USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Грант отримала за дві хвилини до Нового року: кравчиня з Маріуполя шиє військове спорядження в Луцьку

17 Січня 2023 08:08
Переселенка з Маріуполя Оксана Макарова, яка проживає зараз у Луцьку, отримала 250 тисяч гривень на розвиток сімейної справи. У власній майстерні, яка функціонує з листопада 2022 року, жінка шиє військове спорядження.

Як розповіла Суспільному маріупольчанка, заявку на грантовий проєкт «єРобота» через центр зайнятості подала ще влітку, частину бізнесплану вже реалізувала. На грант, каже, чекала три місяці, а кошти отримала за дві хвилини до Нового року.

«Цей грант подавали на сімейну майстерню: для мене, для роботи з епоксидною смолою і для мого чоловіка. Зараз за 10 днів я вже витратила 150 тисяч. Проблеми з реалізацією грошей немає. У мене є пів року, щоб реалізувати свій проєкт, я його вже реалізовую», – сказала жінка.

Шити спорядження для військових Оксана Макарова вирішила через свого чоловіка-військовослужбовця. Каже: коли виїхала в Луцьк, то шукала необхідне й нічого не могла знайти. Зараз, зі слів жінки, її чоловік-ветеран продовжує служити у війську та захищати країну.
За умовами гранта маріупольчанка працевлаштувала у майстерні двох швачок. Одна з них – Вікторія Малишкіна – допомагає розробляти лекала на плитоноски.
«Хлопці дзвонять, кажуть: треба зручніше. З 24 лютого співпрацювала з волонтерами, ми відшивали на нашу 14-ту бригаду бронежилети», – каже кравчиня.

Окрім спорядження, переселенка також виготовляє підставки та годинники з епоксидної смоли. Майстерня, де жінка буде створювати свої вироби на продаж, зараз у процесі облаштування.
«Епоксидна смола – це такий, можна сказати, дуже міцний клей. Це ось просто підставочка під гаряче, під вашу чашечку», – показує виріб.

Читати ще: В Україні продовжать програму про пільгові кредити та гранти проекту «єРобота»

Із епоксидною смолою Оксана Макарова працювала ще до повномасштабної війни у Маріуполі. З міста виїхала 18 березня торік з рідними. На телефоні показує свій дім.
«Це вигляд з нашого вікна. Ми часто сиділи на підвіконні й дивилися на трамваї, які підходять. Такий зараз наш дім: усе розтрощено. Там немає жодної вцілілої квартири. Це центр міста», – розповідає переселенка.

Читати ще: Лучанка виграла майже 250 тисяч на власну справу від держави: як отримати мікрогрант

Кошти, які жінка отримала на власну справу, повертаються державі у формі податків за найманих працівників і тих, що сплачує як фізична особа-підприємець.
За результатами державної програми «єРобота» 122 бізнес-проєкти із 706 заявок у Волинській області отримали схвалення на фінансування. Про це розповіла директорка Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин.
З її слів, середній розмір гранта становив 232 тисячі 753 гривні. Загальна сума коштів, які отримають всі волинські бізнес-проєкти, становить 28 мільйонів 395 тисяч 927 гривень.

«Майже 29% – це оптова та роздрібна торгівля, ремонт авто, мотоциклів. На другому місці переробна промисловість – 26%. Далі – організація харчування, професійна та наукова діяльність – менш як 8-5%», – додала посадовиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus