USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Гуманітарна індійська вакцина спричиняє ускладнення у дітей

11 Жовтня 2017 19:00
Восени 2016 року в медзакладах Луцька з’явилися індійські вакцини проти правцю, дифтерії, кашлюку й туберкульозу.

Щойно медики почали робити перші щеплення, в інтернеті з’явилися гнівні повідомлення батьків. Мовляв, після ін’єкцій маленьким лучанам болять ніжки, піднімається температура. Зокрема, після щеплення індійською вакциною шестимісячне немовля дві доби потерпало через побічні ефекти: від жарознижувальних препаратів у дитини почалася діарея. За словами мами малюка, вони були змушені звернутися в обласну інфекційну лікарню. Налякана жінка радила іншим батькам добре подумати, перш ніж погодитися на щеплення індійською вакциною.

Справді, згідно з українським законодавством, батьки мають право вирішувати, йти на вакцинацію чи відмовлятися. Є навіть форма письмової відмови. Однак медики переконують: дітям потрібно робити щеплення. Головний лікар комунального закладу «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксана Лєщинська пояснює:

– Вакцинація покликана запобігти смерті пацієнта, патології, що призводить до інвалідності внаслідок перенесеної хвороби, і полегшити перебіг недуги. Доведено, що щеплена дитина може навіть лікуватися вдома, тобто не потребує госпіталізації в інфекційну лікарню. Щодо індійської вакцини АКДП, яка захищає від дифтерії, правцю та кашлюку, то вона сертифікована й цілком безпечна. Однак зрозумійте: на щеплення кожен організм реагує по-різному. Гірше, коли реакція відсутня. Лікарі попереджають, що в маленьких пацієнтів можуть боліти ніжки, у них підніматиметься температура. Радять, що робити в таких випадках. Але до нас звертаються багато батьків із заявами про відмову від щеплення. Однак жоден заявник не може пояснити причини відмови. Та коли не вакцинована дитина хворіє, батьки везуть її у поліклініку. Тоді лікарі стають заручниками ситуації.

Лучанка Мирослава – мама півторарічного хлопчика – розповідає, що після щеплення індійською вакциною син два дні скаржився на біль у ніжці, плакав, температурив. Педіатр порадив пити «Нурофен». Через два дні все минулося, однак мама більше не хоче робити малюку щеплення цією вакциною. Каже, чекатимуть на бельгійську. Бо прочитала в інтернеті, що індійську та корейську вакцини не пускають у Європу та США. Очевидно, на це є причини. Тому недаремно ці виробники шукають ринок збуту в інших країнах.

Лікарі, які побажали не оприлюднювати їхні прізвища, розповіли, що вакцину було надано для України в рамках гуманітарної допомоги. І причина такого кроку криється зовсім не в любові до наших дітей. Річ у тім, що термін придатності ампул був обмежений, а за утилізацію вакцини виробнику довелося б заплатити кругленьку суму.

Із проханням розібратися в цій ситуації батьки неодноразово зверталися до народного депутата від УКРОПу Ірини Констанкевич. Нардеп звернулася з відповідним запитом до Генеральної прокуратури та Міністерства охорони здоров’я, повідомляє прес-служба волинського УКРОПу.

Ірина Констанкевич наголосила, що, за інформацією лікарів, кількість ускладнень у щеплених індійською вакциною дітей щонайменше в 17 разів вища за допустиму норму, а в 19% виникають місцеві реакції.

«Як мені стало відомо, у жовтні 2016 року в Україну почали завозити індійську вакцину АКДП, яка захищає від дифтерії, правцю та кашлюку. Ця вакцина мала б розв’язати проблеми батьків, адже довгий час її взагалі не було. Однак після щеплення діти масово скаржаться на оніміння кінцівок. Наявність подібних реакцій підтверджують і оприлюднені офіційні дані. Вакцинації підлягають діти від 2 місяців до 5 років 29 днів. Малюки мають отримати чотири щеплення. Цього року дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ знову закупив вакцину в індійського виробника «Серум Інститут Індії ПВТ ЛТД» та надав Україні у рамках гуманітарної допомоги», – підкреслює Ірина Констанкевич.

Нардеп зауважує, що через ускладнення після АКДП чимало батьків узагалі відмовляються від вакцинації, що може спровокувати спалах захворювань серед дітей до п’яти років. У зв’язку з цим Ірина Констанкевич звернулася до Генерального прокурора Юрія Луценка та в. о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, аби вони здійснили повну об’єктивну перевірку організації процедур закупівель вакцини, витрачання коштів з державного бюджету на забезпечення системи охорони здоров’я цими профілактичними засобами та попросила притягнути до відповідальності посадових осіб, халатність яких спричинила ситуацію, в якій опинилися громадяни України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
скептик Показати IP 11 Жовтня 2017 19:24
вакцини - специфічні препарати, які потребують суворого дотримання умов виробництва, зберігання і транспортування, тому немає гарантій, що навіть вакцини найкращих виробників не дадуть побічних ефектів. перевіркою якості вакцин (як і багато чого іншого) в УРКАїні ніхто не займається. за наслідки ніхто не відповідає. держава ставиться до своїх громадян як до непотрібу
Я Показати IP 11 Жовтня 2017 20:44
Перед вакцинацією дітей потрібно випробовувати дію вакцини на міністрові з охорони здоров'я, президентові, прем'єрові, начальниках облздороввідділів!
123 до Я Показати IP 12 Жовтня 2017 08:09
І не тільки вакцину...
Ірина Показати IP 12 Жовтня 2017 00:56
Справа не у закупівлі, а в самих препаратах. Так , китайські вчені кілька років тому зробили сенсаційне відкриття, що жовтій расі не підходять ліки білої раси. Ну і відповідно, навпаки. Про особливості та відмінності різних рас населення земної кулі писав у Жовтому Трактаті імператора відомий вчений Абу Алі Ібн-Сіна (Авіценна). Читайте першоджерела!
+ до Ірина Показати IP 12 Жовтня 2017 01:24
Продовжу. Прочитайте більш розширене дослідження сучасності http://ruslekar.info/Odni-i-te-zhe-lekarstva-deystvuyut-na-predstaviteley-razlichnih-ras-po-raznomu-4739.html
скептик до + Показати IP 12 Жовтня 2017 11:12
ага, а на кацапів крім настойки боярішніка, взагалі нічого не діє
Ну а я Показати IP 12 Жовтня 2017 06:20
хочу нагадати подію чи не понад 10 річної давнини, коли то хУМАНІТАРНА Світова ООЗ теж закупила в Індійців вакцину для молодих 14-28 річних українців і перші іньєкції вбили кількох молодих українців. Тоді ЮВТ заборонила вживати цю сировину а Ющенко звинуватив СООЗ. У відповідь Світові злочинці почали шантажувати Україну. Я переконаний, що цей "подарок" є продовженням процесу знищення українського народу.
скептик до Ну а я Показати IP 12 Жовтня 2017 09:28
раджу почитати для загального розвитку: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z1166-11
Мама Показати IP 12 Жовтня 2017 17:48
То всім масово впарювали гуманітарну вакцину від поліомієліту. А тепер індійська вакцина. Все що непотріб - все в Україну!
Справедливість Показати IP 3 Липня 2018 19:35
Цих пі**расів які закуплюють погані вакцини в державу і збагачуються на здоров‘ї дітей, треба розстріляти! В нас як завжди поки народ сам за себе не буде думати, держава нічим не поможе! Всіх чиновників потрібно в ато, замість невинних хлопців, і щоб іх завалили там нахрін.... або щоб народ зібрався і розніс всю ВР

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus