USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Жіночу сотню Волині навчали військовій медицині

22 Березня 2014 09:57
Представниць жіночої сотні Волині навчали надавати першу невідкладну медичну допомогу в екстрених ситуаціях та під час військових дій.

Про заходи серцево-судинної реанімації, зупинку кровотечі та інші такі необхідні базові медичні знання надали під час лекції спеціаліста Волинського центру екстренної допомоги і медицини катастроф, лікар-анастезіолог Андрій Марунчак.

З 25 по 27 січня він перебував у майданівському медичному пункті на Грушевського. Зі слів лікаря, перше, що його вразило – це відсутність чіткої організації у роботі тамтешніх медиків: «І знаєте, що я помітив? Люди, які працювали там, абсолютно не мали жодного поняття про тактику та організацію надання медичної допомоги. Хто в ліс, а хто по дрова», - зауважив медик.

Перш за все лікар наголосив на тому, що медичну допомогу потрібно надавати у безпечному місці. Тобто, найперше, що потрібно зробити – це транспортувати постраждалого з небезпеки до більш спокійної місцини (якщо йдеться про поле бою чи палаючу будівлю).

Марунчак розповів про структуру медичного пункту у військових, який «починається» з сортувальної палатки (площадки), де більш досвідчені лікарі визначають, який саме вид медичної допомоги потрібен пораненим бійцям. Потім постраждалих розподіляють до антишокового, терапевтичного чи перев’язувального наметів. І лише після цих інстанцій найбільш тяжких хворих транспортують до медико-санітарного батальйону або до шпиталю.

Лікар зазначив, що у Скандинавських країнах подібні лекції входять у обов’язкову програму навчання у загальноосвітніх закладах, тож діти кожного семестру складають іспити та заліки із надання медичної допомоги.

Дівчата уважно слухали лекцію та задавали фахівцю тематичні запитання.

«Найперше, що сподобалося, так це доступність лекції. Друге - це те, що отриману інформацію можна застосувати як в повсякденному житті, так і в військових умовах. Як то кажуть, знання за спиною не носити», - каже одна з присутніх на занятті дівчат Софія Іванюк.

Послухати лекцію разом з сміливими дівчатами прийшли й представники сильної статі. До слова, віднедавна жіноча сотня Волині відокремилась від жіночого легіону України й вирішила діяти, як незалежний громадський рух. Незабаром організацію зареєструють офіційно.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ирина Показати IP 22 Березня 2014 11:47
Три девочки- это сотня?! Поступайте в медучилище и учитесь, малышки!
РБ Показати IP 22 Березня 2014 14:06
та вы не пара, вы палтарара

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus