USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Ігор Палиця про масштаби коронавірусу, надзвичайний стан, курс долара, світову економіку й клятву Гіппократа. Інтерв’ю

19 Березня 2020 10:56
Народний депутат від Луцька Ігор Палиця переконаний, що нині українці мають максимально згуртуватися й проявити високу самосвідомість, аби дати гідну відсіч коронавірусній небезпеці.

Думками про те, чому нам слід готуватися до найпесимістичнішого сценарію із поширенням коронавірусу, як має діяти влада, чим мусять пожертвувати громадяни, нардеп поділився 18 березня в інтерв’ю для телеканалу «Аверс».

Наскільки Україна була готова до того, що маємо нині?

Держава не готова. Політику в державі не проводили і не проводять щодо коронавірусу. Ми не бачимо до цього часу соціальної реклами на центральних телеканалах про те, як слід поводитися і що робити.

Тому дивно, що це на такому рівні сприймається – як жарт поки що. Ми маємо досвід європейських країн, які до останнього часу сприймали все це як жарт, дивлячись на Китай і думаючи, що це може бути в Китаї, Гонконзі, Сінгапурі, Південній Кореї, але тільки не в нас. Тепер ми бачимо ситуацію в Італії, Франції, Іспанії. У Європі реальна пандемія. Кількість померлих лякає.

Я вважаю, наша країна не готова. Сьогодні держава не ухвалює потрібних рішень на рівні президента й уряду.
Що, на вашу думку, людям не можна робити і що робити дозволено?

Не тиснути руки, не зустрічатися великими компаніями, не обійматися, не сидіти одне біля одного на відстані ближчій, ніж один метр. Якщо хтось має кашель, нежить або відчуває, що підвищується температура, самоізолюйтеся. Є гаряча лінія, є сімейні лікарі, контактуйте. Не звертайтеся у лікарні відразу, тому що вони не зможуть опрацювати. Лікарні зараз на стадії підготовки, аби у випадку епідемії приймати хворих. Тому максимально контролюйте своє здоров’я і слідкуйте за собою самі. Якщо хтось із родичів чи знайомих повернувся з-за кордону, максимально обмежте з ними спілкування. Як мінімум – на два тижні.

Сьогодні ми спілкувалися навіть з прикордонниками. Вони кажуть, що люди, заїжджаючи з-за кордону, свідомо приймають ліки, щоби при перетині кордону збити температуру. Самосвідомість людей сьогодні на найнижчому рівні. Ми тільки самі собі можемо допомогти.

Є інформація, що в Україну має повернутися 35 тисяч людей. За попередніми даними, чотири з половиною тисячі осіб приїхали через митно-пропускні пункти Західної України. Сьогодні в Ковелі ті, хто приїхав з Італії через Польщу, не в обсервації. Що їм робити?

Тільки самоізолюватися. Понад три мільйони наших заробітчан за кордоном, які сьогодні втратять роботу через зупинку економіки. І всі будуть повертатися додому.

Ми не готові до таких рішень держави, які ухвалила, наприклад, держава Ізраїль. А там всі, хто прилітає, навіть свої громадяни, йдуть на 14 днів на карантин, якщо ні – порушують кримінальну справу. В Гонконзі електронні браслети одягають тим, хто самоізольований, хто на обсервації. У нас немає ні бажання, ні інструкцій, ні навіть агітації, яким чином забезпечити самоізолювання і обсервацію. Тільки свідомість людей допоможе в цій ситуації.

Може трапитися критична ситуація, коли села вийдуть проти тих, хто повернувся з-за кордону? Як застерегти людей від паніки?

Це буде дуже негарно і нерозумно, якщо села вийдуть проти. Це наші громадяни України, які працювали за кордоном не тому, що їм так хотілося, а тому, що у нас нема робочих місць і достатнього рівня зарплат.

У селах є лідери громад, керівники ОТГ. Їм треба слідкувати, щоби всі люди, які повертаються з-за кордону, йшли на самоізоляцію на два тижні.

Які стратегічні об’єкти на сьогодні? А які слід закрити?

Треба припинити роботу всього, крім інфраструктурних об’єктів. Мають працювати водоканали, обленерго, заклади медичної допомоги, лікарні, поліція. І всі вони мають бути захищені й забезпечені засобами захисту. Всі, хто контактує з людьми.

Салони, ресторани, всі інші об’єкти, де можуть збиратися люди, треба закривати. Якщо навіть цього немає в указі президента, в розпорядженні президента, в законопроєкті Верховної Ради, треба проявляти свідомість і розуміти, що туди може прийти людина, яка повернулася з-за кордону. А відтак всі потрапляють в зону ризику.

Ми маємо читати статистику європейську, дивитися, що відбувається в Європі, й просто повторювати те саме. Сьогодні в Європі на вулиці вийшла військова техніка, це не просто так. Ми мусимо все розуміти і не допустити такого розвитку ситуації.

Чи впорається громадський транспорт із довезенням працівників?

Громадський транспорт не буде довозити працівників. У Луцьку і по всій області з 19 березня перевезення зупинено. Працівники підприємств стратегічної інфраструктури або комунальних підприємств, як-от лікарні, водоканали, екстрена допомога тощо, будуть надавати свою потребу – кількість працівників, де вони проживають, маршрути. І це буде забезпечено. На рівні Луцької міської влади – за свій рахунок, це будуть окремі угоди з перевізниками за принципом роботи шкільного автобуса.

А от підприємства, які вирішать працювати, заводи, які не хочуть закриватися, мають самі забезпечити довезення своїх працівників. Але при цьому вони мусять розуміти, що на них лежить відповідальність за те, в яких умовах працюватимуть люди, якщо йдеться про великі колективи.

Ситуація з пенсіонерами чи не найкритичніша. Орієнтовно це 10 мільйонів людей. У Луцьку їх теж дуже багато. І вони виходять на вулиці, днями був ажіотаж біля банків, знімали готівку. Як ви думаєте, чи волонтери мають обєднатися, аби допомагати навіть з тими самими продуктами?

З приводу зняття готівки, то цей ажіотаж виник через те, що не працює соціальна реклама держави. Сьогодні в державі всі послуги з купівлі або надання послуг можна оплатити кредитною карткою. І велика кількість пенсіонерів має картки.

Не потрібно сьогодні знімати готівкові кошти. Тим більше, ми бачимо, що закриваються банки і припиняються готівкові розрахунки. Тому що припинився авіаційний рух, а всю готівку привозили з-за кордону. Люди ж знімають гривні, щоб купити долар. Тому сьогодні держава має проводити роз’яснювальну роботу.
Наразі немає причин для зростання курсу долара. Тому що імпорт зупинився. Куди йшов долар? Або на поїздки за кордон, або на купівлю імпортних продуктів, або на оплату постачання імпортних товарів. Сьогодні імпорт зупинився, товари по імпорту не завозять. Тільки продукти, на що вистачає повністю валюти. Немає потреб всередині країни і немає передумов для зростання курсу долара. Все, що відбувається, – це спекуляція. У тому числі спекуляція Національного банку України. Але тут вже правоохоронні органи мають давати свою оцінку.

Тобто не йти до банкоматів і не знімати свої тисячі? Чи знаєте ви, коли їм прийдуть ці гроші?

По-перше, я не знаю, з яких фондів прийде ця тисяча пенсіонерам, яку з барського плеча подарували. Тому що бюджет сьогодні не буде наповнюватися коштами. У нас ПДФО та ЄСВ не будуть надходити. Податків з митниці не буде, тому що все зупиняється. Податок на прибуток не буде надходити, тому що зупиняється економіка. І я не розумію, звідки держава збирається давати такі гроші.

А в нас була пропозиція. Сьогодні все, що зробила держава, – це зняла податки на нерухомість і податки на землю. Те, що йшло в місцеві бюджети. Не давши жодних пропозицій, чим замістити це. Або від держави дати якусь можливість захищати свої бюджети, тому що левові суми йдуть на зарплати вчителям, доплати лікарям, на інші соціальні потреби, які місцеві бюджети не зможуть фінансувати.

У мене була пропозиція на податковому комітеті. Шукали, де взяти гроші. Зменшіть зарплати на період карантину НАБУ, прокуратурі, СБУ, суддям. Те, що попіднімали. Там суттєві мільярдні витрати на це закладені. Зменшіть затрати на їхнє матеріально-технічне забезпечення – і ви знайдете 15, 20, 30, 50 мільярдів. Зробіть це! Поки ніхто не чує. У нас же поки ніхто не клюне, то не починає нічого діяти.

Тому ми сьогодні зібрали оперативний штаб на рівні області, зібрали представників усіх необхідних напрямків, яких змусимо працювати разом, щоб ми централізовано знали, що потрібно, звітність, статистику, щоб могли якось реагувати.

Повернімось до податкових канікул. Це те, що було ухвалено на позачерговій сесії Верховної Ради. Що вони означають для підприємців, які сьогодні не працюють?

Треба було робити не податкові канікули, а зняти сплату ПДФО і ЄСВ. І при цьому знайти джерела поповнення міських бюджетів, тих дір, які будуть зроблені. Якщо три місяці не працює економіка… Що значить не платіть ЄСВ тимчасово? А через три місяці з яких джерел платити ці гроші?

Треба дякувати підприємцям і бізнесменам, які не будуть скорочувати зарплату людям, що підуть на карантин, сидітимуть вдома й нічого не робитимуть. Тому що ВВП не буде, а зарплату платити людям треба. Держава дала канікули. Держава сьогодні взагалі має зняти це навантаження з бізнесу.

Сьогодні є дуже багато таких людей, які пішли у відпустки за власний рахунок. Що їм робити, чи варто переживати?

Дивлячись на те, що відбувається в Європі, я переконаний, що карантин буде продовжено і після 3 квітня, і після кінця квітня. Ніхто не знає, коли це все зупиниться.

Тому на державному рівні треба збирати фахівців і думати, яким чином нам виживати у цій ситуації. Ніхто нам грошей з-за кордону не подарує. Ми маємо сьогодні робити емісію гривні. Ми маємо сьогодні друкувати гроші. Ми маємо чітко прорахувати, куди потраплять ті гроші, які отримають люди в ситуації економічного занепаду. Для того щоб надалі пускати ці гроші в економіку, щоб не було далі емісії гривні і подорожчання долара. Над цим мають працювати фахівці. А ухвалювати рішення просто так за один день – це шлях в нікуди.

Маніпуляцій сьогодні дуже багато відбувається. Затримують партії масок, які намагаються вивезти. Шириться інформація, що під виглядом працівників соцслужб орудують шахраї, які нібито роблять тест на вірус, а коли людина втрачає свідомість, з квартири все виносять. Які види шахрайств можуть бути сьогодні?

Я сьогодні особисто звернувся до керівника поліції області, щоб він починав з обласною і міською владою продумувати, яким чином убезпечити людей, зокрема й пенсіонерів, від таких шахраїв.

Бачу сьогодні єдиний варіант – це реклама всюди, зокрема на телебаченні. Треба розповідати людям про те, що можуть бути такі випадки. Щодня, щогодини, кожні пів години.

Люди мають стежити за новинами, розуміти, що відбувається, щоб не було паніки і боязні. Знати, що про них дбають і намагаються зробити все для того, щоби ця ситуація минула максимально безпечно і з мінімальними втратами.

Днями затримали 600 кілограмів масок на кордоні в «Ягодині». Нині ці маски без рішення суду не мають права передати поліції. Чому так довго доводиться чекати, як домогтися спрощення процедури?

У мене зустрічне питання. Чому впродовж останніх п’яти років конфісковано десятки тонн бурштину і не реалізовано, а гроші не пішли в республіканський бюджет? Чому все інше конфісковане ніде прозоро не продане, а гроші не пішли в бюджет?

Так само і з масками. Тепер треба чекати, як звикли всі ці шахраї. Хто їх візьме, викупить через якусь програму як конфіскацію і продасть, наваривши на цьому гроші.

Держава має конфісковувати і віддавати моментально, щоб люди могли цим користуватися. Але це президент має ухвалювати рішення. Не думати про закон про землю, а ухвалювати рішення про спасіння України від епідемії.

А тепер про медицину. Яке рішення остаточне, який заклад в області визначено опорним у боротьбі з вірусом?

На рівні країни було рекомендовано всім областям взяти за опорні заклади інфекційні лікарні. Провівши неодноразові наради з представниками наших медичних закладів, ми вирішили не йти таким шляхом, тому що наша інфекційна лікарня не готова, не має достатньо можливостей із реанімації, постачання кисню, кількості апаратів штучної вентиляції легенів. Інфекційна лікарня з квітня почне виконувати ту роль, яку вона завжди виконує у весняно-літній період, коли повністю буде заповнена людьми, які мають інші інфекційні хвороби, кишкові розлади тощо.

Ми готуємося до песимістичного сценарію. Волинська обласна клінічна лікарня на Грушевського визначена як основна і базова по карантину. Вона з понеділка, і зараз це все прораховують, буде переведена на повний карантин, буде забезпечено 600 ліжок для важких випадків. Сьогодні ми працюємо над тим, яка потрібна технічна допомога, де купувати, що купувати, яка потрібна допомога лікарям для захисту при роботі із хворими на коронавірус. На понеділок будуть всі ці розрахунки, проведемо наступну нараду. Тоді ми вже знатимемо, що саме потрібно купити, скільки в нас є грошей.

А я закликав сьогодні і обласну, і міську владу провести в п’ятницю позачергові сесії і зняти всі гроші з капітальних видатків. І всі ці гроші сконцентрувати для закупівлі медичного обладнання, захисних масок, костюмів для медичного персоналу. Я думаю, що близько 120-130 мільйонів у нас буде сконцентровано з цих джерел.

Плюс сьогодні я сказав, що 20 мільйонів дає Фонд «Тільки разом» на всі ці речі. І буде заклик до бізнесменів, до всіх людей, які мають змогу фінансово допомогти, буде відкрито окремий рахунок в обласній лікарні, на який кожен зможе перерахувати гроші.

За ці гроші прозоро будуть купувати медичне обладнання, фінансуватимуть забезпечення медичних працівників. Щоби вони працювали і почувалися в безпеці. Тому що сьогодні є проблема – медики відмовляються працювати з хворими на коронавірус у зв’язку з тим, що вони незахищені. І людей можна зрозуміти.

Я сьогодні запитав у керівника обласного управління охорони здоров’я про обіцяну 200% надбавку для тих медиків, які працюватимуть із хворими на коронавірус. Чи є вже інструкції, з яких грошей це передбачено. Це субвенція державна, тому що в місті і області немає таких грошей. Проте рішень не ухвалено.

Тому я не виключаю, що із цього фонду також будуть фінансувати доплату медичним працівникам, які свідомо підуть працювати в карантин. Якщо ми говоримо про 600 ліжок для важких хворих, то для обслуговування такої кількості людей потрібно мінімум 1100 медичних працівників.

Я хотіла б, аби ви звернулися до всіх медичних працівників, щоб дати надію, що влада їм допоможе у цій ситуації.

Медсестрам, санітарам, лікарям я хотів би сказати, що ситуація досить важка. І коли ви обирали цю професію, то складали клятву Гіппократа. І ось настав той момент, коли її треба виконувати. Хай як вам страшно або не хочеться цього робити.

Сьогодні за кордоном медичні пенсіонери йдуть працювати волонтерами, тому що не вистачає рук. Ми маємо бути до цього всього готові.

Зі свого боку я гарантую: ми зробимо все для того, щоби захистити вас під час роботи, щоб ви не заразилися. Для цього ми будемо купувати захисні костюми, окуляри, бахіли, рукавички, все, що потрібно. Ми будемо шукати можливості, хто піде на карантин і буде самоізольований, щоб ви там почувалися комфортно, коли не працюватимете, а відпочиватимете.

І якщо держава в черговий раз не знайде можливості матеріально віддячити, ми знайдемо змогу на рівні області і міста допомогти вам і подякувати за те, що ви підете й будете працювати.

Турбує медиків і медична реформа, яка мала стартувати у квітні.

Я звертався і з трибуни Верховної Ради, і до президента, і до керівника комітету з охорони здоров’я Радуцького, щоби перенести цю медичну реформу, а продовжити субвенції з державного рівня на місця. Тому що ми не готові. Це буде катастрофа. І жодних рішень поки що не ухвалено.

Від сьогодні закрита Шенгенська зона. Як це вплине на світову економіку?

Світової економіки на сьогодні вже немає. І закриття зони Шенгену не має до цього жодного стосунку. Всі ринки вмирають. Це буде повне перезавантаження усієї світової економіки з новими принципами, вартостями і баченнями.

Сьогодні люди сидять вдома, припиняється купівельна спроможність. Сьогодні всі ресторани, всі бренди, які раніше модні були – Gucci, Louis Vuitton – вмирають. Тому що люди в першу чергу переживають за своє майбутнє, здоров’я.

І той «вєщізм», який у нас був вихований, що треба обов’язково піти і щось купити, то сьогодні люди розуміють, що для того, щоб жити, потрібно найнеобхідніше. Тому економіка буде перезавантажена.

Що сьогодні відкладається в державі?

Я вважаю, що ми не маємо забувати про війну на сході. У мене останнім часом така інформація, що ми не знаємо правди, як не знали і два-три роки тому, що ж відбувається на фронті.

І коли йдеться про Мінські угоди. І остання ситуація з підписанням, що у консультаційній раді будуть представники ОРДЛО. Можливо, це вихід, але це не мають робити кулуарно.

Я виступав завжди і наголошував: ми не знаємо, як вийти з цієї ситуації, але ми знаємо, що потрібен мир. І цей мир має бути таким, щоби ми не втратили свої території. Яким чином цього миру домагатися? Чи консультуватися з представниками захоплених територій? Чи не консультуватися? Це не має ухвалювати президент або представник президента на тристоронній зустрічі в Мінську. Тому що це досить важкі рішення. І якщо їх буде ухвалено, то це має зробити як мінімум парламент, а як максимум – український народ на референдумі.

І тоді не буде таких питань – мав право підписувати чи не мав, зрада чи не зрада. Що більше відкритості, то швидше буде наставати мир. А коли є кулуарність і хтось про щось домовляється, а потім ми це вже бачимо за фактом, то це шлях в нікуди.

Чи буде тема ринку землі найближчим часом актуальна?

Ми ж чули звернення президента, де він вимагав, щоб депутати сиділи в залі й голосували за ринок землі. Два тижні тому була заява колишнього міністра економіки Милованова. І він сказав, що серед умов Міжнародного валютного фонду немає вимоги про відкриття ринку землі. Де правда, я не знаю. Знову-таки – кулуарність.

Є вимога МВФ? Опублікуйте її офіційно з підписом представника фонду або дайте звернення. А коли кулуарно нам хтось про Міжнародний валютний фонд розповідає, що ми маємо віддати з України за те, щоб нам дали чергових півтора мільярда, які не надходять до нас грошима, які дають нам можливості, лягають десь облігаціями, що в нас є можливість ці гроші взяти. Ми ніколи не беремо ці гроші. Це гроші стабілізації золотовалютного запасу України.

Тиждень тому у нас було 24 мільярди золотовалютного запасу, але ми не знаємо, в чому він. Ми знаємо, що 2,4 мільярда в грошах, а решта – в облігаціях державних та іноземних, американських, європейських, ми не знаємо, у яких. Ми не знаємо, як вони були куплені, ми не знаємо, що це за облігації, тому що після падіння фондових ринків облігації втратили по 15-20%. Ми не знаємо, що насправді відбувається серед нашого золотовалютного запасу. Це теж топ-секрет. Цього не має бути.

Зрештою, маємо новий уряд. І на їхні плечі впаде дуже багато, зокрема і на нового міністра охорони здоровя. Як ви оцінюєте цю команду, чи впорається вона з викликами?

Я спілкувався з прем’єр-міністром. І він мені здається людиною, яка хоче зробити, яка вміє зробити, яка знає, як зробити, тому що він працював у різних галузях економіки. Але він не формував Кабінет Міністрів.

Як формувався Кабмін, я не розумію. Міністром економіки, наприклад, було призначено людину з холдингу Бахматюка, який доведений до банкрутства. І саме цей міністр Петрашко відповідав за мільярд 300 мільйонів доларів, який взяв ці гроші на холдинг і не зміг розрахуватися, в тому числі і перед російським «Сбербанком». І людина, яка працювала в бізнесі, а цей бізнес увесь банкрот, і понабирала кредитів, сьогодні буде керувати економікою України й агросектором.

Я не знаю, звідки беруться такі кандидатури. Тому що буде з цим Кабміном, я не знаю.

Ви заявляли, що нам слід готуватися до надзвичайного стану. Що він передбачає?

Надзвичайний стан має повністю припинити рух транспорту між містами й областями, в тому числі приватного транспорту. І це досвід європейських країн. Люди не мають виходити на вулиці. Треба запроваджувати обмеження перебування людей на вулиці. Так, як це зроблено в Європі, – після сьомої вечора.

Ми маємо готуватися до найстрашнішого. І той досвід, який отримали європейські країни на своїх втратах, треба використати. Ми не маємо наступати на ті ж граблі.

Чи налякають людей штрафи?

Безумовно. Ми маємо ухвалювати рішення на рівні держави й виводити на вулиці спільні патрулі військових і поліції. Скрізь мають бути пости, на в’їздах у міста, на всіх дорогах, на в’їздах і виїздах з області, всередині міст.

До того ж, будуть люди, які пробуватимуть займатися пограбуваннями, шахрайством, мародерством. Ми маємо від цього всього убезпечити наших громадян. І для цього мають бути патрулі військових і поліції. І затягувати не можна.

Я хотів би звернутися до всіх людей, бізнесменів, власників підприємств, аграріїв. З тими фінансовими можливостями, які у вас є, постарайтеся допомогти місту Луцьку і Волинській області, перерахуйте гроші на рахунок Волинської обласної лікарні. Витрати будуть прозорими. Фонд «Тільки разом», повторю, дає 20 мільйонів гривень для потреб медичних закладів. Якщо хтось не має грошей на рахунках, але має збереження у готівці, то так само знайдіть можливість допомогти. Якщо ми самі собі не допоможемо, нам ніхто не допоможе. Головне – без паніки. Те, що має відбутися, на жаль, відбудеться. Якщо можна вберегтися, треба берегтися. І молитися, щоби все було добре.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучанка біля інфекці Показати IP 19 Березня 2020 12:21
Завжди Ігор Палиця має практичне,адекватне бачення будь якої ситуації.... Його би в прем'єри або президенти.....А Волині дуже і дуже пощастило,що маємо такого розумного волиняку!!!
скептик до Лучанка біля інфекці Показати IP 19 Березня 2020 12:49
толку з того
скептик до Лучанка біля інфекці Показати IP 19 Березня 2020 14:17
коли ви врешті-решт перестанете шукати доброго царя (президента, премєра тощо), який помахом чарівної палички зробить всіх щасливими і багатими.? коли ви врешті-решт зрозумієте, що сильна особистість може зробити кардинальний вплив на суспільні процеси лише за умови диктатури. демократичний устрій передбачає трошки інші суспільні відносини. і не допоможе ні цар, ні герой, ні геній . розпочніть із зміни своєї ментальності. демократія - це влада народу. і поки народ не навчиться користуватись цією владою , кардинальних змін не буде
лучанка Показати IP 19 Березня 2020 13:40
Схаменіться,закрийте Кромберг!Хто нам допоможе?Звідти ТИСЯЧІ людей щодня переносять небезпеку
Лучанка Показати IP 19 Березня 2020 16:22
Кромберг вже сьогодні закрили. На міясць

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus