USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Іконописний пленер як знак нашого часу: виставка волинських ікон у Львові

14 Березня 2019 19:45
У Львівському палаці мистецтв відкрилася масштабна виставка творів сакрального мистецтва, які були написані протягом восьми Міжнародних іконописних пленерів у волинському селі Замлиння. Близько 400 сучасних творів духовної тематики у просторій галерейній залі Палацу свідчать про багаторічну конструктивну співпрацю культурно-мистецьких кіл України й Польщі у розширенні діалогу країн Пограниччя.

Унікальна локація Замлиння на кордоні між Україною та Польщею стала місцем духовно-мистецьких практик художників двох країн, серед яких і знані іконописці, і студенти Львівської національної академії мистецтв. Ідея формату належить екс-консулу Генерального консульства РП в Луцьку Кшиштофу Савіцкі, а до її реалізації протягом усього часу проведення пленерів незмінно долучаються голова правління Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук, Генеральний вікарій Луцької дієцезії Римо-Католицької церкви і директор Інтеграційного центру в Замлинні Карітас Ян Бурас, педагоги і студенти Львівської національної академії мистецтв, Варшавського університету. Патронат проекту здійснює Генеральне консульство РП в Луцьку, а також ординарій Луцької дієцезії Римо-Католицької Церкви Віталій Скомаровський і Луцький екзарх Української Греко-Католицької Церкви Йосафат Говера.



Молитва на початку урочистої презентації творів сакрального мистецтва традиційно об’єднала людей західного й східного обрядів християнства, організаторів й гостей події. Саме на екуменістичний аспект арт-проекту і його потужну дію у взаєморозумінні християн різних конфесій звернула увагу гостей події кураторка виставки, заступник директора ЛПМ, кандидат мистецтвознавства Ольга Луковська.



Високо оцінив надихаючі результати діяльності на Волині колег Кшиштофа Савіцкі та Терези Хрущ (саме вона сьогодні продовжує курувати цей проект) Генеральний консул РП у Львові Рафал Вольські.



Вітання Генерального консула РП в Луцьку Вєслава Мазура з нагоди презентації проекту «Замлиння» у Львові передала гостям імпрези консул з питань культури Тереза Хрущ.



Екс-консул Кшиштоф Савіцкі, який спеціально приїхав на цю презентацію з Варшави, пригадав промовистий для нього випадок, коли в одній із європейських протестантських церков він побачив створений в Замлинні сакральний сюжет.



Мистецьку складову зустрічей художників у Замлинні вирізняє сміливість експерименту в такому суворо окресленому жанрі як іконопис, розповів народний художник України, завідувач кафедри сакрального живопису Львівської національної академії мистецтв Роман Василик. Студенти і випускники академії – постійні і найактивніші учасники цих пленерів поряд зі знаними художниками України та Польщі.



Голова ВО НСХУ Володимир Марчук сказав, що саме тому простір вивчення традицій візантійського іконопису для учасників пленерів був розширений до тематичних робіт сучасного сакрального мистецтва у культурному взаємопроникненні впливів Сходу і Заходу.



На думку директора Інтеграційного центру Карітас Яна Бураса, пленери у Замлинні є правдивим знаком нашого часу. В той час, коли отець Ян працює у волинському селі, у польській Новиці, де теж відбуваються міжнародні іконописні пленери, духовну опіку здійснює український священик. У поєднанні автентичної природної краси, атмосфери толерантності та взаєморозуміння ці локації по обидві сторони кордону є чудовим прикладом співпраці жителів Пограниччя.



Викладачка кафедри україністики Варшавського університету, співорганізатор пленерів у Новиці й Замлинні Катажина Якубовська-Кравчик підкреслила важливість зустрічей та спілкування художників різних поколінь, християнських традицій та європейських шкіл, в якому міцніють не лише культурно-мистецькі, а й особисті зв’язки українців і поляків. Кожен день учасників пленерів у Замлинні розпочинався з молитви, а творчий процес супроводжували духовні бесіди на запропоновані організаторами теми: «Святі Польщі і України» (2011), «Мандруючі святі» (2012), «Святі Волині» (2013), «Чотири сторони світу. Материнство» (2014), «Святі миротворці» (2015), «Боже милосердя» (2016), «П’ятикнижжя в іконі» (2017), «Знаки часу» (2018).



В рамках пленерів у Замлинні художники також мали можливість реалізувати власні арт-проекти, і один з них – «Знаки часу» відомої волинської мисткині Тетяни Мялковської – демонструється в насиченій загальній експозиції.



«Виставка сучасної ікони «Замлиння» у Львівському палаці мистецтв – це мистецький проект з глибоким духовним підтекстом та потужною енергетикою. В іконописних декоративних композиціях польських та українських мистців бачимо складні образно-художні інтерпретації, символи, метафори, що поєднують у собі не лише риси сакральності, а й філософського тлумачення людської екзистенції», – прокоментувала представлені твори Ольга Луковська. Вона також розповіла про плідну співпрацю з Волинською організацією Національної спілки художників України, котра розширює географію виставкової роботи і пропонує різноманіття форматів, а головне – показує глядачам сучасне українське і європейське малярство.



Виставка робіт українських і польських мистців «Замлиння» викликали великий інтерес у львівських шанувальників сакрального малярства, творчої інтеліґенції, музейників, молоді, журналістів. Особливо піднесену атмосферу зустрічі створили стародавні пісенні твори у виконанні чоловічого монашого хору Deisis під керівництвом Степана Дольного. У гостей імпрези була гарна нагода особисто поспілкуватися з організаторами і учасниками пленерів, обмінятися враженнями і творчими задумами.



Виставка «Замлиння» в Львівському палаці мистецтв триватиме до кінця місяця, а далі експозицію очікує насичена мандрівка містами України та Польщі: це Острог, Дубно, Замосць, Хелм. Налагоджуються контакти із литовськими творчими колами, які виявили зацікавленість у проведенні такої виставки у своїй країні.

Фото Віктора Чухрая

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Волинянин Показати IP 16 Березня 2019 09:10
Молодці волиняни

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus