USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Інспекторам ДАІ дозволять брати гроші

5 Травня 2015 11:24
Після реформування МВС сплатити штраф можна буде на місці.

Під час виїзного засіданні Кабінету Міністрів анонсували нововведення для автомобілістів. Оновлена ДАІ запровадить штрафні бали, спростить систему оплати та реформує МРЕВ. Про ключові нововведення розповідає «Газета».

ОФОРМЛЕННЯ СПРОСТЯТЬ

Оскільки адміністративно-реєстраційні функції не мають стосунку до міліції, їх поступово внесуть у нову сервісну структуру. Реформа торкнеться відділів реєстрації (МРЕВ), якими зараз займається ДАІ.

Кількість МРЕВ буде значно скорочено, з'являться мобільні реєстраційні пункти, роботу підрозділів, що «уціліють» після реформи, буде суттєво реформовано.

Лише в Києві функціонувало 10 центрів МРЕВ, відтепер залишиться лише два. Деякі послуги зроблять електронними, з використанням ІТ. У липні 2015 року в столиці запрацюють два оновлені центри, а до вересня 2015-го — 62 в усій Україні. Всі функції та посилення повноважень буде передано до вересня 2017 року. До цього часу МРЕВ планують передати в управління місцевим органам.

На утримання системи МРЕВ щорічно витрачають 400 мільйонів гривень. До бюджету від їхньої роботи надходить близько 289 мільйонів гривень. У МВС сподіваються, що перебудова цієї системи принесе в бюджет щонайменше мільярд гривень.

ШТРАФНІ БАЛИ

Окрім звичної українським автомобілістам системи запобігань і грошових штрафів, планують запровадити нову систему штрафних балів. Кожен водій «у кредит» отримає 150 балів, які зможе витратити на «оплату» порушень протягом перехідного періоду. Коли бали закінчаться, тоді доведеться оплачувати штрафи грошима.

ЯК ФІКСУВАТИМУТЬ ПОРУШЕННЯ

Фіксувати порушення на дорогах будуть дистанційно, радарами й відеокамерами. Кількість відеоpeєcтpaтopів планують збільшити у кілька разів. «Листи щастя» в старому вигляді запропоновано скасувати, оскільки друк фотографій — це зайве навантаження для бюджету.

У повідомленні порушникові пришлють код, за яким на веб-сайті можна буде ознайомитися з інформацією про порушення, а також переглянути фото або відео, на підставі якого накладено штраф. Порушник також отримає SMS з посиланням, за яким побачить відеодoкaз порушення і супровідну інформацію. Притягувати до відповідальності будуть власника за його ідентифікаційними даними, а якщо за кермом був не юридичний власник, то буде налагоджено процедуру доказу невинності, ймовірно, з паралельним обов'язковим зазначенням фактичного порушника і можливістю повернути сплачений штраф.

Ініціатори нововведення сподіваються на те, що автомобілі перестануть продавати за техпаспортом або за дорученням. Найбільше проблем виникне в того, хто колись продав авто за довіреністю. У разі набуття чинності реформаторських законів, ви будете дуже зацікавлені в переоформленні автомобіля на фактичного власника. А це може виявитися проблематично, оскільки машину могли перепродувати неодноразово.

ЯК І КОЛИ ПЛАТИТИ ШТРАФИ

На оскарження штрафу виділять 10 днів і на час апеляції дадуть відстрочення на оплату. Якщо ж штраф накладено, то сплатити його потрібно впродовж 30 днів — за прострочення накладають пеню в подвійному розмірі. Якщо ж жартувати з державою більше 60 днів, тоді справу передають у виконавчу службу.

Запропоновано прибрати «вилку» штрафів і залишити одну суму за конкретне правопорушення, причому братимуть до уваги мінімальну суму, станом на сьогодні.

ОПЛАТА ШТРАФУ НА МІСЦІ

Штраф можна буде сплатити на місці патрульному, для цього буде створено технічну можливість безготівкової оплати за допомогою банківської карти. Будь-які операції з готівкою поліцейським буде заборонено. Патрульний автомобіль обладнають принтером, за допомогою якого можна буде роздрукувати квитанцію і видати її водієві.

ПОЛЮВАННЯ ЗА ЗЛОДІЯМИ

Нові автомобілі всіх підрозділів національної поліції буде оснащено двома основними електронними системами: одна з них дозволить ідентифікувати автомобілі та водіїв на місці правопорушення, а друга передбачає оплату штрафів на місці. Вже закуплено 300 таких авто. Як уточнили в прес-службі МВС, система «Відеоконтроль-Рубіж» також забезпечує авторизований контроль дорожньої ситуації. Вона може працювати в автоматичному режимі й, виявивши автомобіль, який перебуває у розшуку, подає звуковий сигнал, записує і синхронізує інформацію. У такому разі зловживання патрульними будуть неможливими, оскільки інформація відразу ж передається на «центральний рівень», запевняють у міністерстві. Спочатку нові машини отримають співробітники міліції Києва, які приступлять до виконання обов’язків улітку цього року, а потім правоохоронці міст-мільйонників та інших населених пунктів.

ПРО ПРОЦЕДУРУ

Найближчим часом документи, що стосуються реформи МВС обіцяють викласти для публічного доступу.

Всі озвучені нововведення уже зібрано в законопроекті «Про національну поліцію». Згідно з процедурою, законопроект спочатку повинні розглянути й

проголосувати у Верховній Раді, і тільки потім, імовірно, з доопрацюваннями він може набути чинності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Інспектор ДАІ Показати IP 5 Травня 2015 11:56
А ми й так берем!!!
Анонім Показати IP 5 Травня 2015 12:52
гнилі люди...
Лучанин Показати IP 5 Травня 2015 14:09
ДАІ не припиняли брати гроші і без дозволу
Василь Показати IP 5 Травня 2015 17:49
то шо я маю купити теперка мобильний телефон щоб отримати смс, а відео дивитись як поїду до онуки в Луцьк на інтернет??, я чув що є такий телефон з інтернетом, то правда?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus