USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Інвестори ідуть наводити лад на волинських землях

30 Серпня 2013 12:42
З давніх-давен в українців існує традиція освячувати поле перед посівною. Ось і тепер перед початком робіт з посіву озимини у Любомльському району зібралися чиновники, аграрії, підприємці, фермери, агрономи та іноземні інвестори аби відзначити День поля.

Майже півтисячі людей зібралося на полі ТзОВ «Волинь-Агро» Підгородненської сільської ради Любомлюського краю. Колоритні жіночки у національному вбранні припрошували гостей частувати кулінарні смаколики домашнього виробництва, мужні кремезні чоловіки-аграрії демонстрували різноманітні машини для обробітку поля, презентували кращі сорти зернових урожаю 2013 року.

Дійство розпочалося із вступного слова-вітання голови Волинського обласної ради Володимира Войтовича. Він зазначив , що розвиток агропромислового виробництва – це пріоритетний напрямок у розбудові Волинського краю.

З його слів, потрібно інтенсивно працювати над нарощуванням виробництва зерна. Адже зернова галузь займає важливу ділянку у в розвитку області. А Волинь, своєю чергою, завдяки хорошим темпам вирощування зерна, може вийти на перші позиції в загальнодержавному рейтингу розвитку областей.

ЩО РОБИТИ З НЕОСВОЄНИМИ ЗЕМЛЯМИ ВОЛИНІ

Володимир Войтович додав, що багато територій в області досі неосвоєні. А тому головам райрад та райдержадміністрацій варто залучати інвесторів, які б працювали не лише на перспективу розвитку села в тому чи іншому районі, але й виводили область на всеукраїнський та світовий ринок.

Заступник голови обласної державної адміністрації Віталій Карпюк зазначив, що у порівнянні із іншими регіонами України, на Волині надзвичайно сприятливі умови для вирощування зернових. А тому потрібно працювати над нарощенням їх виробництва.

Він розповів, що в області спостерігаються хороші показники до вирощування зернових культур. Адже позитивним є те, що «вже стало певною традицією збирати з одного гектара по 12 тонн кукурудзи».

«20 років тому збір зерна та кукурудзи становив 883 тисячі тонн в рік. В 2000 роках ці показники різко впали. Зокрема за рік ледь вдавалося зібрати 500 тисяч тонн зерна. Лише за останні 4 роки спостерігається значний ріст виробництва зерна. Цього року зібрали 930 тисяч тонн зернових», - пояснив Карпюк.

Чиновник також зауважив, що є кілька районів, які не намагаються нарощувати темпи виробництва зернових. Мовляв, у них уже кілька років одні і ті ж стабільні показники і немає покращення результату.
З його слів, в такому випадку потрібно залучати до співпраці інвесторів. Як приклад, Віталій Карпюк навів діяльність інвестора Андрія Шума, директора ТзОВ «Волинь-Агро».

Заступник голови ОДА наголосив, що 31-річний молодий інвестор, уродженець села Хворостів, Любомлюського району, 2 роки тому почав освоювати землі Любомльського та сусідніх районів. Він використовує найсучаснішу техніку для обробітку землі та найякісніші види насіння.

Сам же Андрій Шум розповів, що восени 2011 року він «прийшов» на волинські землі «аби навести тут лад». Має досвід роботи в сільському господарстві 13 років. Спочатку почав обробляти 600 гектарів. Вирощували пшеницю, кукурудзу, ріпак. Весною 2013 року обробляли уже півтори тисячі гектарів. Нині обробляють 4 тисячі гектарів у Любомлюському районі та стільки ж у сусідніх.

«Неродючих земель немає на Україні. Щоб був хороший урожай, потрібно правильно підбирати культури, рентабельні на тій чи іншій території. Ми підбираємо не лише зерна чи насіння, але й техніку для обробітку поля. Окрім зернових – пшениці, кукурудзи, ріпаку, ми вирощуємо ще й часник. З гектара збираємо по 100-120 центнерів. У планах вирощувати овочі – моркву, буряки. У нас є новітнє овочесховище, та добудовуємо овочепереробний завод», - розповів господарник.

До слова, продукцію «Волинь-Агро» реалізовують як в Україні, так і за кордоном.

Андрій Шум також продемонстрував присутнім і техніку, з допомогою якої обробляються поля. Він розповів про переваги тої чи іншої машини і про її функціональне призначення.

Варто зауважити, що Віталій Карпюк, після оглядин новинок технічного прогресу, сказав, що «такої техніки, яку показав Шум ми ще ніколи і ні в кого не бачили. Машини дуже дорогі. Більшість з них іноземного виробництва».

Також Карпюк додав, що семінар «День поля» - сівба озимих у 2013 році «Просимо в Бога за врожай» - це перший захід в Любомльському районі за останні 15 років. З його слів, в цьому краї не проводилося жодних навчань, семінарів, не лише у галузі агропромислового комплексу, але й в інших.

ЩО КАЖУТЬ ПРО ВОЛИНЬСЬКІ ЗЕМЛІ ЗАКОРДОННІ ГОСТІ

На дійство завітали і гості з Польщі. Президент українського бізнес-центру у Варшаві Ян Манковський розповів, що поляки хочуть співпрацювати із волинянами. Наш край, мовляв, має великий потенціал для того, аби Україну впізнавали і знали завдяки Волині.

«Нас не цікавить купувати у вас щось чи продавати, нас цікавить співпраця. Ви - хороші партнери. Ви варті того, щоб ваша продукція продавалася не лише на ринках Польщі чи Європи, але у всьому світі. Я їжджу на Волинь 4 роки. Привожу сюди бізнесменів, які хочуть співпрацювати із вашими людьми. За цей час я зрозумів, що область надзвичайно виросла, зокрема помітний значний розвиток агропромислового комплексу», - поділився враженнями польський гість.

ГОСТЕЙ ЧАСТУВАЛИ ЧАРІВНІ ВОЛИНЯНКИ

Потому кожна сільська рада Любольського району демонструвала свої досягнення. Чарівні волинянки у вишиванках частували гостей домашньою випічкою, м'ясними стравами, солодощами приправленими піснями та танцями.

Опісля частувань люди ринули на поле, де священик окропив землю і молитвою побажав людям хорошого врожаю та плідної сівби.

Володимир Войтович наостанок зауважив, що мета свята – не лише продемонструвати новинки техніки та похизуватися один перед одним, хто кращий господар, чи ліпша господиня. А головне – це повернути людям віру у традиції, у духовність. Щоб люди розуміли, що наші предки непросто кидали насіння в грунт. Посівна – це цілий ритуал, коли наші пращури просили в Господа, доброго врожаю.

Завершилося дійство танцями та співами до пізньої ночі, вітаннями самодіяльних художніх колективів Любомльського району.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Семен Показати IP 30 Серпня 2013 13:28
Дожилися украинцы. Италянцам дупу подтирать научились, а засеять свое ж поле - инвестора надо.
Вітьок Показати IP 30 Серпня 2013 15:10
Мартиняка туди, хай освоює, а не відбирає обманом по Луцькому району

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus