USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Із луцького сміттєзвалища добуватимуть біогаз?

29 Квітня 2009 11:17
Доцент ЛНТУ Олена Картава розповіла про ймовірність добування біогазу із надр сміттєзвалища поблизу села Брище. До таких висновків її спонукала власна наукова розробка, присвячена оптимізації впливу міського сміттєзвалища. Про це йшлося під час засідання «круглого столу» у Луцькому національному технічному університеті, – інформує 29 квітня репортер «Волинських Новин».
 
Аби зробити такі висновки, пані Картава у своїй доповіді розповіла про концентрацію забруднюючих речовин у повітрі на межі санітарно-захисної зони. Згідно з її дослідженням, 40% сміття у Брищі становлять органічні відходи. Вони без доступу кисню перероблюються мікроорганізмами, що і стає причиною утворення біогазу. Додамо, що 40-60 % біогазу, – це метан. Останній ж цінним енергетичним ресурсом. У результаті біогаз можна використовувати як паливо замість природного газу або для отримання електроенергії.
 
За підрахунками науковці, якщо протягом року захоронити 120 тисяч тонн сміття, то можна одержати 18 мільйонів метрів кубічних біогазу. Цей показник дорівнює 5,4 мільйона «кубів» природного газу. На думку пані Картави, це дасть місту від 10 до 14 мільйонів гривень.
 
Добувати біогаз науковець пропонує, закопавши у сміття перфоровані поліпропіленові труби на глибині 5-6 метрів в шарі гравію по всій території сміттєзвалища. Завдяки насосам біогаз відсмоктуватиметься, а в ресиверах підтримуватиметься необхідний тиск газу, аби можна було його подавати споживачу.
 
Також пані Картава запропонувала використовувати токсичну речовину фільтрат для зволоження відходів. У фільтраті містяться талі або дощові води і продукти гниття. Завдяки цьому сміття зможе швидше розкладатися, що дасть можливість отримати більше газу.
 
Додатком до цієї наукової розробки є й роздільний збір сміття. Проте науковець, наголосивши на низькому рівні екологічної свідомості у лучан, усе ж надає перевагу додатковому сортуванню сміття.
 
Точних підрахунків, скільки ж коштуватимуть такі нововведення місту, Олена Картава не робила. На її думку, ось коли розробкою зацікавиться влада чи інвестори, тоді й проведуться детальні підрахунки, враховуючи аналіз конкретної території.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Міздрюк Показати IP 29 Квітня 2009 13:40
Ідея цікава, і в цивилізованому світі багато хто таким вже користується, але в наших чиновників як завжди не хватить грошей на такі проекти, + москалі будуть вставляти палки в колеса, адже газ це їхній хліб!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus