USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Ягідництво буде бізнесом № 1 на Поліссі? ФОТО

3 Серпня 2009 15:58
Очільник Ковельського хлібокомбінату Іван Смітюх презентував ягідникам і садівникам із усіх куточків Волині плантації полуниці та малини. Апофеозом екскурсії стали відвідини цеху із морозильними установками для «шокової» заморозки ягід. Про це йшлося під час семінару для садівників і ягідників області, - інформує репортер «Волинських новин».
 
Проте під час екскурсії на плантації журналісти та ягідники не побачили ані малини, ані полуниці. Урожай останніх уже зібрали із полів, а ось невеличкі кущики малини, котру доставили аж із італійської Верони ще не почали плодоносити.
 
Але пан Смітюх усе ж пояснював присутнім принципи промислового вирощування полуниці. Так, полуниці добре садити ранньої весни свіжими саджанцями, а ось бур’яни варто знищувати вручну, аби не пошкодити крапельне зрошення, що живить ягоди. Іван Смітюх зауважив, що плантації полуниці варто робити поблизу міст, аби на період збирання ягід були робітники.
 
Він зазначає, що ягідництво в поліській зоні має стати бізнесом № 1, а в майбутньому прагне створити плантації малини і суниці до 50 гектарів. Наразі з однієї плантації полуниць зібрано 16 тонн урожаю. На «свіжому ринку» ціна на цю смакоту стартувала від 9 гривень за кілограм, а ось заморожені ягоди постачають за кордон – до Франції та Нідерландів.
 
Пан Смітюх переконував волинських ягідників у тому, що вирощування полуниці - це вигідно. Мовляв, в плантацію ви вкладаєте 11 тисяч «зелених», рік за нею доглядаєте, а уже за два роки повертає 100 % вкладу, до того ж заробляєте.
 
Щодо малини, то такого сорту, що росте на плантаціях соціаліста, немає більш ніде як і в Україні, так і в Польщі. Також присутні побачили цех для «шокової» заморозки ягід та овочів, де продукти проходять повний цикл заморозки за 17-20 хвилин. «Шокова терапія» холодом для фруктів та ягід цінна тим, що після розмороження продукт зберігає форму і не тече. Ягідникам і садівникам ще показали місце для зберігання овочів, де цей процес здійснюється без кисню.
 
Таку екскурсію полями пана Смітюха чиновники із головного управління агропромислового розвитку Волинської ОДА виправдовують тезою «через приклад переконати інших». Переконувати збираються у тому, що ягідництво вигідне для Волині.
 
Довідково:
 
У Волинській області 49 підприємств займаються ягідництвом і садівництвом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus