USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Гроші роблять гроші: луцьких школярів учитимуть інвестувати і примножувати капітал

18 Лютого 2023 12:19
«Керуй своїми грошима – створюй капітал»: у Луцьку триває проєкт із навчання фінансової грамотності учнів громади. Їх учитимуть розробляти фінансовий план, контролювати видатки та надходження, інвестувати, дбати про наявність фінансової подушки та примножувати капітал.

Нагадаємо, організатори проєкту «Фінансова грамотність для школярів» – Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» та Луцька міська рада.

У межах проєкту вчителі в приміщенні Луцького міського молодіжного центру проходять тренінги з гри «Життєвий капітал», аби потім передавати здобуті знання учням у доступній та цікавій формі.
Читати ще: Керуй грошима: у Луцьку стартував проєкт «Фінансова грамотність для школярів»

Як зауважила голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода, всі українці налаштовані на перемогу, тому вже зараз потрібно думати про майбутню відбудову країни.

«Молодь і діти – ті, хто розвиватиме нашу країну. Тож наше завдання – вже сьогодні вчити їх фінансової грамотності для того, аби в майбутньому вони змогли стати міцним фундаментом нашої держави, її сталого економічного розвитку. А ігровий метод навчання якнайкраще їм підходить», – розповіла вона.

Катерина Шкльода висловила впевненість, що в майбутньому багато школярів нашої громади зможуть стати бізнесменами та розбудовуватимуть Україну.

«Загалом Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» скерований на розвиток нашої країни, нашого регіону, нашої громади, нашого міста. І розвивати дітей надзвичайно важливо. Саме це ми робимо в рамках проєкту фінансової грамотності», – наголосила голова правління Фонду.
Загалом навчання в межах проєкту пройдуть по двоє вчителів з усіх шкіл Луцької громади, тобто 80 педагогів. Вони вже відвідали вступні тренінги, а зараз працюють у групах по десять людей в ігровій формі.

Фінансова грамотність має важливе місце в житті кожного, адже певні знання та навички дають відчуття впевненості в майбутньому, акцентував тренер гри «Життєвий капітал» Андрій Касянчук.

За допомогою гри учасники мають можливість прожити 40 років за чотири години. Вони мають різні вихідні умови та можуть обирати з безлічі варіантів залежно від ситуації, а також здатні аналізувати власну фінансову поведінку, зважаючи на обставини.

У процесі гри можна ознайомитися з широким колом питань: що таке особистий фінансовий план і як його створити, що таке інвестиції та як краще інвестувати, для чого потрібна фінансова подушка безпеки та з чого вона складається, як отримати кредит із користю та коли це доцільно, як примножувати власний капітал.
«Ми вчимо створювати фінансову подушку безпеки, інвестувати з будь-якої суми грошей, зокрема у великі бізнеси та нерухомість, вести облік доходів і витрат, ознайомлюємо з ринками, які на сьогодні доступні для українців, учимо комунікувати, прораховувати вигідність вкладання в угоди – усіх цих моментів навчаємо в ігровій формі для кращого засвоєння. Те, що ми вчимо під час гри, людина може відтворити в реальному житті.

Гра розпочинається з того, що кожен учасник рандомно обирає певну професію, отримує зарплату. Із цієї зарплати найманого працівника учасники проходять шлях від фінансової залежності до фінансової незалежності, а потім до фінансової свободи. Увесь шлях відображається у грі протягом чотирьох годин. Кожна година гри – десять років життя. Тобто ця гра – це життя в мініатюрі. Наприклад, якщо на початку гри ми купили нерухомість чи вклалися в акції, облігації, то через 10-15 хвилин можемо їх продати чи отримувати пасивний дохід і, відповідно, збільшувати капітал», – прокоментував Андрій Касянчук.
Педагог-організатор із Луцького ліцею №2 Юлія Головій вирішила долучитися до проєкту заради цікавого досвіду.

«Емоції переповнюють. Головне – тут ми вчимося комунікації, спілкуватися й отримувати якісь плюси для себе. Можу сказати, що взяла для себе з попереднього тренінгу: 10% зарплати вже відклала, – сказала вона. – У майбутньому, коли ми пройдемо всі заняття, передбачено, що будемо передавати набутий досвід учням. Тому все ще попереду».
Завдяки навчанню вдається отримати потрібний практичний досвід – це найголовніше, звернула увагу вчителька математики Луцького ліцею №5 Світлана Касперська.

«Коли ми читаємо книги чи слухаємо лекції про фінанси, то отримуємо здебільшого поверхневі знання. Тут же на практиці вчимося заробляти гроші, накопичувати кошти, робимо висновки, чи варто інвестувати. Звичайно, варто вкладати, адже золоте правило каже: гроші роблять гроші.

Ми розуміємо, що всю інформацію, яку здобуваємо тут, принесемо та передамо дітям. Ці знання та навички потрібні кожному», – резюмувала вчителька.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus