USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Із ТОВ «Волиньгаз Збут» хочуть стягнути 100 тисяч гривень штрафу

10 Грудня 2023 07:12
«Волиньгаз Збут» оштрафували на 102 тисячі гривень. Регулятор ще в квітні цього року нарахував сім порушень у діяльності товариства, одне з яких стосувалося невчасного повернення переплат споживачам газу. «Волиньгаз Збут» намагається оскаржити цю постанову в суді, вказуючи на те, що регулятор був надто упередженим, присуджуючи штраф.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оштрафувала «Волиньгаз Збут» у квітні цього року за низку виявлених порушень. Серед них – невчасне повідомлення комісії про зміну сайта, невчасне подання різних форм звітності, невчасне врегулювання портфоліо балансування, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Для розуміння: у 2019 році наш ринок газу перейшов на добове балансування. Обіцяли, що це має зробити ринок прозорішим, газ – ліквіднішим, зокрема дозволить бачити, скільки входить і виходить газу з газотранспортної системи (ГТС) щодня. Для цього замовники, як-от «Волиньгаз Збут», щодоби мають балансувати власне портфоліо, в якому відображається сукупність подач та відборів газу.

Представник газзбуту в суді повідомив: відповідно до договору, укладеного з оператором ГТС, врегулювання щодобових небалансів оформляється одностороннім актом за підписом оператора на весь обсяг щодобових небалансів.

«Товариство вживало всіх належних заходів для врегулювання свого портфоліо балансування. В товариства відсутня вина щодо порушення, як стверджує регулятор», – прокоментував представник ТОВ «Волиньгаз Збут» Дмитро Гаврилюк.

Ще одне порушення, яке виявив регулятор, стосувалося невчасності повернення переплат споживачам. Нагадаємо, з 1 травня 2022 року побутових споживачів газзбутів, пов’язаних з олігархом Дмитром Фірташем, перевели до «Нафтогазу України». Проте платежі й далі йшли на рахунки газзбутів.

Як пояснив захисник, це сталося у зв’язку з тим, що відповідну постанову про перехід споживачів прийняли пізніше в червні. Тож людям пропонували писати заяви на товариство, після одержання яких мали би повернути гроші протягом п’яти робочих днів. Нині таких заяв, зокрема й усних, надійшло понад 14 тисяч.

За словами представника газзбуту, поверненню переплат завадили певні чинники – війна та населення, яке невчасно платить.

«Військова агресія також спричинила зменшення штату працівників, із яких значна кількість була змушена виїхати за межі України. Також серед факторів і чинників, які вплинули на затягування процесу проведення переплат, – це падіння рівня розрахунків самого ж населення перед товариством за спожитий природний газ», – сказав Дмитро Гаврилюк.

Представник газзбуту вважає підхід регулятора оштрафувати їх за сім порушень на 102 тисячі гривень дискримінаційним.

Проте представник НКРЕКП на це відповів: перед цим товариству надходили застереження.
Читати ще: Думав, що підлягає бронюванню: слюсаря «Волиньгазу» судили за ухилення від мобілізації

«Штраф не є максимальним. Він є фактично мінімальним, оскільки Законом України передбачено значно більший штраф – у розмірі до 1,7 мільйона гривень. Таким чином з огляду на всі виявлені порушення регулятор вважає виваженим такий розмір штрафу», – зазначив представник НКРЕКП Денис Анісімов.

За його словами, газзбут мав би забезпечувати своєчасний баланс портфоліо, аби уникнути негативних чи позитивних балансів. А твердження про те, що війна вплинула на несвоєчасне повернення сплачених коштів, вважає маніпуляцією.

Суддя Волинського окружного адміністративного суду Оксана Андрусенко оголосила перерву в засіданні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Олександр Показати IP 10 Грудня 2023 10:38
Бреше негідник. Справа захисників та усіляких адвокатів у цьому світі заради свого куска хліба брехати. Поганому танцівнику самі знаєте, що заважає. На війну істоти завжди усе спишуть. Якби особини на 100% знали, що за свої негідні дії до вечора будуть розстріляні біля позорного стовба, то навіть із переплатою повернули усі винні кошти. Ось я із цими особинами за 60 гривень переплати півроку у прямому розумінні цього слова воював. Дякувати голові Луцького міськрайонного суду ці особини заплатили ще й виконавчий збір у розмірі приблизно 1500 гривень. Буржуї
Анонім Показати IP 10 Грудня 2023 11:02
Одна мафія бореться з іншою . Переможе бабло і математика.
Клава Показати IP 11 Грудня 2023 03:59
"мо, фірташу в австрійській камері не вистача на зупу ?..
Вася Показати IP 11 Грудня 2023 05:39
Правильно оштрафували але мало.Пі*рам ще зарплату треба зменшити а то вже о*їли зовсім....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus