USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Грім уже вдарив. Чи перехреститься влада?

12 Серпня 2008 09:09
Репортаж із Калуського району
 
Біда зближує людей. Цей принцип яскраво проявився у зонах надзвичайної екологічної ситуації, якими оголосили шість постраждалих від повені західних областей України. Наразі ще важко точно сказати, які втрати спричинило природне стихійне лихо. За попередніми підрахунками, їх оцінюють у кілька мільярдів гривень.
 
Та це, застерігають представники влади, може бути лише початком. Адже не відомо, які саме «сюрпризи» підготувала брудна вода із криниць та річок, рівень яких у окремих місцевостях піднявся майже удвічі. У деяких районах повінь спричинила руйнування старих могильників, що є основними джерелами розповсюдження інфекцій, інкубаційний період яких може тривати до місяця. За словами очевидців, «бувало таке, що пливли труни».
 
Допомога від влади держави не забарилася. Принаймні калуські чиновники про це стверджують майже одноголосно. Відомо, що держава обіцяла виділити усім найбільш постраждалим від стихійного лиха господам по п’ять тисяч гривень. «По тисячі гривень уже отримали, решту сподіваємось побачити на наступному тижні», – розповідають місцеві чиновники (до слова, у районному бюджеті на випадок НС закладено всього 90 тисяч гривень).
 
Також, за словами керівників району, держава чи не вперше за останні кілька років звернула увагу на відновлення доріг. Крім того, місцеві чиновники мають надію, що повінь підштовхне владу до створення карти районів, які є небезпечними у разі стихійного лиха. Отож, у владців достатньо роботи на майбутнє. До слова, серед причин повені – не тільки злива, а й вирубка лісів, яку на місцевому рівні в останні роки не надто контролювали. На часі – вирішення проблеми укріплення берегів та русел річок.
 
Допомагати постраждалому Калуському районові Івано-Франківщини з ліквідацією наслідків катастрофи Президент доручив Волині. (До слова, однією із найбільш постраждалих від стихії областей України є саме Івано-Франківська. Тут, за даними МНС, загинуло 30 осіб.)
 
У «підопічному» Волині Калуському районі, на щастя, обійшлося без людських жертв. Однак 240 кілометрів річок змінили своє русло, у третини з них береги знесені на 10-15%. Підтоплено 36 населених пунктів або понад 1,5 тисячі будинків. Загальна сума збитків сягнула майже 110 мільйонів гривень.
Волинська область, за словами її керманича Миколи Романюка, «уже виділила постраждалому району близько 600 тисяч гривень». Хоча, як зауважив губернатор, точний кошторис визначити важко, оскільки люди постійно продовжують переказують гроші. Зокрема яскравим прикладом такої допомоги стали 26 тонн продовольства від «Пана Курчака», які благодійники поділили порівну між Калушем та Чернівцями.
 
«Ми думали - потоп світа»
 
Для місцевих мешканців повінь стала справжньою катастрофою. Очевидець стихії Тетяна Михайлівна із села Завій розповіла, що люди «думали – потоп світа». Як розказала пенсіонерці її 86-річна мама, вона «такого на віку ще не пам’ятає».
А влада Івано-Франківщини наголошує: природних катаклізмів таких масштабів не фіксували уже майже 40 років. Заступник голови Калуської РДА Ігор Пробоїв, згадуючи про початок стихійного лиха, розповів: «Дощ лив такий, що не було видно дороги, коли їхали машиною».
 
Інфекція не спить
 
Калуські чиновники хоча й насторожені, все ж запевняють – «ситуація під контролем». Станом на 9 серпня в інфекційній лікарні перебували 37 чоловік. Із часу підтоплення до медзакладу потрапили 2 людини. Серед фіксованих хвороб, в основному, – ентероколіти. За словами чиновників, гепатитів не реєстрували. Але, як доповнюють вони, «загроза залишається».
У зоні ризику перебувають ті райони, де високий рівень ґрунтових вод та багато затоплених криниць. Воду треба відкачати принаймні з тисячі колодязів, у 340 така процедура здійснена. Наразі ж воду завозять, – стверджують чиновники. Хоча, мабуть, не всюди. Адже деякі місцеві жителі скаржилися на бездіяльність місцевої влади щодо забезпечення їх питною водою і перевірки колодязів на наявність інфекцій.
 
Найбільш підтоплені села чекають на допомогу
 
Сільський голова Тужилівки Василь Лазар розповів, що село зазнало збитків на два мільйони гривень. У ньому мешкає 1850 жителів. 350 господарств Тужилівки постраждали від стихії, але лише 18 із них отримають обіцяних 5 тисяч гривень.
 
А в селах Завій та Грабівка, які можна вважати гірськими, – майже 3 тисячі жителів. Вони особливо постраждали. Тут 275-ти підтопленим господам нададуть кошти у сумі 5 тисяч гривень.
 
Однак на матеріальну допомогу чекають не тільки самі мешканці, а й дороги та мости. Один із них пролягає через річку Чечву, притоку найчистішої у Європі річки Лімниці. На відновлення одного мосту протяжністю 130 метрів, за словами місцевих чиновників, потрібно близько 1 мільйона гривень, а другий  «потягне» на 8 мільйонів гривень.
 
Отож, останнє слово залишиться за владою. Чи виконає вона усі обіцянки – покаже час. Поки ж вона декларує, що її найвищий пріоритет – народ.
 
Мар’яна ШЕВЧУК
 
Луцьк – Калуш – Луцьк
 
Фото автора 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лихий Показати IP 12 Серпня 2008 12:42
Репортаж актуальний. А то гроші виділяєм, допомагаєм а так - видно хоч якусь реальну картину.
Петрович Показати IP 12 Серпня 2008 12:44
А влада майже завжди виявляється неготовою коли "вдаряє грім". Тому такі репортажі думаю мають свою користь.
Чорна кава Показати IP 12 Серпня 2008 12:50
Страшно коли приходить лихо. Коли читаєш ось такі репортажі - то хочеться і самій допомогти хоч чимось.
dozvil Показати IP 15 Серпня 2008 21:18
"Отож, останнє слово залишиться за владою. Чи виконає вона усі обіцянки – покаже час. Поки ж вона декларує, що її найвищий пріоритет – народ" - так би вірити хотілось... загалом матеріал добротний, і вищевказана квінтесенція - на 5+

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus