USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Історія стадіону «Авангард»: найцікавіші факти, унікальні кадри

7 Вересня 2015 18:05
Історія луцького стадіону «Авангард» витікає з 30-х років минулого століття. Сьогодні він стає зовсім іншим, тут відбуваються кардинальні зміни, які притягнуть у місто міжнародні та світові події.

Утім про все - спочатку.

Ще за польської влади у Луцьку з’являється осередок спортивного життя воєводства Волинського – стадіон імені польського маршала Юзефа Пілсудського.

У вересні 1933 року відбулась офіційна й урочиста церемонія відкриття спортивного об’єкта.

Його центральною подією став товариський матч між луцькими футболістами та польською командою «Варшав’янка», і це була перша перемога лучан. З того часу рідна земля допомагала перемагати десяткам футбольних команд і легкоатлетам Волині.

Про найцікавіші історичні факти з життя стадіону - у відеоролику Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк».



Нагадаємо, по завершенню 2-ї світової війни стадіон отримав нове життя з новою назвою – Луцький міський стадіон. А ймення передового прикрасило його історію лиш 1960-го року.

На «Авангарді» звели кам’яні трибуни на 15 тисяч глядачів, побудували адміністративний корпус і встановили дерев’яне табло-лічильник.

Із таким обличчям найголовніший спортивний об’єкт області приймав спортсменів і глядачів аж до кінця ХХ-го століття.

Тут тренувалися спортсмени і звичайні прихильники здорового способу життя, на доріжках «Авангарду» опановували початки фізичної культури студенти училищ та вишів міста.

На матч дебютного чемпіонату України між господарями поля і київським «Динамо » 1992 року зібралися 20 тисяч уболівальників. Це рекордні відвідини, зареєстровані у книзі досягнень країни.

Спортивна арена вимагала реконструкції та вдосконалення – і дочекалася. Наступного року на полі встановили електричний підігрів і замінили освітлення. До 2002 року на «Авангарді» змінили сидіння та електронні табло. Об’єкт набув модерного, сучасного вигляду.

Натомість стадіон втратив свої бігові доріжки. Волинські атлети почали пошуки нових місць для повноцінних тренувань. Стадіон же перетворився на домашнє поле місцевого футбольного клубу «Волинь», що дотепер приймає гостей товариських турнірів і чемпіонатів різних рівнів.

А вже у червні 2015 року представники Всеукраїнської організації легкої атлетики і Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» уклали меморандум про співпрацю щодо побудови легкоатлетичного комплексу. А у вересні навколо футбольного поля облаштували бігові доріжки з сучасним синтетичним покриттям, майданчики для стрибків у висоту та довжину, сектор для метань та інші необхідні об’єкти.

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ: У ЛУЦЬКУ ПРЕЗЕНТУВАЛИ ОНОВЛЕНИЙ «АВАНГАРД»

Відтак після реконструкції стадіон отримає ІІ категорію міжнародного класу і зможе приймати чемпіонати європейського рівня і світові змагання.

Це – визначна подія не тільки для місцевого спорту, але й для Луцька в цілому.

Оновлений стадіон, кажуть експерти, – це відчутний внесок у розвиток інфраструктури міста, готельно-ресторанного та малого бізнесу, туристичної сфери Луцька, яка відтепер отримає широкі можливості для діяльності.

Тут, вдома, зможуть тренуватися волинські легкоатлети. Тут виховуватимуться майбутні олімпійці і гордість спорту Волині. Тут будуть встановлюватися олімпійські рекорди.

А насамкінець варто зауважити: назву «Авангард» може отримати лише найперший, найкращий, такий, що попереду. Саме таким має бути стадіон у нашому місті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
неля Показати IP 7 Вересня 2015 21:54
реконструкцію 1960р. здійснив архітектор Василь МАЛОВИЦЯ
Лучанин Показати IP 7 Вересня 2015 22:51
Гм... Трибуни на 15 ТИСЯЧ глядачів ?!
Пілсудський Показати IP 8 Вересня 2015 12:05
Невідповідність історичних фото і коментарів вражає. З самого початку мова йде про польський період, а приліплюють фото періоду першої світової і радянського періоду. Тож є маса фото стадіону саме польського періоду. Ну все як завжди.
власник фото до Пілсудський Показати IP 13 Вересня 2015 13:44
ніякоі першоі світовоі фото не має. з радянських часів згоден є одна.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus