянську зірку на стелі ми довго не могли усунути, тому що не мали відповідної вишки. Завдяки партнерам із Польщі, які передали допомогу управлінню ДСНС у Волинській області, з’явилася вишка, за допомогою якої можна було дістатися до зірки. Демонтаж тривав близько двох тижнів: це роботи на висоті, й через склад металу зірку довелося різати на невеликі шматки.
Як Луцька громада готувалася до зими? На чому робили акцент?

Було ухвалено відповідне рішення й управителі, житлово-комунальні підприємства максимально намагалися утепляти дахи, підвали, «Луцьктепло» замінювало труби, пальники на газових котельнях. Тому завдяки злагодженій роботі цей опалювальний сезон розпочався досить непогано. Скарг від лучан майже не було.

Єдине – після відновлення енергопостачання аварійна бригада ДКП «Луцьктепло» мусить виїжджати й запускати обладнання на деяких котельнях, особливо дахових. Через це мешканці окремих будинків, наприклад, на Дубнівській, 79, Гордіюк, 20а чи Федорова, 3, стикатимуться з невеликими незручностями. Це пов’язано з відсутністю напруги, тому що мотори й насоси котелень працюють на електриці від внутрішньобудинкових мереж.

Які найгірші сценарії на початку опалювального сезону пропрацьовували?

Станом на сьогодні ми активно заготовляємо дрова для опалювання, щоб люди могли зігрітися принаймні в пунктах обігріву. У школах встановлено буржуйки й туди завезено дрова.

Аварійні бригади напрацьовують варіанти, наприклад, аварійних скидів води.

Усе буде залежати від наявності газу та електроенергії. До кінця року ми очікуємо кілька потужних генераторів, щоби в разі повного знеструмлення основні котельні, як-от на Карбишева, Потапова, Загородній, Боженка, могли працювати й подавати тепло в домівки лучан.
Торік вас і директора «Луцькспецкомунтрансу» було оштрафовано за неякісне прибирання снігу. Перші снігопади цієї зими вже були. Як оцінюєте, впоралися?

Свою роботу ми оцінюємо задовільно. Є різні погодні умови. Наприклад, у четвер сніг перестав іти тільки близько сьомої ранку, але вже об одинадцятій усі центральні вулиці було очищено. Працювали трійки з очищення від снігу, посипання вулиць. Працювали вісім одиниць тротуарно-прибиральної техніки.

Загалом суттєвих скарг немає. Намагаємося максимально швидко і якісно виконати всю роботу.

Було заготовлено півтори тисячі тонн щебенево-соляної суміші, півтори тисячі тонн піщано-соляної суміші, п’ятсот тонн солі та п’ятдесят тонн суміші для посипання тротуарів. Очікуємо ще близько п’ятисот тонн солі.

Маємо шість одиниць власної посипально-відвальної техніки для очищення проїзної частини та вісім тракторців для очищення тротуарів. Маємо домовленості з ПП «БК «Борей» на дві одиниці посипально-відвальної техніки, а також домовленості з іншими організаціями. У разі сильних снігопадів залучатимемо грейдери різних підприємств, навіть приватних.

Підготовка до зими – це ж не тільки старт опалювального сезону і заготівля протиожеледних сумішей.

Так. Ми заготовляли відповідний резерв труб, різноманітних матеріалів, запчастин, передусім для забезпечення належного теплопостачання, щоб у зимовий період дуже оперативно ліквідовувати аварійні ситуації.

Житлово-комунальні підприємства та управителі заготовляли матеріали й запчастини. Наприклад, «Луцьксвітло» заготовляло певну кількість кабелю, аби у випадку поривів через обмерзання чи обледеніння оперативно ліквідовувати аварії. «Луцькспецкомунтранс» заготовляв запчастини, техніку, паливно-мастильні матеріали, тому що зимовий період складний для експлуатації тих же сміттєвозів. Навіть спецкомбінат утеплював листям сектори на кладовищах.
Луцьк придбав ділянки для розширення міського кладовища в Гаразджі. Наскільки збільшиться цвинтар? Чи розв'яже це питання розширення кладовища?

Ми передаємо чергові чотири земельні ділянки спецкомбінату для обслуговування. Куплено близько двох гектарів. Це розв'яже питання розширення цвинтаря мінімум на півтора-два роки. До того ж, це не єдине кладовище.

Загалом на території Луцької громади – близько 36 цвинтарів. Там постійно проводять роботи, як-от косіння, видалення дерев, вивезення сміття, особливо в період Великодніх свят, встановлення огородження, влаштування під’їзних шляхів.

Ще торік обговорювали детальний план території в районі полігону твердих побутових відходів у Брищі. Чи вдалося щось зробити там цьогоріч і коли розпочнеться реконструкція? Що вона передбачатиме?

Там розпочато підготовчі роботи. Розроблено проєкт реконструкції полігону з розширенням. Він пройшов оцінку впливу на довкілля Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України й зараз перебуває на експертизі. Після цього будемо оголошувати тендер.

Проєкт передбачає розширення та підняття полігону, облаштування інженерних мереж для відведення фільтрату, встановлення системи очищення зворотного осмосу та влаштування пожежних водойм тощо. Це дасть змогу продовжити термін експлуатації полігону (залежно від кількості накопиченого сміття) на п’ять-десять років.
Було оголошено торги на очищення заплави Стиру. Що заплановано і чому так довго питання з заплавою на межі вулиць Гнідавської – Ковельської не розв'язували? Чи можливо в перспективі там облаштувати місце відпочинку для лучан?

Оскільки це гідрологічна споруда, фахівці вирішували, що саме там можна зробити. До того ж, на все потрібні кошти.

Ця територія дуже замулена, тому передбачено роботи з вичищення цього мулу, поглиблення рівня води та облаштування такої заплави, яка там була раніше. Зараз вона перетворюється на болото. Тендер проведено. Роботи розраховані на два роки. З настанням сприятливих погодних умов можна буде проводити очищення.

Що робитимете з постійним підтопленням проспекту Відродження в районі міської лікарні?

Замовлено проєкт влаштування водовідведення на цій ділянці. Там потрібно прокладати окрему трубу, бо та, що є, при сильних зливах не справляється.

Коли там будували мережу зливової каналізації, за обласною дитячою лікарнею було поле, тобто ця труба була розрахована на міську лікарню, дитячу обласну лікарню та частину забудови проспекту Відродження. Тепер же маса води з Липинського старостинського округу Підгайцівської громади дає суттєве навантаження, й ця одна труба просто фізично не справляється.
Депутати затвердили бюджет Луцької громади на 2023 рік. Велику частину коштів скерують на житлово-комунальне господарство, наприклад, 80 мільйонів гривень планують витратити на капітальний ремонт вулиць і будівництво світлофорів. Про які об’єкти йдеться? Що буде зроблено в комунальних закладах громади? І загалом які напрямки роботи будуть пріоритетними у сфері ЖКГ в 2023-му?

У нас є зобов’язання, підписані договори, які дійсні наступного року. Це капітальні ремонти проспекту Волі та вулиці Дубнівської. Можливо, вдасться здійснити фінансування. Передбачено кошти, аби ці договірні зобов’язання зареєструвати в казначействі. (Державна казначейська служба відмовляється продовжувати договори на наступний рік, якщо в бюджеті не прописано відповідну суму). Бюджет громади ухвалено, але як він виконуватиметься? Це відкрите питання.

Ми плануємо, наприклад, облаштувати світлофор на вулиці Володимирській. Є проєкт на будівництво світлофорного об’єкта на перехресті вулиць Федорова та Конякіна – це місце концентрації ДТП.

Основні види робіт, які запланували, – це те, що вдається фінансувати, як і цього року. Це поточні роботи.

Надалі працюємо над удосконаленням, модернізацією систем на котельнях, заміною пальників. Плануємо розпочати реконструкцію очисних. Триватиме робота з заміни мереж.

У принципі, нині тяжко сказати, що буде в пріоритеті. Все залежатиме від ситуації. Є окремі аварійні ділянки тепломережі. Будемо їх замінювати. Будемо замінювати ділянку напірної труби каналізації на вулиці Карпенка-Карого, адже там постійно утворюються провали. Тобто зосереджуватимемося на основних аварійних роботах.

Які підсумки року, що минає, хотіли би озвучити? Як оцінюєте роботу департаменту?

Зважаючи на загальну ситуацію в країні, на мою думку, ми зі своєю роботою впоралися, тобто забезпечили комфортне проживання лучан. У нас було чисто, прибрано, викошено, росли квіти. І мости було пофарбовано, і в’їзні знаки відремонтовано. У нас, можна запитати навіть у водіїв, дуже задовільна ситуація з проїжджою частиною, особливо на центральних вулицях, адже постійно тривали ямкові роботи.

Звичайно, хотілося би зробити більше: співфінансувати ремонти дахів, провести роботи з капітального ремонту ліфтів, капітально відремонтувати всі прибудинкові території. Але загалом, вважаю, благоустрій Луцька ми втримали в належному стані.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
лучани Показати IP 20 Грудня 2022 13:31
люди падають ,бо дороги не обробленні.
Лучанин Показати IP 20 Грудня 2022 17:31
Раз руки в брюки - то видно, шо часу вільного має багато ! Але так і не удосужився зібрати минулорічний гранітний відсів на тротуарах ! Пролежав цілу весну-літо-осінь і дочекався нової зими ! Правда сніг його притрусив і толку з того роя - ніякого ! Отак і будує Україну !
Народний контроль Показати IP 20 Грудня 2022 18:39
А шо ти ви вже всього навсього ведете розмову лишень про капітальний ремонт проспекту Волі ? Ви ж громогласно задекларуввали реконструкцію проспекту і як підтвердження цього там дотепер такі інформаційні щити висять ! Так після закінчення війни - чого чекати лучанам реконструкції чи всього навсього ремонту, бо то є абсолютно різні види робіт ?!
До Народний контроль Показати IP 20 Грудня 2022 19:37
Звичайно, шо все закінчится не тим, шо було обіцяно лучанам ! А перед виборами сьогоднішній інтерв'юер буде призначений крайнім ! Луцьк не отримає повноцінного проспекта, а отого директора просто звільнять з роботи і навішають на нього всіх собак ! А у випадку задіяння фіскальних органів - ще й кримінал пришиють ! Бо для відбілення влади рахуватися з ним ніхто не буде ! Так шо до чергових виборів може дотягне, а далі, хлопче, ударяй по тапках !
Лучанин Показати IP 20 Грудня 2022 20:14
Дякуємо Микола Петрович за зроблену роботу, Катаючись по Україні під час нинішніх снігопадів приїжджаючи в Луцьк видно що люди працюють, зауважень багато, але все пізнається в порівнянні.
Здоровий глузд до Лучанин Показати IP 22 Грудня 2022 10:34
Ви, перепрошую, дивились на синоптичну ситуацію в Луцьку, і, напиклад, в Сумах чи на сході ? В нас вже багато років іде тенденція до європейських малосніжних зим. Те, що ситуація зі снігом на дорогах краща, це заслуга небесних сил, а не шановного директора ЖКГ. А якщо бути відвертим, то гіршого керівника департаменту в команді мера знайти важко. Повірте, що багато фактів про це свідчать.
павло Показати IP 22 Грудня 2022 13:01
Насправді, робота цього департаменту слабенька. У минулі роки працювали краще, при тому що опади були сильніші. З дорогами ситуація так собі. Пішохідні тротуари, прибудинкові території, особливо у спальних районах міста, - не чищені. Слизько, лід, вода, мокрий сніг. Неможливо нормально йти. Може це питання до ЖЕКів. Але лінивим ЖЕКам може дати наганяй департамент ЖКГ. На місці нашого мера я б ставив кадрові питання. І більш жорстко контролював лінивих чинуш, які вішають лапшу, премії собі виписують, а працювати не хочуть.
Олена Показати IP 23 Грудня 2022 10:59
Кого пропонуєте на місце директора ЖКГ?
Нема на то ради ! Показати IP 27 Грудня 2022 20:45
Не кажи ГОП поки не перескочив ! Шо ти втримав - ще вся зима попереду !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus