USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Історія успіху: як стипендіат Фонду Ігоря Палиці розвиває рідне село

15 Березня 2018 08:58
За період діяльності Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» стипендіатами Фонду стали 1300 здібних студентів університетів та училищ. Кожен з них представив власний проект. Значна частина студентських ініціатив не залишилися на папері, а успішно втілена в життя.

Анатолію Левчуку фортуна усміхнулася двічі. Перший раз стипендію Фонду хлопець отримав, здобуваючи освіту в Коледжі технологій бізнесу та права. Вдруге – коли навчався на факультеті економіки та управління Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.


Активну позицію та ініціативність Анатолій Левчук проявив не лише в студентському житті, а й у розвитку рідного села. У 19 років хлопець став депутатом Баївської сільської ради. Він - один з координаторів проекту з облаштування дитячого майданчика в Баєві, який реалізовували на умовах співфінансування жителів села та сільської ради.

Проект, що його представив на стипендіальний конкурс, Анатолій втілював у життя також у рідному селі. Він передбачав роботу з молоддю у сфері освіти. Хлопець запропонував відзначати найактивніших школярів баївської школи - розробив конкурс для учнів, критерії оцінювання. Також проект включав проведення серії тренінгів для молоді та започаткування клубу інтелектуального розвитку. Окремо слід виділити пункт, що передбачав пропагування здорового способу життя та розвитку спорту. Адже зі спортом молодь у Баєві дружить. Тож турніри з волейболу, настільного тенісу, веселі старти, молодіжний табір, у рамках якого влітку відбуваються вуличні кіноперегляди, що їх організовує молодий депутат спільно з однодумцями, користуються неабиякою популярністю серед баївської молоді.

«Для мене, перш за все, важливо активізувати молоду людину. Тому я над цим працюю. На базі баївської школи ми створили ініціативну групу з підготовки та впровадження проектів розвитку школи. Ми виграли грант на навчання в програмі «Демократична школа», яку реалізує Європейський Центр імені Вергеланда. Вона спрямована на поглиблення культури демократії у школі, сприяння організації навчально-виховної роботи на принципах освіти з прав людини та демократичного громадянства. До нас приїдуть фахівці цієї програми, щоб дослідити стан школи, взаємодію керівництва, батьків, вчителів. Також ми зареєстрували дві шкільні команди на конкурс історичних дослідницьких проектів для молоді «Історія моєї громади». Зараз вивчаємо історію нашого села, - ділиться напрацюваннями стипендіат Фонду.

Близько року Анатолій Левчук винаймав квартиру в Луцьку. Коли восени 2017 року Баївська сільська рада увійшла до Боратинської ОТГ, хлопець вирішив випробувати сили та балотувався у депутати. З чотирьох кандидатів Анатолій набрав понад 80% голосів. Це мотивувало його повернутися у громаду, щоб бути ближче до її проблем та виправдати сподівання земляків.

«Навіть коли їдеш у маршрутці, відчуваєш, що переживають односельчани, з яким настроєм ходять на роботу, бачиш що потрібно покращити. Хоч це і складно - зайві витрати часу, ресурсів, та якщо я обрав такий напрям на найближчі роки, то маю бути у відповідному середовищі, серед людей», - переконаний Анатолій.

Наприкінці минулого року Анатолій мав можливість познайомитися з економічними, соціальними та політичними аспектами розвитку Польщі. Він став одним із 13 учасників, які проходили десятиденне стажування у місті Лодзь. Депутат зізнається: хоча в сусідній країні інфраструктура більш розвинена, та жити в Польщі він не хотів би. Навпаки, він ще раз пересвідчився, що обрав правильний шлях. Адже проблеми потрібно вирішувати, а не втікати від них.

Нещодавно молодий депутат піднявся ще на одну сходинку в своїй діяльності. Анатолій пройшов навчальний курс для громадських радників (параюристів). Разом з тим депутата обрали до координаційної ради радників. Завдання параюриста – зрозуміти в чому полягає проблема людини, як можна їй допомогти (надати правову, інформаційну або ж соціальну допомогу), куди направити. Це дасть пересічним жителям громад, де відсутні професійні юристи, швидко й з перших вуст отримати допомогу в найбільш розповсюджених питаннях.

Історія успіху Анатолія Левчука — це клопітка робота над собою, постійний розвиток, самовдосконалення. Анатолій зазначає: стипендія Фонду — це неабияка мотивація рухатися вперед. А грошова винагорода — стартова основа для того, аби втілити свої ідеї у життя.

Ірина Юзва
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus