USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Єдиний у світі музей Стравінського відкрили на Волині. ФОТО

30 Вересня 2013 09:06
Відкрити після реставрації єдиний у світ музей геніального композитора ХХ сторіччя Ігоря Стравінського в Устилуг приїхав Міністр культури України Леонід Новохатько, голова облдержадмінітрації Борис Клімчук, Генеральний консул Республіки Польща Беата Бживчи, гості з Санкт-Петербургу та родичі митця.

Після тривалої реконструкції знову зустрічає гостей садиба в Устилузі. Ця будівля зведена ще у далекому 1907 році згідно з проектом самого Ігоря Федоровича, і стала домом для трьох поколінь родини. Митець працював тут кожного літа з 1907 по 1914 роки. Саме в цих стінах створена його перша робота – фантазія для оркестру «Феєрверк». Будинок пережив дві війни, за часів СРСР, тут був гуртожиток, згодом – будинок культури. Ще до реконструкції тут була музична школа з концертною залою. В їх приміщеннях також здійснили ремонт.
До слова, музей на території садиби працював ще з 1990 року. Однак довгий час обходився без капітального ремонту, аж поки у 2010 цим питанням почав опікуватись особисто голова обледржадміністрації Борис Клімчук.
Півтора роки та майже 3,9 мільйона гривень знадобилось для того, щоб увіковічнити ім’я геніального митця музеєм-садибою, який, до речі, є єдиним у всьому світі.




Також на Волинь завітала праправнучата митця Анастасія Козаченко. З Санкт-Петербургу побувати на цій святковій події прибув музикант, продюсер, драматург, член Спілки композиторів Росії Костянтин Учитель, а також Генеральний консул Росії у Львові Олег Астахов.

«Ігор Стравінський називав Устилуг райським куточком для творчості. Саме тут композитор написав 17 своїх найкращих творів, в основу яких, як говорять фахівці, ліг волинський фольклор», - заявив під час урочистої промови голова облдержадміністрації Борис Клімчук. Він подякував всім, хто доклав зусиль до великої справи увіковічення композитора.

«Пам’ятаймо про те, що це людина, яка жила в Швейцарії, Франції, США, Італії. Але найперший та єдиний музей у всьому світі – тут, в Устилузі», - наголосив Міністр культури України.

Подякували волинянам за те, що вони пам’ятають та шанують постать знаменитого родича його праправнучата і племінниця Стравінського Анастасія Козаченко: «Дивно, що в Росії до цих пір немає жодного музею присвяченого великому композитору. Наша сім’я низько вклоняється вам за цю грандіозну роботу. Хто знає, можливо, надихнувшись вашим прикладом, російська влада також захоче відкрити музей Стравінського в Санкт-Петербурзі. Так що дякую вам велике!»



Першу екскурсію високопоставленим гостям та журналістам організувала авторка композиції, кандидат історичних наук Олена Огнєва.

Жінка розповіла про різні періоди з життя родини, показала стенди з експонатами, серед яких є автограф Стравінського спеціально для музею, а також земля з його могили у Сан-Мікеле (Італія).












Закінчилось дійство концертом у відреставрованій залі, де звучали твори геніального композитора. Гості з захопленням слухали першу частину балету «Весна священна», «Поцілунок землі» у виконанні Світлани Концедалової, а також піаністів Петра Лаула та Павла Райкеруса – лауреатів багатьох міжнародних конкурсів, які приїхали в Устилуг спеціально для того, щоб дати концерт.


Їх гра настільки вразила публіку, що зал аплодував віртуозам стоячи.

«Напевне, справжнє відкриття музею Ігоря Стравінського відбулося лише щойно», - сказав після виступу Клімчук.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Бувалий Показати IP 30 Вересня 2013 09:49
Перепрошую, балет називається "Весна священна", а не "Земля священна". А так фото гарні. Спасибі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus