USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ірина Суслова: «У сільських клубах уже давно не танцюють – нема де і кому»

18 Жовтня 2021 13:31
Жіночий рух «ЗА Майбутнє» спільно з народними депутатами України від парламентської групи «Партія «ЗА Майбутнє» пропонують уряду та профільним комітетам парламенту переглянути механізм фінансування реконструкції та ремонтів сільських закладів культури.

Жіночий рух «ЗА МАЙБУТНЄ» вважає, що занепад культурного дозвілля на селі є наслідком непрозорості державного фінансування. У Державному бюджеті 2021 року відсутня стаття видатків на ремонти і реконструкцію будинків або палаців культури, сільських клубів, інших закладів. Передбачені для Фонду розвитку закладів загальнодержавного значення видатки в розмірі 1 млрд грн не мають цільового спрямування. До того ж ці кошти можуть отримати виключно об’єкти державної форми власності. Це ж стосується і будівництва нових закладів культури.

Про це на своїй сторінці у Facebook пише лідерка Жіночого руху «ЗА Майбутнє», правозахисниця Ірина Суслова: «Залишки «осередків дозвілля», що дісталися у спадщину від радянських часів, у найкращому випадку зачинені, а зазвичай напівзруйновані. Молодь тікає до міст у пошуках кращого життя. На тлі поступового вимирання села Україна втрачає автентичну культуру, народні традиції, національну самоідентичність».

Ірина Суслова зазначила, що деякі місцеві ради намагаються самотужки підтримувати в більш-менш безпечному стані будівлі закладів культури, щороку виділяючи на поточні ремонти від 40 до 60 тисяч гривень. Але цього вкрай замало.

Жіночий рух «ЗА Майбутнє» неодноразово порушував проблемні питання щодо фінансування закладів культури. У свою чергу народні депутати України від парламентської групи «Партія «За майбутнє» розробили та внесли на розгляд бюджетного комітету Верховної Ради України пропозиції щодо перегляду формули фінансування місцевих осередків культури. А саме:

– у державному бюджеті України на 2022 рік запровадити нове окреме найменування видатків під назвою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реконструкцію та капітальний ремонт клубів, будинків культури та палаців культури» із присвоєнням відповідного коду класифікації (КПКВК);

– головним розпорядником коштів визначити Міністерство культури, молоді та спорту України;

– передбачити відповідну субвенцію місцевим громадам в обсязі 200 млн грн.

«Окрім збереження і популяризації народних традицій, мова йде про зниження рівня злочинності та профілактику шкідливих звичок серед молоді, – каже Ірина Суслова. – Тому Жіночий рух «ЗА МАЙБУТНЄ» спільно з депутатською групою Верховної Ради України «Партія «ЗА Майбутнє» звертаються до членів профільного Комітету з питань бюджету з проханням підтримати наші пропозиції та врахувати їх під час внесення змін до проєкту Державного бюджету України на 2022 рік».

Фото ілюстративне
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
олег Показати IP 18 Жовтня 2021 17:53
По більшості сіл клуби стоять пусткою але завклуб та бібліотекар які заходять туди два рази в рік справно отримують зарплату. Зате школи дитсадочки та медпункти позакривали.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus