USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Інший фронт, або Волинські патрульні, які патрулюють на випередження. Репортаж

11 Серпня 2021 20:08
Сьома година. В управлінні патрульної поліції Волинської області відбувається перезмінка – нічна зміна, яка патрулювала вулиці Луцька, іде на відпочинок, натомість на денну заступає інша рота.

Через дві години на тому ж місці відбувається ще одне шикування. О дев’ятій годині на службу прийшли патрульні, в яких, так би мовити, інший фронт робіт. Ні, вони не патрулюють вулиці та траси щодня, але виконують інші, не менш важливі функції. Відділ зв’язків з громадськістю – саме один з таких структурних підрозділів патрульної поліції. У багатьох державних установах така структура, як відділ зв’язків з громадськістю, виконує роль класичної пресслужби, та тут зовсім інша історія.
Після кожного заходу, організованого цим відділом, у фейсбуці та під новинами на інформаційних сайтах з’являються злісні коментарі, мовляв, чому патрульні займаються «фігньою» замість того, щоб патрулювати вулиці. Інформаційне агентство Волинські Новини провело день з патрульними «зв’язківцями» та розповідає про їхнє «патрулювання» – на випередження.

Виконавши Гімн України, кожен з них пішов на робоче місце. У кабінеті відділу зв’язків з громадськістю – патрульні Олесь Вдовиченко, Олександра Вакулюк та очільниця відділу Ольга Шмігель. Остання працює патрульною з 2015 року, вона починала роботу з патрулювання вулиць, а потім стала інспектором відділу зв’язків з громадськістю. Натомість Олесь Вдовиченко прийшов у відділ з Головного управління нацполіції Волині, а Олександра Вакулюк працювала у відділі озброєння. Однак усі троє наголошують, що зараз вони – команда та працюють в одному напрямку.

На стінах кабінету – дитячі малюнки, подаровані патрульним після різноманітних заходів, та план роботи. Окрім того, біля дверей – часниковий оберіг. Патрульні сміються, але не кажуть, від кого він оберігає чи для чого призначений.
Превентивних заходів багато не буває

Цього дня поліцейські збираються їхати на береги Світязю в табір «Волинська Січ», де розповідатимуть дітям про булінг та правила дорожнього руху. Сівши в авто, ми нарешті вирушили в дорогу. Надворі дощить, тож поліцейські жартують, що у Світязі скупатися не вийде.
Тим часом спілкуємося з Ольгою Шмігель, яка розповідає, що загалом відділ зв’язків з громадськістю займається взаємодією поліції з громадянами. Патрульні співпрацюють з громадськими організаціями, державними установами, ОСББ, тобто з усіма, хто хоче долучитися до того, аби місто та область були безпечними.

Серед функцій відділу – відвідини сімей зі складними життєвими ситуаціями. Патрульні співпрацюють зі службою у справах дітей та можуть спільно вилучати неповнолітніх, їздити на профілактичні бесіди. Нещодавно з’явилася ланка протидії домашньому насильству, тож і в цьому напрямку відділ працює.

Багато уваги патрульні «зв’язківці» приділяють заняттям у школах, адже пройшли тренінг «Шкільні офіцери поліції». Зокрема проводять превентивні заходи щодо правил дорожнього руху та протидії домашньому насильству.

Цікаво, що в структурі ГУНП є управління превентивної діяльності, яке виконує подібні функції, але Ольга Шмігель каже, що ці структури радше доповнюють одна одну. Патрульні зауважують, що чимало уваги приділяють саме правилам дорожнього руху. На їхню думку, таких заходів не буває багато.
«Ви ніфіга не робите», або Як у відділі зв’язків з громадськістю реагують на критику

Окрім занять у школах, таборах, дошкільних навчальних закладах, чимало заходів відділ зв’язків з громадськістю проводить у самісінькому центрі міста, де патрульні спілкуються з дітьми, розповідають про правила дорожнього руху та проводять різні акції. Однак після таких заходів їм дістається чимало критики, мовляв, замість того, щоб патрулювати вулиці, патрульні розважаються та «ніфіга не роблять».

Натомість Ольга Шмігель каже, що коли такі заходи проводять у центрі міста, то люди підходять не просто приміряти бронежилет чи сфотографуватися, а й звертаються з проблемами домашнього насильства або запитують, як оплатити якийсь штраф.
«Часто дітей лякають поліцією, але ми приходимо і руйнуємо багато стереотипів, вони бачать, що поліцейський може допомогти. Навіть самі діти про це говорять, – розповідає патрульна. – Спілкуючись з нами, громадяни розуміють, що поліцейські – це звичайні люди. Найкраще знайомитися з поліцейським не під час виклику додому, коли щось сталося, коли ти в стані афекту, а в нормальній обстановці, коли ми, наприклад, приходимо до школи або на збори ОСББ, або в автошколи, або просто на заходах, коли люди запитують у нас про якісь випадки з їхнього досвіду. Ми доносимо людям важливість взаємодії поліції та громади, адже у нас єдина ціль – безпечне місто. Тому ми маємо підтримувати одне одного».

Не оминає «зв’язківців» і звичайна робота патрульних на лінії. Як і звичайні поліцейські, вони виходять на підсилення один чи два рази на місяць, коли є свята чи, можливо, надзвичайні ситуації.
«Ми заступаємо на охорону громадського порядку або на пости. Так само виїжджаємо в місто. Ми – поліцейські, але як у відділу зв’язків з громадськістю в нас є основне завдання – взаємодія», – наголошує Ольга Шмігель.

«Волинська Січ» тепер знає більше про правила дорожнього руху, службу в поліції та булінг

Після кількох років роботи відділу самі освітні заклади почали звертися, аби їхнім учням провели заняття з правил дорожнього руху чи протидії булінгу. Наразі у патрульних є багато напрацювань з громадськими організаціями, тож вони радо долучаються до проєктів, у яких фігурує безпека.

Не один рік у літній період патрульні їздять в табори. До «Волинської Січі» поліцейські завітали вперше, вожаті попросили розповісти про булінг та правила дорожнього руху. Розклавши все своє приладдя, патрульні почали роботу, яка має чимало спільного з роботою вчителя чи вихователя, адже втримати увагу дітей інколи буває доволі непросто.
Олександра Вакулюк розповідала дітям про службу в поліції та які спецзасоби використовують патрульні. Продемонструвала і роботу автомобіля, розповівши, чим службове авто відрізняється від звичайного. Патрульні жартують: усі діти кажуть, що в справжнього поліцейського має бути «пасталєт», кайданки і машина. Натомість вони наголошують на важливості того, що поліцейський має показувати жетон та посвідчення, аби діти розуміли, як відрізнити справжнього правоохоронця від самозванця, який може одягнути звичайну форму охоронця. Розповідають і про виклики, адже не лише діти, а й окремі дорослі думають, що коли викликають поліцію, то дзвонять поліцейському безпосередньо в автомобіль, ніхто не розуміє, що є кол-центр, який приймає виклики, а лише тоді передає на планшет поліцейського.
Ольга Шмігель за допомогою гри «Коло безпеки» розповіла про протидію булінгу та насилля.

«Говорити просто про булінг – не дуже весело, а у нас є гра, ми просто граємо. У цьому форматі намагаємося донести важливі речі, аби діти розуміли, що будь-яке насилля – це погано, а щоб його побороти, потрібно мати нетерпимість до насилля, – каже патрульна. – Я бачу, що зараз все більше дітей це розуміють. Коли ти говориш про насилля, вони вже проявляють нетерпимість до цього. Також багато залежить від виховання в сім’ї».
Олесь Вдовиченко увагу дітей закцентував на правилах дорожнього руху, адже саме патрульна поліція стежить за їх дотриманням. Наголошують: менше правопорушень на дорогах – менше роботи для патрульних. В ігровій формі вихованці табору не лише більше дізналися про дорожні знаки та про правила руху, а й вчилися працювати в команді.

«Після наших занять діти навіть роблять зауваження батькам, вони будуть це говорити, адже кожен підліток любить повипендрюватися. Коли розповідаємо про правила дорожнього руху, робимо акцент на командній роботі, адже поліція – теж команда, і ми маємо працювати злагоджено. Важливо, аби діти розуміли, що командна робота – це теж важливо і цього потрібно навчатися», – кажуть патрульні.
І діти, і патрульні провели час не лише весело, а й з користю. Патрульні покидали табір із відчуттям виконаної роботи, а діти отримали знання, які в майбутньому допоможуть їм впоратися з багатьма життєвими викликами.
***

Під час занять, які патрульні проводять уже кілька років, діти самостійно неодноразово зверталися до них з тією чи тією проблемою, відтак поліцейські наголошують на важливості їхньої комунікації з дітьми та дорослими під час заходів. Адже чимало з них просто бояться набрати на телефоні 102 та звертаються до них лише під час безпосереднього спілкування.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Мешканець Показати IP 11 Серпня 2021 20:39
Я поважаю працю поліції, але до чого тут гімн...зав'язуйте з цим гімном(наголос поставте самі...)
123 до Мешканець Показати IP 12 Серпня 2021 11:46
В якому стані поліцейські машини? Розвалу-сходження немає, руль приїзді прямо стоїть не рівно, як так можна їздити?
Дядя до 123 Показати IP 12 Серпня 2021 11:57
А вони що, не тою дорогою, як ми їздять? Тільки ще на додачу спішать на виклики, поки там б*ються в сім*ї, вішаються чи з мостів стрибають, доганяють лиходіїв, аби ви спали спокійно. Ой вже б подумали, перед тим, як шось писати
Дід Панас Показати IP 11 Серпня 2021 20:41
Ось так, катаються на Світязь, роблять вигляд що працюють. Не було б дощу то за податки платників відпочили б безкоштовно.
Аня Показати IP 11 Серпня 2021 21:00
Моя мала обожнює цих патрульних. Як бачить десь машину з мигалками, то аж пищить) молодці, дякуємо, що розповідажте про правила дорожнього руху
На випердження Показати IP 11 Серпня 2021 21:04
У машин тре пробивати колеса, щоб не їздили і ДТП не робили.
АхаялиСовок Показати IP 11 Серпня 2021 22:35
Наша служба и опасна и трудна, И на первый взгляд, как будто не видна...
Валентина до АхаялиСовок Показати IP 11 Серпня 2021 22:58
Називайте і пишіть як хочете, а факт лишається фактом! - фігньою страждають, ще й гроші за це отримують. Робота - не бий лежачого...
Автор до Валентина Показати IP 11 Серпня 2021 23:38
А ви чому не йдете на цю роботу?
Valentin)))) до Автор Показати IP 12 Серпня 2021 10:07
Напевно, не всім людям імпонує ніфіга не робити)))
Автор до Valentin)))) Показати IP 12 Серпня 2021 12:18
Так чому, ідіть собі на роботу, ніфіга не робіть, отримуйте гроші. Паралельно можете взяти дистанційну роботу, оскільки на цій ніфіга робити не будете.
Мент Показати IP 12 Серпня 2021 10:09
Можливо, хочете попрацювати там? Робота ж *не бий лежачого*.. Найбільше *вбиває* те, що категоричні висновки людина робить в тому, в чому її *знання* обмежуються однією прочитаною недолугою статтею.
Дід Панас до Мент Показати IP 12 Серпня 2021 10:54
З такою роботою і недолугий справиться
Діду Панасу до Дід Панас Показати IP 12 Серпня 2021 16:15
Не говорячи про мавпу
Автор до Мент Показати IP 12 Серпня 2021 12:20
В чому недолугість статті?
Поціновував Показати IP 12 Серпня 2021 15:33
"Стаття", радше, схожа на "реферат на тему", аніж на журналістську роботу. Хоча, яка журналістика? Шкода, що професійності все меньше і меньше в даній професії, "журналісти" без точки зору, знань, кругозору і критичності...
Фахівець до Поціновував Показати IP 12 Серпня 2021 17:57
По-перше, це репортаж. А отже - матеріал з місця події. Основні типологічні ознаки репортажу: послідовне зображення події (ВОНО Є), наочність (ТАКОЖ є, ось скільки фото), документальність (ТАКОЖ БАЧИМО), емоційно забарвлений стиль оповіді, що надає додаткової переконливості (Є), активна роль особистості репортера, що дозволяє не тільки побачити подію очима журналіста, але й провокує самостійну роботу читацької уяви (БЕЗЗАПЕРЕЧНО, адже є і жарти, і пояснення, і емоційно забарвлені слова). Таких поціновувачів, як ви, дофіга і трошки. Ваша думка - навіть нецікава, бо не професійна.
Поціновувач до Фахівець Показати IP 12 Серпня 2021 18:46
))))))))))) Ваша стать нецікава, від слова "зовсім", бо не професійна, а суб'єктивно "правильно" побудована.
Автор до Поціновувач Показати IP 13 Серпня 2021 00:42
При всій повазі, ви пишете «менЬше». Тому ваш спітч про якийсь професіоналізм журналістів абсолютно нічого не вартий.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus