USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Госпітальєри» вчили гостей «Бандерштату» рятувати життя

5 Серпня 2017 22:55
Представники добровільного медичного батальйону «Госпітальєри» на гутірковій сцені вчили як зупиняти кровотечу та відновлювати дихання, що є головним для спасіння життя постраждалого. Медики кажуть, що багато смертей стається саме через крововилив, а знаючи елементарні правила можна врятувати комусь життя.

Представники добровільного медичного батальйону «Госпітальєри» дали майстер клас під час фестивалю українського опору «Бандерштат» 5-го серпня, який відбувається на протилежному боці Стиру від центрального парку імені Лесі Українки в селі Рованці.

Зокрема медик із позивним «Куба» розповіла, що приблизно 80% загиблих на фронті саме від крововтрати.

«Ми чергували у Широкине й моя група приїхала до пораненого, в дорозі були десь 5 хвилин. Мали забрати хлопця, але він вже загинув на той час. А помер від того, що був сильний крововили від осколкових травм ніг, хоча мав поранення в груди і його йому заклеїли. Тому, перш за все, постраждалому потрібно зупинити кровотечу. Далі зайнятися відновлення дихання. Окрім цього, коли накладаємо турнікет – на ньому пишемо час, бо є дві години для певних маніпуляцій. Непоодинокі були випадки, коли це правило ігнорувалося й потім доводилося робити непотрібні ампутації», - пояснює медик.
Вона каже, що людина за 30 секунд може втратити стільки крові, що життя вже зберегти не вдасться.

«Нещодавно був приклад у Дніпрі, коли автівка збила 12-ти річну дівчину, її десь годину везли до лікарні, вона не померла того дня, але її стан не вдалося стабілізувати й наступного дня її втратили. Тому завжди потрібно діяти швидко, рішуче, або поранений чи травмований може втратити стільки крові, що його стан неможливо буде стабілізувати. Якщо ви бачите, що на тілі велика пляма крові й вона збільшується чи стікає на землю, то необхідно швидко її зупиняти, навіть пакетом і обмотати скотчем – усім, що є під рукою, аби зупинити кров», - наголосила «Куба».

Серед присутніх знайшовся доброволець, на ньому й усе показували, зокрема як правильно зупиняти крововилив та вставляти трубку для дихання через ніс.

Нагадаємо, що батальйон виник 6 липня 2014 року. За цей час медики врятували в зоні найактивніших бойових дій на сході України майже 2,5 тисячі життів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus