USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ігор Палиця - німецьким експертам: мало розказувати, як жити. ВІДЕО

4 Березня 2016 18:52
Дещо критичне бачення щодо співпраці з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) у рамках Програми сприяння зеленій модернізації української економіки висловив голова облради Ігор Палиця.

З його слів, мало самих лише вказівок, як працювати, жити та проводити вибори, і якщо вже мова про спільну роботу, то слід говорити про відкриття ринків для Європи, інвестиції, економічні та бізнесові форуми.

Ігор Палиця додає: можливо, й даремний у нього скепсис щодо такої співпраці з німецьким товариством, але він набутий в результаті отриманого досвіду на посаді губернатора Одеси. Тоді, з його слів, розмови реальними діями не підтвердилися.

«Посол Америки розповідає, що бачить у нас перспективну, сильну аграрну країну. Але ми себе бачимо висококваліфікованою, промисловою, науковою країною, - і аж ніяк не аграрним придатком. Нам розповідають, коли проводити вибори, як себе поводити, і в цей час не підтримують взагалі інвестиційно та економічно. Тільки капають потрошки від МВФ кредитами, які знаходяться у них на балансах, як стабілізаційний фонд...», - наголосив він.

Зауважимо, Волинь, зі слів представників Програми з Німеччини, може стати другим після Дніпропетровська пілотним регіоном у Програмі сприяння зеленій модернізації української економіки. Програма не передбачає прямих інвестицій в регіон, проте, як переконують її ініціатори, забезпечує консалтингом та підтримкою в реалізації проектів в галузі «зеленої» економіки. Програма не надає нових ідей, а підтримує ті, які пропонують в області.

Про це йшлося під час зустрічі голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці з представниками Програми 2 березня.

Як розповіла директор Програми Дагмар Ецер, бенефіціаром проекту є Міністерство економічного розвитку і торгівлі, а фінансування з боку німецького уряду становить 5 мільйонів євро. Програма триває з лютого 2014 року по березень 2017 року з можливістю продовження на 6 місяців.
Заступник директора Програми Тетяна Аніщук зауважила, що завдання Програми на регіональному рівні – лишень створення платформи для діалогу між представниками регіональної влади, суспільством, бізнесом, наукою та експертами. Вона підкреслила, що Програма не передбачає прямих інвестицій в регіон та, зокрема, в «зелену» економіку – йдеться лише про допомогу в розробці плану розвитку.
Ігор Палиця заперечив, мовляв, 2 роки тому він мав розмову з Міністром міжнародних справ Німеччини Франк-Вальтером Штайнмаєром, під час якої теж ішлося про економічну співпрацю та інвестування в регіон, який він тоді очолював. Проте, за цей час Одеська область не отримала жодних прямих інвестицій, а лише консультації та вказівки, як потрібно працювати.

«У той час він запитував, наскільки у нас все небезпечно, який буде розвиток. Я сказав, що у нас все буде добре, але, крім моральної підтримки, нам важливо розуміти, що Європа таки інвестуватиме в Україну і готова привести до нас своїх бізнесменів, інвесторів, яким ми могли б показати наші ринки, допомогти увійти в наші ринки… Утім за два роки, крім вказівок, як нам потрібно працювати, нічого не відбулося: жодного економічного форуму, жодної дії з економічного боку, чи то просто якоїсь економічної чи бізнесової делегації», - обгрунтував свою позицію голова облради.
Він поцікавився у німецьких гостей конструктивною стороною програми та запитав, яку фінансову вигоду така співпраця передбачає для Волинській області.

«Я не чиновник, я - бізнесмен. Я зацікавлений, щоб на цій темі заробляла область і отримувала інвестиції, зокрема, в галузі «зеленої» економіки. Ми готові самі виступати співучасниками цих процесів. Якщо ви можете допомогти гарно написати проекти і представити їх в Європі, - ми тільки за. Але де кінцеве бачення? Пропіаритися, що ми починаємо з європейськими партнерами думати про екологію? Зрештою, я хочу зрозуміти: ви допоможете нам готувати проекти, які отримують гранти, які ви будете разом з нами просувати, знаючи, куди іти з ними? Я хочу це почути!», - запитав Ігор Палиця.

«Можливо, я даремно скептично налаштований, але хочеться вже практики, а не тільки розповідати, як нам жити...», - резюмував він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
він Показати IP 4 Березня 2016 19:43
Хоч один сказав їм те що думав,
Анонім до він Показати IP 4 Березня 2016 23:48
А ще опоблікувати стенрграму переговорів палиця_нуланд в одесі.
економіст Показати IP 4 Березня 2016 19:44
Хто б що не казав але все правильно каже Палиця! Україну підсадили на "голку" обіцянок що Захід, що США і качають права, використовують як буфер у стосунках з рашею, а конкретної допомоги немає, тільки вказівки підняти тарифи, прийняти закони, а вкласти в країну, допомогти економічному росту, щоб зарплата у людей була як у них - цього немає, а їм потужна, розвинута країна і не потрібна, щоб їм конкуренцію не створювала! А економіка - це життя країни! Це не бла-бла депутатське Гузьове і Лапінське, від їхнього бла-бла у людей гаманець не наповниться! От так малята.
Василь Показати IP 4 Березня 2016 20:31
Так якщо бачимо себе "висококваліфікованою, промисловою, науковою країною", то навіщо ж все під корінь зруйнували?! А, зрозумів, "До основанья, а затем". От тільки щоб щось почати з нуля треба до когось спочатку в рабство піти, грошики зайняти, а ще треба вміти і мати можливість щось виробляти щоб їх віддати хоча б.
Соня Показати IP 4 Березня 2016 20:49
Палиця молодець! Все правильно каже!
Анонім Показати IP 4 Березня 2016 22:00
Ага, дайте грошей!
Лучанка Показати IP 4 Березня 2016 22:12
Коли за справу береться прагматик, а не політичний балабол, то він і конкретні умови і запитання ставить!! Давайте, пане Ігорю, беріть керівництво областю в руки і починайте її розвивати, бо з цим діючим губернатором буде їй кирдик!!
Тарас Чурило Показати IP 5 Березня 2016 00:00
Палиця залучає на Волинь інвестиціі
Ірина Таран Показати IP 5 Березня 2016 00:02
Ну що сказати, коли Палиця очолив обласну раду Волинь стала розвиватися
Утя до Ірина Таран Показати IP 5 Березня 2016 00:51
Та ви що... За пару днів вже розвинулась?
Лучанин Показати IP 5 Березня 2016 08:27
А що Палиця сказав не так?Вони будуть консультувати що і як робити.А чому б не привести інвесторів і не збудувати декілька сміттєпереробних заводів в області.Ось вам і збереження екології і виробництво альтернативної енергії.Все в тему.А то Гунчик допоміг рожищанам - дав пораду заслухати екологів по підприємству яке захопило громадську землю для видобутку землі.А чого не зобов"язати податківців заставити фірму платити податки.А якщо грубо порушується земельне законодавство - де Василенко і Соколовська?Заняли позу страуса.То попросіть активістів,які не побоялись зупинити російські фури,то зупиняить і якогось задрипаного підприємця.Тоді постає питання -навіщо гунчики і вище перераховані і багато неперерахованих.Стидоба.
лучанам Показати IP 5 Березня 2016 09:46
палиця це добре, а хто його оточує?????
полішук. Показати IP 5 Березня 2016 11:19
даа! Волинь так розвивається .так розвивається-особливо Полісся.що мабуть скоро злетить!......
Іван Показати IP 5 Березня 2016 14:08
Ви тут всі захоплені дипломатичними па, але що це нам дало? З чого тут радіти?
Експерт Показати IP 6 Березня 2016 09:07
Якщо декілька раз нагнати європейців по несерйозних проектах, то на серйозні вони точно грошей не дадуть.
рецепт Показати IP 6 Березня 2016 21:21
Маємо самі на себе розраховувати... Засукати рукави і включити мізки і працювати !!! І свою Україну-неньку самі і захистити і з руїн підняти !!! Яхти і вілли не повинні олігархи придбавати , а думати про загальнонародні блага і України !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus