USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Грузинські реформи: зняття пенсій, звільнення в ДАІ, приватна медицина

16 Грудня 2014 18:00
Переможців не судять, а реформаторів не переобирають. Перша половина цієї сентенції належить класикам, а інша – людям з уряду екс-президента Грузії Михаіла Саакашвілі. У Луцьку ці слова озвучив наймолодший радник Саакашвілі Іло Глонті. Він вже встиг попрацювати в реформаторському уряді цієї країни. В штаті грузинського президента він почав працювати, коли йому виповнився 21 рік. А у 2014-му Глонті став радником Міністра охорони здоров’я України Сандро Квіташвілі, якому доручили реформування української медицини.

Під час зустрічі зі студентами, яку організували ГО «Самопоміч» і Європейський транскордонний інститут співпраці, Іло Глонті розповів, завдяки чому Грузія стала однією з найбільш процвітаючих країн і що довелося зробити задля цього.

Іноземці в українському уряді

Власне грузинські реформи – це ті зміни, якими так захоплюється нинішнє керівництво країни і декларує, що хоче їх впровадити. Задля цього навіть організували прецедент – в українському уряді працюють декілька іноземців. Зауважимо, що на відміну від попередніх іноземців (йдеться про екс-міністрів оборони, які були громадянами Російської Федерації), нинішні іноземці в уряді блискавично отримали українське громадянство, і відмовилися від попереднього: Міністр фінансів Наталія Яресько змінила американське громадянство, Міністр економіки Айварас Абромавічус – литовське, а Міністр охорони здоров’я Олександр (Сандро) Квіташвілі - грузинське. Але це не все. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що своїм заступником хоче призначити грузинку Екатерину (Еку) Згуладзе, а президент уже надав їй українське громадянство. Саме Ека Згуладзе стала легендою грузинських реформ, бо одним наказом звільнила всіх працівників ДАІ. Але про це трошки згодом.

ЧИТАТИ ЩЕ: У ЯЦЕНЮКА ХОЧУТЬ СКАСУВАТИ СТИПЕНДІЇ СТУДЕНТАМ І ВИПЛАТИ НОВОНАРОДЖЕНИМ

Бути чи не бути Україні?

Отже, про Іло Глонті. Днями він привіз до Луцька власне бачення реформ, розповів про реформування Грузії і пояснив студентам, навіщо взагалі вони потрібні. Ґрунтуючи свою розповідь на загальнодоступних показниках, він спробував довести, що змінювати Україну треба. Причому – негайно. На його думку нині стоїть питання не про те, чи будуть реформи, а про те, чи буде Україна. «Я вже працюю в групі реформаторів. І насправді сьогодні питання стоїть не як реформувати, а буде існувати Україна чи не буде існувати. Хотілось, щоб ви розуміли потребу так, як і ті, хто працює над цими реформами. Розуміння, що це життєво необхідно - перший крок до того, що Україна буде скоро розвиненою європейською державою», - переконує він.
Іло Глонті
Іло Глонті
Адже якщо показник росту ВВП буде на рівні 5%, то за півстоліття Україна стане в один ряд з Нігерією та Зімбабве. А якщо цей показник буде меншим - Україні грозить забуття: вона зникне з політичної карти світу.

Якщо ріст ВВП становитиме 10%, то вже за 40 років Україна стане однією з десяти найбагатших країн, а через 50 років – буде в трійці таких країн. Якщо ж ріст ВВП буде на рівні 15%, то терміни такого процвітання скоротяться до 30 і 40 років відповідно, вважає Іло Глонті.

«Карта світу дуже швидко змінюється. Якщо Україна розвиватиметься так, як тепер – вона зникне», - каже молодий реформатор.

Де в світових рейтингах Україна

Одна з проблем України – це те, що тут найвищі витрати на керівний апарат. У 2013 році з дефіцитом бюджету 9%, Україна витратила на уряд 45% коштів.
Ще один показник, який показово характеризує Україну – скорочення лікарняних ліжок. Ні, тут не йдеться про скорочення медичних закладів. А йдеться про те, що люди надзвичайно часто хворіють, що свідчить про хитке здоров’я нації. До слова, найкращим прикладом процвітаючої медицини є Нова Зеландія. А Грузія – в трійці лідерів. І цього прогресу вдалося досягти всього лише за 13 років.
Україна за індексом сприйняття корупції на 144 місці зі 170 країн. Це свідчить про те, що українці звикли до корупції і вважають її нормою життя, вони змирилися з цим. Грузія донедавна була на 165 місці в цьому рейтингу. А тепер – на 3-му.
«Найбільша проблема – не війна, а корупція… Саме корупція – найбільший ворог України, який насадила Росія і цим перемагає. Україну треба реформувати. Як? Я спробую розповісти історію однієї країни. Отже, Грузія. Населення 4,2 мільйона, ВВП - 4 тисячі доларів на душу населення, 13,8% - рівень безробіття. А до реформ ВВП складав 200 доларів на душу населення, рівень безробіття – 27%. Наша країна пережила теж немало: політичну кризу, громадянську війну, територіальні конфлікти в Південній Осетії та Абхазії. Потрапити до уряду в Грузії можна було лише через зв’язки з криміналітетом. Родичі злодіїв, або самі злодії в законі, потрапляли на державну службу», - розповідає він.

До слова, Іло Глонті - прихильник мультивалютності. Себто ринок має сам обирати валюту, якою розраховуватися, залежно від потреб сьогодення. Адже з нинішніми валютами люди бояться майбутнього. А національна валюта, на його думку – не надто потрібна річ. Варто було б перейти на долари та й по всьому.

«Гривня, як і ларі (національна валюта Грузії) – неефективні. В Грузії, Україні, Росії не потрібні національні валюти. Треба перейти на долари. Я зачепив національну гордість? То покладіть гривню в музей і дивіться. Так і ларі можна покласти в музей. Але якби всі перейшли на долари, то уряд не витрачав би сотні мільйонів доларів на підтримку гривні, чи ларі. Ці гроші можна ефективніше використати», - каже Іло Глонті.

Реформатори – це ті, хто діють. Грузинський досвід

Уряд, який прийшов до влади у 2004 році в Грузії мав дві головні мети: забезпечити економічний ріст і викорінити крайню бідність. Адже економічний ріст вплинув на середній клас, а не на найбідніших.
«Ніхто не писав економічних стратегій на 5 років наперед. Це було в СРСР і це не працює. Хтось з вас в майбутньому реформуватиме цю країну. Тож запам’ятайте: реформатор – не той, хто довго думає, а той, хто діє спонтанно, керуючись інтуїцією, вірить своєму серцю, робить помилки. Але іншого методу реформування немає. Реформування означає бути не таким, яким були до тебе. А як донедавна розвивалася Україна? Розумні люди збиралися, писали плани… Це добре, але тоді, коли вам робити нічого. В Швейцарії можуть дозволити собі планування на десятки років. Вам треба зараз реформувати. І реформувати - означає вірити в те, що ви робите», - вважає грузинський реформатор.
Аби боротися з бідністю, все населення поділили на 10 груп від найбідніших (так звані екстремально бідні) до найбагатших. Довелося проаналізувати те, як розподілялися бюджетні кошти. Так-от, на найбідніших витрачалося всього 5% соціального бюджету, а на найбагатших – 13,2%. В той час, коли депутати їздили лікуватися в Швейцарію за народні гроші, колишні радянські генерали отримували пожиттєві пенсії в розмірі 3 тисяч доларів, прості бабусі отримували пенсії в розмірі 10 доларів.

«І в Україні те саме. Ми ще не робили таке опитування, але, сподіваюся, зробимо. Цифри можуть бути більшими. Тут явно видно, що одні клани отримують більше», - вважає Іло Глонті.

Порушення Конституції заради правди

Щоб отримати реальну картину хто бідний, а хто ні, довелося піти в обхід Конституції і… обманути людей. Тодішній грузинський уряд оцінив все майно грузинів. Причому це зроблено так, щоб унеможливити будь-яку корупцію: ніхто не знав, що відбувається. Описували майно звичайні студенти, які не знали, що саме роблять. Нічого не було відомо й тим, в кого описували холодильники, телевізори, автівки. Інакше, було легко підкупити тих, хто описував.
«Ті, хто довго думають, звісно, сказали б: не можна Конституцію порушувати. Я теж вважаю, що не можна, але іноді треба порушувати. Коли держави практично не існує – можна порушити Конституцію», - ділиться думками грузинський реформатор.

Все населення поділили на 10 груп. 1-5 групи – це були ті люди, які потребували допомоги держави. 6-10 групи – це були люди забезпечені.

«Ми повинні були знати кому давати державну допомогу, а кому - ні. Якби ми сказали що ми робимо, всіх би підкупили. Згодом 70% бюджету пішло на соціальні виплати для найбідніших», - пояснює він.

Не можна реформувати і працювати на перевибори

Але навіть після того, як найбідніші отримали державні допомоги, які дозволили їм вирватися з бідності, реформаторів не обрали на другий термін. Чому? Щоб дати відповідь на це питання, довелося проаналізувати чимало факторів, каже Іло Глонті. З’ясувалося, що ті 5 груп, яких підтримувала держава, виплачувала їхнім представникам соцвиплати – неактивні. Вони не ходять на вибори. Натомість на вибори ходять ті люди, яким урізали державні пільги.
«В нашому уряді були люди, які з цього зробили висновок: реформатори не переобираються. На перевибори працювати не можна. Реформи не вийдуть. Щоразу, як ви думатимете про перевибори, ви будете популістами. Ми могли повернути те саме, що було, але в нас люди досі б помирали з голоду. І проти нас голосували звільнені ДАІшники. А ті, кому ми допомагали – не ходили на вибори», - додав він.

Пенсії

Пенсійна реформа в Грузії була теж. Що зробив уряд Саакашвілі? Вони відмінили всі пенсії, і всі почали отримували одну пенсію незалежно від досвіду чи стажу роботи. І пенсія в Грузії дорівнює практично прожитковому мінімуму. Власне, на початках в Грузії хотіли взагалі відмінити пенсії і платити соцвиплати тільки тим, кому це потрібно.

«Пенсія - це міф, вигаданий СРСР, що люди все життя платять податки і потім мають отримувати назад гроші. Це брехня. Ви читали Макіавеллі, Хобса, Локка? Хто-небудь говорить про те, що попереднє покоління має платити майбутнім поколінням? СРСР змінив моральне обличчя людей. Ми чомусь вважаємо, що ми зобов’язані комусь платити. Ми можемо допомагати, але не зобов’язані платити. Це дві різні речі. Неважливо, яке виправдання ми вигадаємо для збору грошей – вік, колір волосся. Ви думаєте, когось зобов’язувати сплачувати податки і вбивати за расу – це різні речі? Насправді, це одне й те ж. Ми хотіли відмінити пенсії, а хотіли перейти на іншу систему. Ми ж знали скільки в кого грошей. Наприклад, якщо ви на пенсії і у вас 3 будинки, які ви здаєте – вам не потрібна ні пенсія, ні соціальна допомога. І взагалі держава має давати лише соціальні виплати – допомагати тим, хто не може без них вижити. А іншим - не зобов’язана. Максимальна моральність держави – допомагати тим, хто без держави помре. А допомагати депутатам, які хочуть в Швейцарії відпочити, - неморально», - пояснює Іло Глонті.
Також в Грузії впровадили систему соцвиплат для екстремально бідних верств населення.

Медицина.

Грузія - єдина країна в світі, яка за два роки приватизувала всі заклади медицини. Всі поліклініки, лікарні там приватні. І люди не помирають від ненаданої медичної допомоги, переконує Іло Глонті. Бо всі мають страхування. Держава забезпечує мінімальний страховий пакет всім громадянам в розмірі 10 доларів щомісячно на невідкладну медичну допомогу. Абсолютно бідним додали до страховки ще по 10 доларів. Власне, медична страховка видавалися не грошима, а ваучерами для страхових компаній. Таким чином, держава застрахувала 45% населення на 20 доларів, а решту - мінімальним. Далі, хто хотів – купував додаткову страховку.

«Платники податків не зобов’язані платити тим, хто хоче тричі на рік оглядатися в лікарів і робити без потреби аналізи», - каже Іло Глонті.

Корупція

В Грузії створили антикорупційну службу. На чиновницькі посади взяли нещодавніх випускників, тих, хто пройшов тести. Звільнили суддів, прокурорів.

«Як ми жили без них? А як ви гадаєте, як ми жили без бандитів?», - питав у аудиторії радник Міністра охорони здоров’я.

Всі держзакупівлі зробили електронними. Всі плати в держструктурах - електронні. Непотрібні міністерства скоротили. Наприклад, було міністерство, яке займалося отруйними і дуже отруйними речовинами. Скоротили чиновників на 50% і набрали нових людей - без досвіду.

«Не звільнили 50%, а звільнили 99% і набрали 49% - нових людей без досвіду. Як без професіоналів? Без професіоналів красти – складно. Ми розуміли, що цих людей буде багато, вони стоятимуть перед парламентом, кидатимуться помідорами. Вони проголосують проти вас на наступних виборах, але ж головне результат. Зарплату чиновникам збільшили в 15 разів. Яка зарплата в українських чиновників? 1500 гривень. Ми знаємо, що за ці гроші він не зможе прожити і знаємо, що він автоматично піде красти. Але якщо він при вищій зарплаті буде красти, то його з легкістю можна відправляти у місця не надто віддалені», - розповідає радник Міністра здоров’я України.
Всі пільги перетворили в гроші. На сьогодні рівень корупції в Грузії, переконував доповідач, - 2-3%.

Реформа Державтоінспекції

Всіх даівців Грузії звільнили одним наказом. Це зробила саме та Ека Згуладзе, яку так хочуть бачити в українському Міністерстві внутрішніх справ. Одного ранку працівники ДАІ всі прокинулися безробітними. Деякий час в країні жили без них. Тим часом рівень криміналу за 2 місяці без міліції зменшився на 7%. Потім до лав працівників ДАІ поступово вербували людей. У 2009 році в Грузії була найпрозоріша поліція в світі.

Перше, що роблять працівники дорожнього патрулю в Грузії, – зважуються. Якщо в нього буде відхилення від стандарту на кілограм – він йде на день в тренажерний, а не на роботу. Але якщо він тричі не проходить тест – його звільняють. Державна установа з найвищим довір’ям – поліція.

Українські реалії

Іло Глонті запитали: чого чекати українцям від нового уряду. Власне, каже він, говорити про те, що буде в Україні, ще рано. Але він, побувши кілька тижнів в країні, прийшов до висновку, що «із задоволенням звільнив би усіх».

ЧИТАТИ ЩЕ: СУТЬ РАДИКАЛЬНИХ ЗМІН В УКРАЇНСЬКІЙ МЕДИЦИНІ

«Якщо вийде здійснити реформи в Україні – в Росії не зупиняться. Корупція – механізм втримання Росією влади в інших країнах. Україну реально реформувати. Якби було нереально мене, б тут не було. Я вірю. І я знаю ще людей, які теж вірять. Ми цю країну любимо так, як нашу. Шкода, що не всі українці вірять у те, що їхню країну можна змінити. Але все у ваших руках», - звернувся грузинський реформатор до волинських студентів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 54
нато Показати IP 16 Грудня 2014 18:09
капець Украине з такими реформаторами
Матвій до нато Показати IP 17 Грудня 2014 10:52
"...реформатор – не той, хто довго думає, а той, хто діє спонтанно, керуючись інтуїцією, вірить своєму серцю, робить помилки." - це все, що нам потрібно знати про реформаторів.
Анонім до нато Показати IP 17 Грудня 2014 13:49
А в чому капец? боїшся . що не зможеш красти?
Анонім до нато Показати IP 17 Грудня 2014 13:51
Не зможеш вкрасти? не треба буде хабарів?вчителька і чиновник отримають однакову пенсію, не з різницею в 4 рази? і ще багато чого, від чого в тебе буде капец?
лена трикаш Показати IP 16 Грудня 2014 18:13
Ужас!
дідо до лена трикаш Показати IP 16 Грудня 2014 18:17
Прийдеться тепер працювати ?
анонімус до дідо Показати IP 16 Грудня 2014 20:10
кошмар! ніяких тепер шоколадок за довідку!
Інфузорія до анонімус Показати IP 20 Грудня 2014 15:53
о Боже!!! я ж з голоду помру без рошен чорного!!! я в паніці!!! ))))
віктор Показати IP 16 Грудня 2014 18:14
А може й краще буде жити. Веселіше! Адже Революція Гідності - це наш головний здобуток!
дідо Показати IP 16 Грудня 2014 18:16
Совєтський люмпен перелякався, бо тепер прийдеться жити чесно,працюючи та оплачуючи всі послуги.
Петрик Показати IP 16 Грудня 2014 18:20
То бачу одні реформатори, по 20 років кожному, животи понаїдали, з такими впевнено дивишся у завтрашній день.
дідо Показати IP 16 Грудня 2014 18:23
Економіку руйнували - кремлівська аферистка Тимошенко з 2008 -2010, а потім хамський гопник Янукович 2010-2014.
розум до дідо Показати IP 16 Грудня 2014 19:11
А тепер руйнують всі, хто забажає.
ГРОБ Показати IP 16 Грудня 2014 18:23
коментар було видалено
лучанин Показати IP 16 Грудня 2014 18:28
Якщо так все добре в Грузії, то чому втік і там не проживаєш. Будеш в України жити на прожитковий мінімум, чи будеш отримувати заробітну плату в доларах,тоді як 90 процентів населення в гривнях.Чому повинні прирівнювати всіх при призначенні пенсії,шахтар, зварювальник все життя пропрацював на шкідливих умовах, то чому він повинен отримувати пенсію як і особи, що все життя ніде толком і не працювали. Зрівняємо лікаря, військовослужбовця, працівників правоохоронних органів та двірника на один щабель.З такими реформами ми далеко зайдемо.А глянути на одяг цього реформатора, в чому він прийшов виступати , то в такому одязі його не пустили в не один ресторан , така в нього зневага до українців, а і воно ще хоче всіх звільнити.
я Показати IP 16 Грудня 2014 18:28
А хто він такий цей грузинський реформатор? Він же про українську економіку нічого не знає! У мене виникло запитання, чому ж ці грузинські реформатори не обрані (призначені) на тіж посади, де вони робили реформи?Щось там не так, як грузинські реформатори нам розповідають та намагаються переконати! А! Іноземні міністри зароблять на нас собі грошики і змиються з ними! Так само змінять громадянство швиденько! А наші скажуть, ну що ж не вийшло, ми ж уряд камікадзе! А нам українцям буде повний ...........!
Хлоп-чик до я Показати IP 17 Грудня 2014 09:13
Дуже сумно, що більшість не бачить того, що побачив і почув ти з промови цього горе-реформатора. "Успішний" президент-реформатор Саакашвілі щось біга по всьому світові, а не живе в процвітаючій Грузії. Щось йому пам'ятників не встановлюють грузини і чомусь зовсім не поважають, як і всіх його "реформаторів". Одне можу сказати - Україні повний п..ц з такою владою
Анонім Показати IP 16 Грудня 2014 18:30
Кратко по экономической ситуации в Украине. на фоне событий с рублём не стоит забывать о нашей валюте — гривне. Официальный курс гривны держит свои котировки на уровне 16 гривен, но официальный курс далёк от реальности. Вкратце для незнающих: - Вы не найдете ни одного банка, который продаст вам доллары на уровне официального курса. - Действительный курс сегодняшнего дня кидается из стороны в сторону в пределе от 19.5 до 21.5 на протяжении всего дня. Именно такой курс можно считать реальным. - Товар из-за границы покупается по расчету, исходя из неофициального курса. А это значит, что дорожания цен не избежать. Вся эта ситуация сводит только к одному. 1. Существующее правительство обкладывает наших граждан различными налогами, которые попросту создают ужасающие условия для существования для низшего класса и малоутешительные для среднего. 2. Не предпринимается никаких попыток вернуть в страну обиход денег, путём помощи бизнесу, работы с социальными институтами. 3. Куда уходят деньги мы по прежнему не знаем, а ситуация вокруг экономического здоровья Украины находится в очень неоднозначном положении. Вплоть до того, что наше правительство уже задумывает оформлять бюджет на следующий год по курсу 22(!) гривны за доллар. В отместку нам предлагают "Идти воевать", как например, сегодня высказалась известная неофициальная редакция "Ху@вый Киев". Отмечу, что стремления правильные. Но сомневаюсь, что это каким-то образом поможет процветанию страны и уж точно сомневаюсь в том, что нынешняя власть каким либо образом пытается улучшить нынешнее положение. Хотя бы по тем причинам, что по курсу мы находимся на второй позиции снизу после России, а наше государство по этому поводу очень неплохо... отмалчивается, в стиле той же России.
українець Показати IP 16 Грудня 2014 18:34
Я взагалі не розумію навіщо держава повинна платити людям пенсії?
я до українець Показати IP 16 Грудня 2014 18:54
"Українцю", а скільки вам до пенсії, чи думаєте, що не доживете? Навіщо тоді з мене відраховували та нараховували та сплачували до бюджету соцільні внески та немаленькі, тобі на безкоштовне навчання в школі, садочку , твоїм дідусям та бабусям, батькам на виплату пенсій? А нам вже не треба? Подумай добре та я сподіваюсь , що доживеш до пенсії та будеш отримувати в розмірі прожиткового мінімуму!
гуцул до я Показати IP 16 Грудня 2014 19:16
Та в нього ще молоко на вустах не обсохло, а воно тут про високи матерії!!!
українець до гуцул Показати IP 16 Грудня 2014 20:39
у мене на вустах не молоко, а піна від пива! Мені вже 22 роки, не треба ображати!
Анонім до українець Показати IP 16 Грудня 2014 23:01
коментар було видалено
лучанка до українець Показати IP 17 Грудня 2014 10:23
Ти видно нелюд,а як жити людям,які не мають здоровя і не можуть працювати. Що діти повинні утримувати старих і немічних батьків, які все життя важко працювали і платили податки для кого для тебе?Щоб корупціонер, приватний підприємець,олігарх, використовував рабську нашу працю, за яку платиш копійки нам і не платиш податки державі, бо твій бізнес в тіні і не влаштовуєш рабів на роботу. Дасть Бог ти до пенсії не доживеш
222 Показати IP 16 Грудня 2014 18:37
дуже добра пенсійна реформа - робив чи ні,а пенсію призначать однакову всім. І чого ото я напрягаюсь - рано встаю, на роботу йду, інститут ще колись вимотав і нерви і гроші... Ото дурка! А сусід -або на дивані, або в барі на пиві, коли не коли охоронцем влаштується на місяць-два - пенсію однакову заробим. Ура! Слава Майдану, якщо в самих розуму нема - заграниця нам поможе.
до українця Показати IP 16 Грудня 2014 18:37
після того, як в тебе пенсійний вік і ти вже не можеш працювати, тебе звільнили іди і копай собі яму
Анонім до до українця Показати IP 17 Грудня 2014 10:25
А,щоб ти сам в цю яму впав ідіот
Анонім до Анонім Показати IP 17 Грудня 2014 12:37
а чого ти за нього мазу танеш, може в долі
Дід Панас Показати IP 16 Грудня 2014 18:37
Саакашвілі розшукують у Грузії. А у нас українця на керівних посадах треба ще пошукати... Дурдом. Зверху жиди, грузини і армяни. Дожились.
вонижедіти до Дід Панас Показати IP 16 Грудня 2014 18:51
Діду Пилипе, ми не дожилися, ми власноруч вибороли своє щастя на Майдані! Слава Україні!
віра до вонижедіти Показати IP 16 Грудня 2014 19:12
Так, так ви вибороли, але ви щасливі??? А живуть припиваючи, за рахунок цього, інші!!! То для кого і чого виборювали???
222 Показати IP 16 Грудня 2014 19:02
Цікаво, а за чиї грошики зазначений реформатор приїхав до Луцька, невже чесно у 22 роки можна заробити стільки коштів ?
Семен Показати IP 16 Грудня 2014 19:02
Какойто он сказочник-злодей.
гуцул Показати IP 16 Грудня 2014 19:14
У своїй країні ці "реформатори" під слідством, у розшуку за свої "реформи", а приїхали в Україну нас вчити???!!! А наші роти роззявили і хавають...
доцент Показати IP 16 Грудня 2014 19:42
Мабуть це хлопчисько попоїсти дуже любить. Пику та пузяку має знатні!
КИШЕНЬКОВИЙ ПАТИРІОТ Показати IP 16 Грудня 2014 19:51
Я НІЧОГО НЕ МОЖУ ЗРОЗУМІТИ ! В УКРАЇНІ НЕМАЄ МОЛОДИХ ЧЕСНИХ, МУДРИХ І ГРАМОТНИХ УКРАЇНЦІВ В МІНІСТЕРСТВА, А ТАКОЖ НА КЕРІВНІ ПОСАДИ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВОЮ !!! ЩОСЬ ТУТ ЗНОВУ ЗАДУМАНО ....
лихо до КИШЕНЬКОВИЙ ПАТИРІОТ Показати IP 16 Грудня 2014 21:08
Да мозги пудрят людям своими реформами, а сами сидят и не знают, что делать и оббирают тех, кого еще можно!!!
свої Показати IP 16 Грудня 2014 20:07
Цікаво, а коли в Європі пенсії скасують
мням мням Показати IP 16 Грудня 2014 20:54
коментар було видалено
Так Показати IP 16 Грудня 2014 21:19
Надо срочно покупать автомат и патроны. Этих так просто не сковырнуть.
Ярослава Показати IP 16 Грудня 2014 21:31
Чудовий матеріал. Дякую ВН. Те, що казав цей хлопець свідчення того, що лише молодь зможе змінити цю країну. Але її старпери до влади не допускають. бо знають, що молоді зроблять все швидше та краще, а не мариноватимуться у власному соці.
знаючий Показати IP 16 Грудня 2014 22:20
Грузія стала однією з найбільш процвітаючих країн? Якщо наші майдануті будуть ставити в приклад Грузію - нам точно ТОРБА.
Бармалєй Показати IP 16 Грудня 2014 22:42
Треба з студентів і почати. Набридли ці вступи по пільгах. Набридли стипендії по пільгах. Єдиним критерієм має бути успішність. ЧЯкщо тивяишся на бюджеті, то просто не платиш за навчання, а коли успішно вчишся на контракті, то платиш, але можеш отримувати стипендію, якщо набираєш кількість необхідних балів за семестр
Кишеньковий патріот Показати IP 16 Грудня 2014 22:55
Президент вынес на рассмотрение парламента проэкт конституции, состоявшей всего из 2 пунктов: 1.Не врать 2.Не воровать Депутаты приступили к рассмотрению поправок.
Дончанин Показати IP 16 Грудня 2014 23:17
"Іло Глонті розповів, завдяки чому Грузія стала однією з найбільш процвітаючих країн і що довелося зробити задля цього." Однако по последним данным, Грузия занимает последнее место в регионе по показателю ВВП на душу населения, рассчитанному по паритету покупательной способности. Если Армения обгоняет Грузию менее чем на 10%, то разница с Азербайджаном и Турцией уже в разы. Эксперты неутешительные данные статистики назвали тревожными. Иными словами, жители Азербайжана и Турции либо Армении в сыре катаются.
Віктор Грисюк Показати IP 16 Грудня 2014 23:48
Зустріч необхідні але читаючи коментарі складається враження, що читачі волинських новин уміють критикувати людину за зовнішність, національність, вік і т.д. От цікаво, а дискутувати про конкретику на основі фактів слабо? Чи легше обгидити гостя заочно? А щодо Грузії, то цікаво почути критику від тих, хто там був колись і тепер. Щоб бачити різницю. А якщо не був в країні, то як судити як там?... Шановні коментатори: по-перше Іло приїхав на моє запрошення і я оплатив йому приїзд та проживання, жодної копійки державних коштів не витрачено. По-друге він вже в 21 рік став радником президента та прем'єр-міністра Грузії. Не через зв'язки, гроші, тощо. а завдяки своєму розуму!!! На зустрічі з кращими студентами Грузії почули його питання та відповіді і запросили працювати. Додайте, що він спілкується вільно на французькій, англійській та російській мовах, вчився в Англії та Швеції. Але звісно читаючи ваші коментарі то у нього ще "молоко не висохло на губах". Краще звісно уже досвідчені професіонали, що на службі по 20 років працюють. По-третє ці люди приїхали бороти у нас корупцію, а не гроші красти. Красти гроші у нас є кому, ми вже 23 роки показали, що професіоналів в розкраданні у нас багато. Вони дякують нам українцям, що ми їх підтримали в 2008 році, тепер віддячують тут. Вони не кажуть, що вони кращі чи розумніші за нас, вони також вчились в Польщі, Естонії, Литві і т.д. Переймали досвід, тепер поділяться з нами. То що тут поганого, чи все-таки краще самим пройти весь шлях, повторюючи і їх помилки? По-четверте, щодо Саакашвілі, то йому дійсно закритий в'їзд до Грузії та Росії. А в США та ЄС він їздить вільно, то ви думаєте туди б пускали злочинця? Грузія сьогодні це країна яка майже подолала корупцію. А рейтинг Саакашвілі сьогодні знову росте і в 2016 році його команда знову буде там при владі. По-п'яте судити про зовнішність це настільки низько, що мені соромно за вас земляки...
ВОНО до Віктор Грисюк Показати IP 17 Грудня 2014 05:29
у нас таких *талановитих* як він хоч греблю гати, але ненькою Юкрейн рулять (уже у відкриту) іноземці. Тому і привезли недоросля з комплексом Наполеона шоб потім на нього списати те що старші дядькі вкрадуть.
Анонім до Віктор Грисюк Показати IP 17 Грудня 2014 05:48
То ж то всi грузиняки цiлими аулами в Росiю пруться.Вiд гарного життя напевне.
я до Віктор Грисюк Показати IP 17 Грудня 2014 10:08
На мою думку, знання іноземних мов не є показник економічної грамотності та порядності! Цікаво чий син даний представник колишньої грузинської влади! А ще пане Віктор Грисюк, чому Ваш protégé порушує нашу Українську Конституцію (яка на благо у нас ще є) та закликає до такої валюти як долар та знищити нашу гривню? Поясніть нам! І ще поясніть, як можна без плану робити реформи , керуючись лише інтуіцією? Як на мене економіста, то це цілковита нісенітниця!
5на10 Показати IP 17 Грудня 2014 03:29
«Не дай Вам Боже жити в часи перемін», — в цій істині на власному досвіді довелось пересвідчитись не одному поколінню, які силою обставин були втягнуті у вир тих чи інших суспільно-політичних пертурбацій.
Вано Показати IP 17 Грудня 2014 05:35
на Дубняка схожий ( коли останнього привели, за ручку, на посаду заступника директора Луцьктепло) ДІСТАЛИ вже* талановиті* та недалекі *спасителі*. Але так буде доти доки ми будем терпіти всяких негідників у владних кабінетах та вірити в красиві гасла і обіцянки
123 Показати IP 17 Грудня 2014 05:45
Министром здравоохранения Украины надо было пригласить не грузина без медицинского образования, а чукотского шамана Анкауге из села Нутепельмен. Выгоды этого: 1. экономия на диагностической аппаратуре - бубен стоит недорого. 2. Сушеные мухоморы помогут всем сомневающимся увидеть Российские войска под стенами Киева. 3. Для решения всех сложных вопросов всегда можно вызвать дух Бандеры.
Анонім Показати IP 17 Грудня 2014 07:02
В Грузії ці реформатори вже в розшуку. Через півроку ще й в Україні теж буде.
Аноніму Показати IP 17 Грудня 2014 12:39
На Волині готуються до розшуку Анонімів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus