USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Каплиця на Волині, яка пережила війни, через ремонт втратила свою автентичність

18 Червня 2015 11:45
Сучасний ремонт позбавив старовину капличку у Володимирі-Волинському автентичності. Так, архітектурна пам'ятка 19 століття, яка пережила дві війни і радянський період, отримала пластикові вікна. Про це розповідає науковий співробітник Володимир-Волинського музею імені О.М. Дверницького Олексій Петрунін, - йдеться в матеріалі Місто Вечірнє.

"Одна із архітектурних перлин краю - каплиця без вівтарної частини призначалася для мандрівників, які в силу певних обставин не могли відвідувати повноцінні богослужіння. В кінці 10 століття головна святиня міста - Успенський собор знаходилася у руїнах і тривали роботи з відновлення. В цей же період виросла ця капличка. Згідно з однією із версій, дата її зведення - 1888 рік, згідно з іншою - 1992, - розповідає про історію архітекутрної пам'ятки Олексій Петрунін.

Зі слів науковця, можна вважати дивом те, що така маленька капличка пережила дві війни, вистояла у радянський період, коли навіть великі культові споруди руйнувалися.

"Первісні архітектурні форми збереглися, однак варто зауважити, що сучасні ремонтні роботи у таких спорудах часто проводяться без урахування їхньої автентичності", - додає Олексій. Для прикладу, під час ремонту у старовинній капличці з'явилися пластикові війна, які, зі слів історика, вводять певний дисонанс.

Але впринципі, каже, добре, що ця пам'ятка взагалі вціліла і є шанс відновити її у тому первісному вигляді, який вона мала наприкінці 19 століття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Олена Показати IP 18 Червня 2015 12:17
А де пан фахiвець букв ранiше?
123 Показати IP 18 Червня 2015 13:38
Це ще одна така сама пам"ятка архітектури знаходиться в с.Жидичин: Свято-Миколаївський чоловічий монастир.Якби не прихожани та багато інших хороших людей,які допомагають відновити її,то вона давним давно б вже завалилася,так як держава не дуже спішить реставрувати її.
Ірина Показати IP 18 Червня 2015 16:51
Так завжди.Якщо щось робити,то їх немає.А вже коли,щось зроблено,то починають кричати:"Гвалт!!! Знищена пам"ятка архітектури!!!"
геник Показати IP 18 Червня 2015 17:36
А то великий знаток історії Славка Діхтівська узріла такий хвакт! Без неї нікуди ...Біля себе не може порядку навести а всьо туди ... до автентичності))))
Лучанин Показати IP 1 Липня 2015 14:55
Довб*нуті волинські рагулі, коли вже ви, м*дили, зрозумієте, що пластикові вікна на пам'ятках архітектури - це порушення закону про охорону культурної спадщини. Свинота нєоброзована

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus