USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Іспанські лікарі вперше провели повністю роботизовану трансплантацію

23 Квітня 2023 06:18
Іспанські лікарі успішно провели першу у світі повністю роботизовану трансплантацію легень.

Для оперативного втручання хірурги використали робота з чотирма «руками» під назвою «Да Вінчі», повідомило The Next Web, передає УНІАН.

Пацієнтом був 65-річний чоловік. Йому діагностували легеневий фіброз – захворювання легень, що є небезпечним для життя.

Перед операцією хірурги прибрали повітря з донорської легені, щоб зменшити її розмір. У результаті легеню помістили в грудину крізь розріз завширшки 8 см.

Біля ребер було зроблено невеликі надрізи для розміщення «рук» робота та 3D-камер, завдяки яким хірурги змогли бачити порожнину всередині.

Медики прокоментували, що нова технологія є менш болючою та знижує ризик післяопераційної інфекції, оскільки рана легко закривається.

«Ця техніка покращить якість життя пацієнтів, скоротить післяопераційний період і зменшить біль», – розповів завідувач відділення торакальної хірургії та трансплантації легень лікарні Валь д’Хеброн Альберт Джаурегі.

Читати ще: У США робот вперше провів складну операцію без участі людини

Розріз у пацієнта був настільки маленький, що він приймав лише парацетамол. А традиційна трансплантація легенів вимагає післяопераційної реабілітації набагато сильнішими знеболювальними.

«З моменту, коли отямився і прокинувся від загального наркозу, я не відчував болю», – підкреслив чоловік.

Як зазначив лікар Джаурегі, іншим пацієнтам, які чекають на операцію з трансплантації легень, пропонуватимуть нову техніку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus