USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Нововолинську чоловік отруївся знайденим у лісі грибом

6 Квітня 2015 12:38
Попри те, що сезон грибів ще не розпочався, на Волині цьогоріч уже зафіксували випадок отруєння грибами.

Так, нещодавно житель Нововолинська знайшов у лісі гриба, який видався йому придатним до вживання. З’ївши гриба, чоловік відчув, що йому стало зле. Чоловікові надали медичну допомогу.

Про це повідомили у прес-службі Держсанепідслужби у Волинській області.

На щастя, чоловіка вдалося врятувати. Однак, згідно з даними епідеміологічної статистики, минулого року в області від отруєння грибами померла людина.

Так, за 2014 рік Волинській області зареєстровано шість випадків отруєння грибами з шістьма постраждалими і одним померлим.

Тому Головне управління Держсанепідслужби у Волинській області вкотре нагадує про користь і шкоду від грибів.

Варто пам’ятати, що зібрані гриби потрібно протягом першої години обробити, не допускаючи їх псування. Необхідно правильно приготувати гриби до споживання. Важливе не тривале варіння, а варіння декілька разів, щонайменше тричі, через кожні 15 хвилин. Кожного разу треба зливати відвар і лише після того продовжувати готувати страву. Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання.

Необхідно суворо дотримуватись правил переробки грибів, особливо умовно їстівних. Останні дослідження довели, що вміст отрути в грибах непостійний, кількість отрути може змінюватись, залежно від погоди, клімату і умов зростання. Трапляються випадки отруєнь їстівними грибами, коли використання їх в їжу триває декілька днів поспіль. Не варто давати страви з грибів дітям до трьох років.

Нерідко отруюються грибами, коли збирають молоді гриби, що не зовсім розкрилися. Ззовні молоді бліді поганки можуть нагадувати сироїжки. Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які виросли поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах.

Перші ознаки отруєння (нудота, блювання, біль в животі, пронос, кволість, втрата свідомості) з`являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду грибів, віку і стану здоров`я постраждалого, кількості спожитих грибів. При появі симптомів отруєння грибами не можна зволікати. Одразу ж викликайте «швидку медичну допомогу» і одночасно, не очікуючи прибуття медиків, промийте шлунок постраждалому. Для того дайте йому випити 1-2 л підсоленої води або міцний чай. Забороняється вживати будь-які ліки та їжу, особливо алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів у кров і може звести нанівець подальші зусилля лікарів. Недоїдені гриби не викидайте – їх аналіз допоможе швидше визначити вид отрути і прискорити лікування.

Пам’ятка для грибників:

1. Збирайте у лісі тільки ті гриби, про які ви знаєте, що вони їстівні.

2. Не збирайте і не їжте гриби, які біля основи ніжки мають потовщення, оточене оболонкою, та не пробуйте їх на смак.

3. Не збирайте та не їжте печериці, які мають пластинки білого кольору. У їстівних печерицях пластинки швидко рожевіють, а пізніше темніють.

4. Ніколи не збирайте і не їжте перезрілі гриби.

5. Не їжте гриби в сирому вигляді.

6. Не збирайте гриби в міських парках, скверах, а також вздовж автомобільних доріг, оскільки вони нагромаджують отруйні речовини.

7. Не купуйте гриби на стихійних ринках.

Будьте особливо уважні і обережні, збираючи і споживаючи гриби!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
11111111111111 Показати IP 6 Квітня 2015 12:41
ТО ж не пора!!!!!!!!!!!Ото має чачку на все життя
Анатоль_ Показати IP 6 Квітня 2015 12:41
а ми з Наталею Семенівною їмо - і нам нічого!
Степан до Анатоль_ Показати IP 6 Квітня 2015 16:01
А хто така Наталія Семенівна ?
? Показати IP 6 Квітня 2015 17:47
a chu prawda, kolu kunytu w posyduny, de warjatsja grubu, sury ochuscheny cubyluny i jakscho wona pochochornije, to grubu otryjni, abo tam znahodutsja otryjnuj grub ?
Patrik до ? Показати IP 6 Квітня 2015 19:08
Не завжди... Частiше чорнiэ людина, яка iсть такi гриби.
Анатоль_ до Patrik Показати IP 6 Квітня 2015 20:12
До грибків головне що? Добра самогонка або хороша казєнка! З горілкою з"їмо хоч які гриби і нічого нам не стане!
добряк Показати IP 6 Квітня 2015 21:14
голодне чі дурне ,в цю пору збирати і їсти гриби?то треба якусь клепку в голові мати,краще б ти гім-а наївся не так нашкодило б
Анатоль_ до добряк Показати IP 6 Квітня 2015 22:07
То ж і я кажу-тільки під самогон можна весняні їсти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus