USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

І за крадіжку, і за вбивство – п’ять років тюрми. Як судять українців в умовах воєнного стану

11 Червня 2023 17:48
Обікрав мачуху і тепер ризикує провести за ґратами від п’яти до восьми років. У Луцькому міськрайонному суді розглядають справу щодо крадіжки в умовах воєнного стану. Кількість випадків, коли українці отримують надвеликі терміни за такі злочини, зростає.

До слова, у Луцьку суд першої інстанції торік присудив чоловіку п’ять років тюрми, бо той вкрав чотири шоколадки. Як карають українців за крадіжки в умовах воєнного стану? Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Із впровадженням в Україні воєнного стану законодавець посилив покарання за мародерство, грабіж і крадіжки. Наприклад, крадіжка в умовах воєнного стану нині кваліфікується як тяжкий злочин. Передбачене покарання – від п’яти до восьми років позбавлення волі.

Такий термін загрожує уродженцю Луцька. Чоловік пограбував свою мачуху – взяв телефон і техніку. Свою вину визнає й кається.

На черговому засіданні прокурор просить суд продовжити обвинуваченому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Чоловік же просить відпустити його.

«Я хотів би вийти і стати на облік, щоби вступити в Збройні сили України», – каже обвинувачений Олександр Зіперт.

Суддя запитує: що заважало йому піти до війська, коли був на волі.

«Не знаю, ваша честь», – відповідає обвинувачений.

Суддя вирішує залишити його під вартою і призначає справу до судового розгляду.

«Клопотання прокурора необхідно задовольнити та продовжити Зіперту запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів із можливістю внесення застави», – оголошує суддя Луцького міськрайонного суду Анатолій Марчук.

Чоловік, якого обвинувачують у пограбуванні мачухи, був неодноразово судимий. Ніде не працює. Останній вирок отримав у квітні 2021 року. Тоді за крадіжку йому призначили реальний термін – один рік і шість місяців за ґратами. З тюрми він вийшов 9 грудня 2022 року. І в той же місяць вчинив нову крадіжку.

Тепер Олександру Зіперту загрожує більший термін. Крадіжка в умовах воєнного стану вважається тяжким злочином. Йому загрожує реальний строк – від п’яти до восьми років тюрми. Звісно, у випадку наявності пом’якшувальних обставин термін може бути менший. Рішення – за судом.

У реєстрі журналісти натрапили на цікавий вирок Луцького міськрайонного суду. 11 липня 2022 року уродженцю села Відути, що на Турійщині, суд дав п’ять років тюрми за чотири вкрадені шоколадки. Їх загальна вартість – майже 300 гривень.

«Допитаний у судовому засіданні обвинувачений свою вину у пред’явленому йому обвинуваченні визнав повністю та показав, що він дійсно за вказаних обставин, місця та часу вчинив це кримінальне правопорушення. Шкода відшкодована. У вчиненому щиро розкаявся та просив суворо його не карати», – вказано в реєстрі.

Оскільки чоловік вкрав шоколадки в умовах воєнного стану і раніше був неодноразово судимий, то суд дав йому п’ять років тюрми. В апеляції це рішення Луцького міськрайонного суду скасували і призначили чоловіку арешт на пів року.
Щодо судової практики, то не так давно Верховний суд розглядав провадження про крадіжку в умовах воєнного стану. Уродженець міста Чернівці 21 березня 2022 року вкрав 42 250 гривень, а через два місяці поцупив телефон, вартістю майже вісім тисяч гривень. Він був раніше судимий. Сам чоловік вину визнав і розкаявся, також відшкодував матеріальну шкоду власнику телефона. Першотравневий районний суд міста Чернівці присудив чоловіку п’ять років позбавлення волі. Місцева апеляція залишила вирок без зміни. Засуджений і захисник подалися до Верховного суду.

«Верховний суд, розглянувши касаційні скарги засудженого та його захисника, вказав: суд першої інстанції дійшов правильного висновку, що виправлення та перевиховання обвинуваченого неможливе без ізоляції його від суспільства», – зазначено в реєстрі.

Чоловік за крадіжку в умовах воєнного стану проведе п’ять років за ґратами. Вирок остаточний і оскарженню не підлягає.

Досить хвацько карають тих, хто краде невеликі суми грошей, телефони, шоколадки чи пляшку алкоголю. Значно складніше притягнути до відповідальності інших.

Наприклад, 24 травня цього року суд оголосив вирок фігурантам справи про вбивство в Переяславі-Хмельницькому 5-річного Кирила. Хлопчика у 2019 році з вогнепальної зброї поранили нетверезі патрульні. Дитина померла в лікарні. Експоліцейському Івану Приходьку дали чотири роки позбавлення волі за неумисне вбивство, плюс мільйон гривень моральної шкоди. Три з половиною роки він уже відсидів у СІЗО.

А от львів’янин нещодавно отримав вісім років тюрми за вбивство цивільної дружини. Під час розпивання алкоголю він побив співмешканку до смерті. Його визнали винним в умисному вбивстві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Народ України Показати IP 11 Червня 2023 19:04
Не ту країну Гондурасом назвали ! За руки на гарячому пов'язали хабарників із митниці, облдержадміністрації, благодійних фондів, будівельної інспекції, стражів кордону, полішку з порепаними п'ятами, яка брала взятки з маршрутників, кукурузники з цигарками на полях волинських падали, хабарників з облспоживспілки, суддів разом з адвокатами, митників з повними багажниками баксів, носіїв знань з універу, директрису з перлини Волині і т. д. і т. п. ! І шо ? А нічогісінько ! А за три вкрадених шоколадки - п'ять років ! Та якшо продиференціювати важкість злочину і розміри нанесених збитків державі від отих вищеперерахованих моральних ви&лядків, злодюг, шахраїв, хабарників і ту компроментацію держави в очах європейської спільноти - то їм не то, шо електричний стілець світить, а їх мало навіть прив'язати, як в Китаї, спиною до жерла пушки і - "Вогонь !". То ж другий ворожий фронт проти України, але вже у тилу ! А справедливий гуманний волинський суд розродився вердиктом - безгрішні ! І нема вже навіть надії, що на порозумнішає виборець, який дасться себе, як не купити, то обдурити - одна надія на воїнів-переможців з фронту ! Спасайте,хлопці, Україну і від українських гнид !
Лучанин Показати IP 11 Червня 2023 20:29
Розумник, не путай країну з державою!
До Лучанин Показати IP 11 Червня 2023 22:18
Путають корову - ключове слово ПУТО ! Учися, мій хлоню ! Видно, шо один з названих !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus