USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Із борщівником Сосновського закликають боротися на державному рівні

11 Листопада 2017 17:41
Борщівник Сосновського небезпечний для людей та витісняє інші рослинні культури, крім того він все більше поширюється теренами України. Справитися із ситуацією на місцях не можуть, тому проситимуть у Києва вжити заходів.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 10 листопада.

Член комісії Юрій Ройко інформував, що депутати Івано-Франківської області вже надіслали звернення до столичних чиновників і просять волинян підтримати їх. Зі слів депутата, всі заходи на місцевому рівні не дають результатів тому необхідно, аби такі звернення надходили з різних областей для усвідомлення масштабів проблеми.

«Нагадаю, що ця рослина північно-американського походження й поводить себе дуже агресивно. Від неї люди можуть отримати опіки, які можуть призвести до смерті. Також вона дуже швидко розростається. Тому вирішувати проблему необхідно на державному рівні, розробивши відповідну програму та передбачивши під неї фінансування», - наголосив депутат.

Присутні одностайно підтримали ініціативу звернутися до Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради, народних депутатів України про необхідність законодавчого врегулювання питання внесення борщівника Сосновського (Heracleum sosnowskyj) до переліку регульованих шкідливих організмів.

Короткий зміст звернення: «Ми глибоко занепокоєні масштабами стихійного поширення територією України борщівника Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden) та негативними наслідками, спричиненими цією рослиною. Борщівник доволі агресивно витісняє місцеві види, негативно впливає на біорізноманіття, монополізує територію, хоча й не культивується в Україні вже більше 30 років. Рослина втратила ознаки культурної та росте й поширюється стихійно.

У всіх країнах Євросоюзу борщівник Сосновського зараховано до карантинної групи рослин. В Україні попри очевидну небезпеку цього ще й досі не зроблено. Для прикладу у Німеччині, Чехії, скандинавських країнах, в Естонії вже діють національні програми боротьби з борщівниками. Подібну пропонуємо розробити й в Україні».

Звернення члени засідання рекомендують ухвалити під час сесійного засідання та надіслати адресатам.

Нагадаємо, не один рік без результативно з борщівником боролися в Луцьку, в районах, навіть рекомендували залучити армію. Попри всі заходи ситуація і далі складна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Житель міста Показати IP 12 Листопада 2017 09:25
А вони, що пробують самі з ним справлятися?В с.Торчин такий розрісся і нікому діла до нього немає,хоча дзвонили декілька разів просили про допомогу!
Володимир Показати IP 12 Листопада 2017 13:10
Повністю підтримую цю ініціативу, опіки він робить дуже і дуже сильні. Ще і стійкий до ядів кропити потрібно багато разів.
Українець Показати IP 17 Листопада 2017 21:49
А його треба завезти їм у Верховну Раду, щоб вони всі на собі відчули наслідки від цієї рослини. Тоді б відразу знайшли гроші на його знищення.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus