USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Громадським ініціативам лучан збільшать ліміт бюджету

27 Липня 2016 12:22
Голосування по системі Bank ID, змінена структура робочої групи, збільшений максимальний ліміт бюджету ініціативи та можливість подавати 1 ініціативу від 1 особи – такі зміни внесуть до процедури відбору громадських ініціатив.

Про це йшлося під час чергового 11-го засідання сесії Луцької міської ради сьогодні, 27 липня.

Зі слів першого заступника міського голови Тараса Яковлева, раніше були нарікання громади на чесність процедури голосування та ймовірні «накрутки». Відтак, разом з представниками громади напрацювали зміни до програми, які покращать механізм вибору ініціативи. Отож, якщо раніше голосували з прив’язкою до мобільного номеру, то тепер для цього використовуватимуть систему Bank ID. Таким чином, проголосувати зможе тільки той, хто має банківську картку і лише один раз, що унеможливить «накрутки». Внесли зміни і до структури робочої групи щодо відбору ініціатив. Якщо раніше група складалась переважно з чиновників, то відтепер до неї входитимуть депутати, члени виконкому, та громадськості. Також відтепер не буде і обмеження по бюджету ініціативи. Якщо раніше вона становила 50 тисяч гривень при співфінансуванні 10% за рахунок авторів ініціативи, то тепер цього обмеження не буде. Фінансування з міського бюджету не перевищуватиме 50 тисяч гривень, але автори ініціативи зможуть докласти до них більшу суму коштів.

Тарас Яковлев зауважив, що відтепер від 1 лучанина можна буде подати лише 1 ініціативу (раніше можна було 2), що депутат Сергій Була назвав дискримінацією.

Депутат Борис Смаль попрохав більш чітко трактувати поняття «маніпуляції», зафіксувавши які міська рада залишає за собою право зняти ініціативу з участі. У відповідь Яковлев зазначив, що це може бути як використання додаткових серверів або сім-карт операторів мобільного зв’язку для фальсифікації голосів.



Також зауважив, що відповідно до регламенту заборонено вносити ініціативи щодо покращення матеріально-технічного забезпечення бюджетних установ та закладів. Проте, з його слів, такі ініціативи не слід рубати на корені, адже вони теж варті уваги.

У відповідь Яковлев зауважив, що проблеми бюджетних закладів слід вирішувати за рахунок бюджету міста. Зрештою, колеги не підтримали пропозицію правки Смаля. Як й ідею приймати на конкурс ініціативи суб’єкти, які фінансують коштом цільових програм.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, громадську ініціативу “Фестиваль волинської журналістики — літо 2016 року” не фінансуватимуть з міського бюджету. Автори ініціативи добровільно відмовились від проведення дійства. Нещодавно представники луцької медіа-спільноти висловили різке обурення виділенням коштів із міської казни на організацію горезвісного Фестивалю волинської журналістики. «Якщо не вдасться врегулювати питання усіма законними методами – будемо пікетувати», - запевнили вони. Нагадаємо, «Фестиваль волинської журналістики», до програми якого входили майстер-класи, концертна програма і фуршет, – став одним із фаворитів конкурсу громадських ініціатив.

Утім, незважаючи на докази, які опосередковано вказували на значні «накрутки» під час голосування за найкращі ініціативи громади, на реалізацію яких з міського бюджету мали виділити до 50 тисяч гривень, результатів конкурсу не скасували. Три тисячі гривень - на куліш, дві - на оркестр, півтори - на рамки та дипломи. Саме на це планували витратити бюджетні кошти під час славнозвісного фестивалю.

Так, 27 травня 2016 року Луцький міський голова Микола Романюк затвердив перелік ініціатив-переможців конкурсу. Однак, як виявилось, не всі із списку тих, чиї прізвища «чорним по білому» вказані у списку підписантів ініціативи, насправді її підписували.

Тож, волинські журналісти написали звернення виконувачу обов’язків голови Національної спілки журналістів України Сергію Томіленку, аби він розібрався в ситуації, що склалася з «Фестивалем волинської журналістики». Ініціаторами організації фестивалю є представники обласного осередку Національної спілки журналістів України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus