USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

ІІ «Фронтера»: Луцьк наситять літературними особливостями

18 Квітня 2019 20:35
ІІ Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера» пройде в Луцьку 4–6 жовтня. Перші зустрічі в рамках дійства, однак, уже стартували.

Прес-конференція, на якій організатори розповіли про особливість цьогорічного фестивалю, представили хедлайнерів «Фронтери» та розкрили фокус-тему заходу, відбулася 18 квітня у книгарні «Є».

Насамперед директорка «Фронтери» Ельвіра Яцута представила учасників команди фестивалю: координаторку заходів Анну Луцюк, PR-менеджерку Анну Єкименко-Поліщук, координаторку сцени для дітей і підлітків Іванну Антонюк, координатора техвідділу та роботи з волонтерами Андрія Роговського, менеджерку з фінансів Катерину Бодню та експерта, краєзнавця Олександра Котиса.
«Ми довго думали про те, над якою темою будемо працювати в рамках фестивалю. І літературознавиця Лілія Лавринович під час однієї з наших бесід запропонувала тему «Розмова з Іншим». У якийсь момент стало зрозуміло, що дуже часто нам треба думати про те, як налагодити діалог, який об’єднує тебе з іншим, як тобі відкритися до спілкування, як відкрити іншу людину, аби вона спілкувалася з тобою, як зрозуміти інші культурні форми, смисли, досвід, бачення. І саме про це ми говоритимемо під час фестиваль, тому що це та тема, яка породжує між нами не лише об’єднання чи розуміння; це і про етику та повагу один до одного. Ми намагатимемося розвивати цю тему від заходу до заходу», – зауважила Ельвіра Яцута.
Вона повідомила, що одним із головних аспектів цьогорічного фестивалю буде сцена для дітей і підлітків, завдання якої – показати, що до книги можна прийти різними шляхами, та заохотити до читання наймолодших.

Також цього року виокремили одну жанрову панель, яку представлятимуть автори творів фантастики та фентезі.

Ще одна складова другого міжнародного фестивалю – «Література і Інше, Література в Іншому». Так, під час «Фронтери» відбуватимуться музичні й театральні перформанси, а також поєднуватиметься література та архітектура.

А хедлайнерами дійства стануть Макс Кідрук, Сергій Жадан і Юрій Андрухович, які готують для Луцька «особливі ніштякові речі».
Як наголосила Ельвіра Яцута, фестиваль – це не тільки триденне дійство: «Це заходи, які відбуватимуться щомісяця в Луцьку. Фестиваль – це вже підсумок, результат того, над чим ми працюватимемо протягом року».

Водночас директорка «Фронтери» анонсувала, що буде багато сюрпризів, адже «до фестивалю не треба нудьгувати, а потрібно живитися чимось хорошим».

«Я думаю, що всі ми наситимося і посмакуємо тими літературними подіями, які очікують на Луцьк. Фронтерівські заходи розпочинаються», – резюмувала Ельвіра Яцута.
На захід-відкриття фестивалю завітали також представники департаменту культури Луцької міської ради та Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку. Ці установи, а також ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль» і громадський діяч Роман Бондарук виступають основними організаторами «Фронтери».

«Я вірю в те, що фестиваль «Фронтера» матиме довге життя і постійну прописку в місті Луцьку… Луцьк має унікальну культурну спадщину, і нам є чим пишатися та що презентувати. Разом із тим ми маємо дуже талановитих і щирих людей, тож вміємо приймати гостей. Відверто кажучи, фестиваль – це гарна нагода, аби представити наше місто», – сказала директорка департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів.
Вона поділилася, що в подальших планах департаменту та Мистецького об’єднання «Стендаль», окрім співпраці над «Фронтерою», – створення літературної резиденції в Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки, а також активніша робота з дітьми та молоддю.

«Я переконана, що в нас усе вдасться. Луцька міська рада підтримуватиме і організаційно, і фінансово ті проекти, які розвивають наше місто й додають йому особливого звучання. Саме таким є і фестиваль «Фронтера». Я переконана, що в нас усе вдасться», – наголосила Тетяна Гнатів.
Своєю чергою, віце-консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Марек Запур акцентував, що радіє тому, що фестиваль розвивається. Дипломат звернув увагу на те, що такі проекти сприяють теж культурній співпраці, зокрема між Україною та Польщею, адже в рамках фестивалю до Луцька з’їжджаються автори, видавці та літературознавці з закордону.

«Це добра справа, яка всім приносить задоволення і робить Луцьк помітним пунктом на карті України. Завдяки цьому літературному фестивалю та, наприклад, Музею сучасного українського мистецтва в багатьох змінилася думка про місто», – зазначив Марек Запур.
Опісля офіційної зустрічі в книгарні розпочався перший літературний захід у рамках фестивалю – поетичні читання автора десяти поетичних збірок, перекладача-полоніста Остапа Сливинського.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сам ти ніштяк Показати IP 19 Квітня 2019 15:22
Шкода, що моє прізвище в цій замітці вживається поряд з ''ніштяками'' зеківського жаргону. сам ти, авторе, ''ніштяк''!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus