USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У волинському селі відремонтували «аварійний» медпункт

2 Вересня 2016 16:39
У рамках проекту «Розвиток територіальних громад» за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у селі Верба відремонтували ФАП. Менше, як за два місяці, відколи почали реалізовувати проект, у ФАПі замінили вікна, поставили вхідні двері, пофарбували та відремонтували підлогу, - йдеться у повідомленні прес-служби Фонду.

Микола Дудар 15 років працює завідувачем ФАПу в селі Верба Володимир – Волинського району. Кожен день Микола Васильовича починається о 9 ранку. У приміщенні ФАПу майже музейні експонати – медичному обладнанню більше 50-ти років. Але найбільше турбували Миколу Васильвича умови праці у ФАПі. Вікна доводилося заклеювати плівкою, стіни латали цементом, у підлозі були дірки. Особливо потребували ремонту старі вхідні двері, які пропускали холод.
Будинок, у якому розміщений ФАП, збудований за чеським проектом в середині 60-х років минулого століття. Планування радше нагадує хату, от тільки доброго господаря в цьому приміщенні бракувало. Коштів з бюджету заледве вистачає на енергоносії і зарплату для працівників ФАПу – завідувача Миколи Дудара та медсестри Тетяни Кравчук. Оваднівський сільський голова Сергій Панасевич в розпачі. Відколи ФАПи передали медичному територіальному об’єднанню, фінансувати його, згідно законодавства, сільська рада немає права. Громада села неодноразово організовувала збори. Темою обговорення ставало найболючіше питання – аварійне приміщення медпункту.
Громада взяла ініціативу в свої руки. Одноголосно прийняли рішення, що найнеобхідніше для мешканців Верби – відремонтувати ФАП. В червні цього року жителі села звернулися на представництво Фонду «Тільки разом» у Володимирі-Волинському. Працівники офісу допомогли оформити документи, заповнити аплікаційну форму. За громадою залишалося скласти кошторис і взяти участь у співфінансуванні. Така практика реалізації проектів діє, відколи в області з’явилися представництва Фонду. У рамках проекту «Розвиток територіальних громад» відбулася реконструкція ФАПу в селі Верба. Керівником представництва Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» в місті Володимирі-Волинському з моменту відкриття є Вікторія Кашуба. Вона зазначила, що співпраця з мешканцями села – перший проект, який громада реалізувало спільно з Фондом.
Менше, як за два місяці, відколи почали реалізовувати проект, у ФАПі замінили вікна, поставили вхідні двері, пофарбували та відремонтували підлогу. Молодша медсестра Тетяна Кравчук з острахом пригадує в яких умовах доводилося працювати раніше. Тепер жінка радіє, що зробити будь-яку медичну маніпуляцію можна буде в теплому приміщенні. І, незважаючи на старий котел, вберегти тепло буде легше, завдяки енергоощадним вікнам та дверям.
У селі Верба мешкає трохи більше 500 мешканців. Здебільшого на ФАП звертаються з проблемами серцево-судинних захворювань, гіпертонічними недугами, поміряти тиск, або, коли виникає потреба надання першої медичної допомоги. Однак для сучасного ФАПу не вистачає обладнання. Микола Дудар зазначає, якби ФАП мав інгалятор, УВЧ (ультрависокочастотну терапію) люди приходили б сюди частіше, не лише у разі проблеми, але й з метою профілактики.
Мета проекту «Розвиток територіальних громад», в рамках якої відбувалася реконструкція медзакладу в Вербі, – дати людям віру в свої можливості, в те, що тільки разом громада зможе реалізувати задумане. Це приклад співпраці іншим громадам сіл і містечок області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
888 Показати IP 2 Вересня 2016 17:16
совок. тильки фарби фирмений) волиняни откройте очи проситете достойного
Надія Савченко Показати IP 3 Вересня 2016 13:12
Щось дуже все бідненько...Ніякої апаратури, крім старого умивальника, не видно... Приїду - розберусь!!!
царук Показати IP 4 Вересня 2016 10:09
прокол буде якщо закриють в звязку з скороченям

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus