USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Іран назвав «політичним» позов України до Міжнародного суду ООН щодо збиття літака МАУ

10 Липня 2023 22:22
Іран офіційно відреагував на позов України, Канади, Швеції та Великої Британії до Міжнародного суду ООН за збиття рейсу МАУ PS752 в січні 2020 року, коли загинули 176 людей.

Як передає IRNA, Міністерство закордонних справ Ірану звинуватило позивачів у «переслідуванні політичних цілей та інтересів», пише Бабель.

Іран стверджує, що створив «незалежну технічну групу» одразу після збиття літака і нібито «сумлінно» і «прозоро» встановлював усі деталі трагедії.

МЗС зазначає, що Іран допускав до місця падіння експертів, а технічний звіт, підготовлений за участю експертів із Франції, США, України, Канади та Британії після завершення розслідування, більшість цих експертів нібито «сприйняла добре».

У заяві підкреслюється, що військова прокуратура Тегерану провела ретельне та всебічне розслідування незалежно, неупереджено та на основі законів і правил країни, а влада заявляла про «готовність брати участь у колективних переговорах» з чотирма урядами. Однак згадані уряди «продемонстрували, що не мають прихильності власному запиту на переговори, ігноруючи пропозиції Ірану».

Нагадаємо, 8 січня 2020 року після зльоту з аеропорту Тегерана ракетою був збитий літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. На борту перебували 176 осіб: 167 пасажирів і дев’ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед них 11 українців – двоє пасажирів і дев’ять членів екіпажу. Також серед загиблих – громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Великої Британії.

Через кілька днів після офіційних заперечень Іран визнав, що підрозділ Корпусу вартових ісламської революції ненавмисно збив літак на тлі загострення напруженості у відносинах зі Сполученими Штатами через вбивство американським безпілотником високопоставленого генерала Касема Сулеймані поблизу Багдада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 11 Липня 2023 05:11
збиття літака не обійшлось без втручання російських військових під час візиту президента України на Близький Схід, ті вірно прорахували, що справа заволокититься, адже Схід - справа тонка..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus