USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Ігор Поліщук: «Участь бізнесу в реконструкції Центрального парку – приклад любові до рідного Луцька»*

12 Жовтня 2020 15:00
Відновлення головної зеленої зони Луцька стало гарною спільною справою влади та бізнесу: 60% вартості робіт оплатили комерційні підприємства, 40% – бюджет обласного центру.

Життя доводить, що в основі будь-якого успіху завжди лежить щире бажання зробити добру справу. Тільки так можна зрушити з мертвої точки найбільш безнадійне питання, яким до 2017-го вважалося впорядкування Центрального парку. Хоча називається він місцем культури та відпочинку, насправді особливою культурою донедавна не вирізнявся. Минали роки, змінювалися владні команди, але до парку руки ні у кого не доходили. А все тому, що впорядкування і догляд за ним коштували великих грошей.
Розчистили 13 гектарів непролазних хащів

Взятися за складну справу реконструкції парку і вивести його зі стану дрімучого лісу посеред міста наважився радник міського голови, нині – кандидат на посаду Луцького міського голови Ігор Поліщук разом із групою ініціативного бізнесу та комунальним підприємством «Парки і сквери». Поштовхом до цього непростого у фінансовому плані рішення стала його поїздка до Харкова і детальне ознайомлення із місцевим парком імені Горького, який вразив плануванням та доглянутістю. Щось подібне хотілося зробити й у Луцьку. Але грошей у бюджеті на такі потреби було небагато, тому владці вирішили звернутися до фінансово спроможного бізнесу і запропонували взяти участь в облаштуванні зеленої зони: впорядкувати алею і таким чином прорекламувати свою компанію. Саме з цієї ініціативи у 2017-му почалися роботи, які тривають досі.
Радник міського голови розповідає: природна особливість Центрального парку в тому, що він стоїть на болотистих грунтах, які сприяють росту різноманітних бур’янів, хащів, самосіву. Щоб позбутися цього «добра», для підприємства «Парки і сквери» придбали нову техніку: трактор, техніку до нього, газонокосарки, мульчер (косарко-подрібнювач), здатний трощити гілки завтовшки до десяти сантиметрів. З його допомогою знищили кропиву, самосіви, хащі на майже 13 гектарах. До слова, раніше ці ділянки взагалі не оброблялися. У результаті територія тепер повністю «проглядається», а не стоїть дикими заростями посеред міста.

Щороку підприємство розчищає все більшу й більшу площу. І сьогодні, якщо йти центральною алеєю в бік пляжу, то вже можна милуватися краєвидами із замком Любарта. Роботи триватимуть і надалі, щоб цю туристичну родзинку відкрити повністю.

Але вже й нині парк виглядає сучасно та цікаво. Тут можна прогулятися пішки або взяти човник і пропливти каналами. Можна вдихати аромат квітів та милуватися найдовшою в місті жасминовою алеєю чи ж посидіти в одному з різноманітних кафе. Тут є де провести культурно-масові заходи чи зайнятися спортом.
І якщо виникло бажання порелаксувати в оновленому скверику на центральній алеї, зійтися в інтелектуальному двобої на великій шаховій дошці чи просто поспостерігати за невеликими фонтанчиками в одному з каналів – теж варто іти в парк. До слова, у майбутньому до цих цікавинок додасться місце для лицарських боїв, зона у ретро-стилі для людей поважного віку та літній денс-майданчик під накриттям.

Місця, якими найчастіше гуляють, освітлені й безпечні

Ігор Поліщук розповідає, що реконструкція парку проходила у кілька етапів. Після першого територію звільнили від багаторічних чагарників, поклали бруківку з орнаментом на 11 головних алеях, почистили канали, розмістили дванадцять кованих ліхтарів, які відтворюють емблеми підприємств-спонсорів, та облаштували світлові атракції – світловий тунель, алею парасольок, підсвітку кількох десятків скульптур Миколи Голованя.
До речі, освітленню парку приділяється особлива увага ще з 2012 року. Тоді з ініціативи Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» на центральній алеї з’явилися нові ліхтарі. Далі за кошти соціально відповідального бізнесу їх встановили ще на 5 бокових алеях. Наразі більшість місць, якими найчастіше гуляють лучани, освітлені, а отже – безпечні.
Наступний етап реконструкції – роботи на дамбі коштом міського бюджету. Для прогулянок і пробіжок там поклали поліуретанове покриття, провели освітлення, капітально відновили площу в кінці головної алеї, де різнокольоровою бруківкою виклали компас, що показує різні сторони світу.

Чимало зроблено для впорядкування пляжу та прилеглої до нього території: відремонтовано рятувальний пункт, сходи для безпечного сходження у воду, пофарбовано лавки, смітники, роздягальні, а водолази за допомогою спеціальної техніки у районі пляжу розчистили дно річки Стир.
Реконструйованим і освітленим буде тротуар вздовж парку на вулиці Глушець із облаштуванням 30 місць для паркування. Чекає своєї черги спуск із проспекту Волі навпроти Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, де встановлені каскадні фонтани. У подальшому тут замінять освітлення, піднімуть сходи, які просіли, вирівняють похилені плити і зроблять озеленення. Важливий момент: у парку мають встановити громадську вбиральню, тому що наразі є тільки біотуалети. Нова споруда запланована комплексом санвузлів із додатковими послугами, щоб можна було помити руки, перепеленати дитину.

А далі, за словами Ігоря Поліщука, міська влада планує зайнятися парком імені 900-річчя Луцька і зробити з нього перлину. Ця місцина має цікавий ландшафт, але, на жаль, багато років залишається не впорядкованою. Концепцію його перетворення для міста безкоштовно розробила група молодих архітекторів «Аріва урбан». Ідея передбачає створення восьми зон для відпочинку: барбекю, релаксації на траві, відпочинку матерів із дітьми у дитячих візочках, екстремальних розваг, культурних заходів. У парку мають покласти доріжки з твердим покриттям та обладнати туалети. Як і раніше, участь у реалізації проєкту готові взяти представники соціально відповідального бізнесу.

Вечірня казка зелених зон

Відпочити в оточенні дерев і квітів лучани можуть не лише у парках, а й у скверах, яких з’являється щораз більше. Це справжні міські оази, де люди розслабляються душею і тілом. Дерева, квіти, травичка, доріжки – такий вигляд має сьогодні місце колишнього стихійного квіткового ринку на проспекті Волі, 3 та 5. Його перебудові дехто протистояв, але даремно: впорядковану територію зараз не впізнати. Нині тут зелено, чути спів птахів, людські розмови і дитячий сміх. Зручніше стало і мамам із дітьми, які приходять у дитячу поліклініку, і водіям – у них тепер ширша парковка.

Тішить око новий сквер на вулиці Градний Узвіз. Його фішки – 17 привезених до Луцька із львівського розсадника дерев та єдина в місті екопарковка на вісім місць. Нова зелена зона з’явилася також на місці занедбаного розарію на проспекті Волі, 31 та 33. Вона вже повністю завершена, добре освітлена, з бруківкою, лавочками, смітниками, цікавим ландшафтним дизайном. У районі підшипникового заводу триває реконструкція парку «Дубовий гай». На її оновлення виділили кошти зі своїх депутатських фондів обранці громади Ігор Поліщук, Костянтин Петрочук та Євгеній Ткачук. Долучилися до облаштування території і мешканці мікрорайону, вигравши 250 тисяч гривень на ці потреби у рамках «Бюджету участі».

На черзі – відкриття нових скверів на проспекті Відродження, поблизу приміщення Федерації профспілок, та на перехресті вулиці Стрілецької й проспекту Грушевського (біля Центральної бібліотеки для дітей). Тут планують створити цікавий та креативний сквер, чим також розширять простір для творчості відвідувачів книгозбірні. А ще заплановано навести лад на занедбаній території перед головним входом до школи № 26, що на вулиці Кравчука,30, створивши ще одну невеличку зелену зону.

Особливий шарм і настрій Луцька відчувається у парках та скверах увечері, коли засвічуються ліхтарі. При такій ілюмінації місто перетворюється на гарну казку. І вже лише тільки від городян та гостей обласного центру залежатиме, чи будуть зелені зони дбайливо збережені – а отже, комфортні та привабливі для відпочинку.

Наталка ЧОВНИК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Хамло Показати IP 12 Жовтня 2020 19:38
як мамам з візочками піднятися на дамбу і спуститись на пляж окрім як зробити "гак" вліво від центральної алеї на 500м?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus