USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

IBM представила восьмиядерний процесор

29 Серпня 2009 18:00
IBM розповіла деякі подробиці про свій новий восьмиядерний процесор Power7, призначений для серверів і суперкомп’ютерів. Представив нову модель лінійки Power головний інженер з розробки нового процесора Рон Калла (Ron Kalla) на 21 конференції Hot Chips. Про це повідомляють «Волинські Новини».
Частота нового чіпа не розкривається, але вона буде менше 4,7 гігагерца, на яких працювала попередня модель Power6. З дев’яностих років, коли виробники чіпів постійно підвищували частоту, ситуація сильно змінилася, – пише The Wall Street Journal.
Висока частота роботи процесора призводить до більшого споживання енергії і нагріву. Сьогодні актуальніше збільшення числа обчислювальних ядер, і з новою моделлю IBM приєдналася до цієї тенденції.
Кожне з восьми ядер процесора Power 7 може виконувати чотири потоки обчислень одночасно. Споживання енергії нового чіпа, виготовленого за 45-нанометровой технологією, таке ж, як в Power6, повідомляє CNET News. Але продуктивність вище в два-три рази.
Інша ключова особливість – розміщення 32 мегабайт кеш-пам’яті L3 безпосередньо на кристалі. IBM вперше використовувала в процесорі пам’ять типа eDRAM (embedded dynamic RAM). Раніше використовувалася пам’ять SRAM (static RAM), яка знаходилася на окремій платі розширення. Стара пам\'ять швидша, але за рахунок скорочення відстані до обчислювальних ядер компанії удалося добитися від eDRAM більшої продуктивності.
Кожне ядро адресує 64 кілобайти кеш-пам’яті L1 (по 32 кілобайти інструкцій і даних) і 256 кілобайт L2. У процесор вбудовано два двоканальні контроллери зовнішньої пам\'яті DDR3. Вони забезпечують постійну пропускну спроможність 100 гігабайт в секунду.
Нові процесори працюватимуть в лінійці бізнес-серверів IBM на операційній системі Linux і AIX, версії Linux від IBM. Також підтримується IBM i – спадкоємець OS/400.
Сервери IBM на процесорах Power користуються великим успіхом, пише Сnet News. У 2005 році долі IBM, HP і Sun на ринку бізнес-серверів були приблизно рівні. Сьогодні доля IBM становить 37% – на 10% більше конкурентів.
Нові чіпи застосовуватимуться в лінійці серверів IBM Power Systems, в які встановлюється до 32 процесорів. Також випускатимуться варіанти з двома, чотирма і, можливо, шістьма ядрами, і з одним контролером зовнішньої пам\'яті. Ці варіанти використовуватимуться в серверах з двома або чотирма процесорами.
Як інформує сайт ТСН, у майбутньому компанія випустить мультипроцесорний модуль (MCM) з чотирма процесорами Power7 на одній платі.
Power7 підтримує різні режими енергозбереження. Частота кожного ядра може встановлюватися незалежно від інших. Ядра можуть відключатися і підключатися динамічно, також як і обчислювальні потоки. Також є режим Turbo, що дозволяє підняти частоту тактового генератора на 10%.
Нагадаємо, фахівці IBM намагаються подолати фізичні обмеження технології фотолітографії, яка сьогодні використовується для виробництва інтегральних мікросхем. Ідея використовувати для цього молекули ДНК була запропонована фахівцями IBM в лютому 2008 року
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus